Zöldborsófőzelék (glutén- és tejmentes)

Írta: Memi kedd, december 15, 2015
Piros, vagy fehér zöldborsófőzelék? Megoszlanak a vélemények...
Itt az új alternatíva a zöld zöldborsófőzelék, glutén- és tejtermék mentesen.

ZÖLDBORSÓFŐZELÉK 4 személyre

3 zacskó 450g-os fagyasztott zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 kicsi gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárított lestyán
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1 evőkanál cukor (nyers nád)
2-3 evőkanál barna rizsliszt
olívaolaj (extra szűz)

1. kevés olajon pároljuk üvegesre az apróra szelt vöröshagymát, majd adjuk hozzá a zöldborsót, néhány másodpercig kevergetve pirítsuk
2. öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi, reszeljük hozzá a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket (só, bors, lestyán, cukor), majd fedő alatt főzzük, amíg a borsó megpuhul
3. vegyük ki a zöldborsó és a lé negyedét/harmadát (attól függ, mennyi levet szeretnénk) egy magas falú edénybe és botmixerrel pürésítsük, majd a pürébe tegyük a 2-3 evőkanál rizslisztet (attól függ, mennyire sűrűn szeretnénk), botmixerrel keverjük csomómentesre, majd az egész pürét keverjük a maradék zöldborsóhoz

Praktikák:
- friss petrezselyemmel is készíthető, 
- barna rizsliszt helyett más liszt alternatívával is készíthető (pl. sima rizsliszt, csicseriborsó liszt)