Lépésről lépésre: tudatos életmód (I. rész)

Írta: Memi péntek, január 04, 2019
TÁPLÁLKOZÁS

Táplált tudatosság, avagy tudatos táplálkozás... Divat, vagy lehetőség?

Sokszor kérdezitek tőlünk, hogyan érdemes kezdeni, mit tegyek, mi legyen az, amit holnap már másképp csinálok?
A válasz egyszerű és egyben bonyolult is, mindenkinek más a motivációja, más a szükségesség, eltérő a környezetünk és másképp is gondolkozunk. Információk áradata ér mindannyiunkat nap, mint nap, sokszor akár egymásnak teljesen ellentmondóan, a bőség zavara, melyben nehéz eligazodni.

A mi válaszunk általában az, hogy fokozatosan kell haladni, nyitottan az ismeretekre, de erősen szűrve azokat a saját igényeink, tudásunk és legfőképpen a testünk visszajelzései alapján.

Ezért úgy döntöttünk, hogy a saját (immár több, mint 10 éve tartó) utunkat, az alakulásunk során tapasztaltakat gyűjtjük csokorba és adjuk át, mindenki csemegézve belőle annyit, amennyi szeretne.

Illeszthető legyen a környezetünkbe

Alapvetően meghatározó és befolyásoló szempont, hogy milyen környezetben létezünk, nap, mint nap, mennyire van lehetőség tágítani a határainkat, amelyben mozogni tudunk.

Külső tényezők:
- makro (pl. hol élünk, mely országban, városban, vagy kisebb településen, van-e lehetőség saját termesztésre, milyen elérhető alapanyagok jellemzők)
- mikro (pl. családi hagyományok, tradíciók, munkahelyi lehetőségek, akár saját étel melegítésére)

Belső tényezők:  
- motiváció (pl. alkat, súly, allergia megléte, egészségi állapot, bőrprobléma kezelése)
- gondolkodásmód (pl. tudatosság, életmód, irányzat követése)

Természetesen semelyik fenti ok nem szolgálhat kifogásul, azonban egyértelműen meghatározó szempontok, melyek hatnak arra, hogyan, milyen úton tudunk haladni a változás során.

Alapanyagok

A technikai részt érdemes az alapanyagok ismeretével, cseréjével kezdeni. Nagyon fontos, hogy pontosan tudjuk azt, hogy a saját étrendünkbe melyik alapanyagot és miért illesztjük be? Ne csak fenntartás nélkül kövessünk egy új trendet, hanem nezzünk alaposan utána, szerezzünk ismereteket.

Só és cukor esetében érdemes a kémiailag finomított helyett természetes, nem finomított változatokat használni (részletesen ennek okairól itt: cukor, )

Lisztek esetében válasszuk a teljes kiőrlésű változatokat, melyek a gabona minden értékes elemét tartalmazzák (Miért süssünk saját kenyeret?)

Étkezzünk változatosan, színesen (idény zöldség, gyümölcs), fogyasszunk sokféle teljes értékű hüvelyest, magvat.

Kerüljük a feldolgozott, tartósított, ízesített, szintetikus élelmiszereket, készítsük el magunknak, amit tudunk, vagy válasszunk feldolgozatlan alapanyagokat (igaz, hogy egy kis előre tervezést igényel, de dolgozhatunk egyszerre nagyobb adagokkal is).

Gondolkodásunktól függően csökkentsük, vagy hagyjuk el az állati eredetű alapanyagokat, termékeket (sok bőrprobléma esetén ez a lépés javulást eredményez). Ehhez segítségül készítettünk egy receptgyűjteményt.

Lehetőségünk szerint válasszuk a tömegtermék helyett az egyedit.

Folytatás (II. rész)

Itt is mi szorgoskodunk: