Joghurtos kevert sütemény

Írta Memi hétfő, február 03, 2014 2 hozzászólás
Szeretjük a könnyed, egyszerű süteményeket. Ez a változat teljes kiőrlésű liszttel készítve is puha, szaftos, kiváló a reggeli tea, kávé mellé, vagy tízóraira és uzsonnára is.

A leírt recept számtalan finomsággal dúsítható, aszalt és kandírozott gyümölcsökkel, magvakkal, túróval, fűszerekkel (vanília, fahéj, tonkabab, szegfűszeg, menta, citrusok héja), zabpehellyel, zabkorpával.


JOGHURTOS KEVERT SÜTEMÉNY 20 x 30 cm-es tepsire

3 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
2 dl joghurt (natúr, nem ízesített)
15 dkg cukor (nyers nád)
10 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
1 db citrom héja (kezeletlen)
5 dkg mazsola
0,5 cs sütőpor (foszfátmentes)
0,5 mokkáskanál fahéj
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

1. a tojásokat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a joghurtot, a citrom reszelt héját és az olajat
2. adjuk a keverékhez a lisztet, a sütőport, a fahéjat és keverjük csomómentesre
3. keverjük a masszába a mazsolát és öntsük a sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott, lisztezett) tepsibe
4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 20-25 perc alatt (tűpróba, legyen szaftos, de ne ragadjon a massza a tűre)

Praktikák:
- a 10 dkg liszt azonos mértékben csökkentve keverhető zabkorpával, zabpehellyel
- illenek hozzá a bevezetőben írt fűszerek, gyümölcsök
- langyosan és hűlve is fogyasztható, tálalható önmagában, porcukorral megszórva, vagy akár lekvárral, gyümölcs mártással is

Napi útmutató: "Tudok jól öregedni - fölismerem a dolgokat. De a görcsös tartás az nem jó. Az bekeményít. Borotvaélen járunk. Mi az, ami szükséges, mi az, ami jó, mi az, ami tényleg kondícióban, fiatalosan tart. Nem arra gondolok, hogy a ráncaimmal mit tegyek, hanem a gondolkodásom, a nyitottságom, a világlátásom legyen egészséges." A. Polcz