Kókuszos-mangós sült túrótorta zabpehellyel

Írta Memi szombat, szeptember 10, 2011 Nincs hozzászólás
Elérkezett a Miele 5-ök játékának negyedik fordulója, azonban most nem mesélem el a játékszabályokat, mert minden fordulónál összefoglaltam, ezért inkább összegyűjtöttem időrendben, miket is készítettem eddig ebben a játékban:

1. forduló - spenótos quiche (pite) mézes paradicsomsalátával 2. forduló - felturbózott amerikai palacsinta (pancake)
3. forduló - vegyes gombás árpagyöngy (gersli) "rizottó"

Íme a negyedik forduló összetevői: kókusz, mangó, csokoládé, gyömbér, túró, zabpehely és örömmel jelentem, hogy ez az első forduló, ahol nem élek az "egyet el lehet hagyni" lehetőséggel, mivel kedves játékostársaim most nem adtak meg hús alapanyagot :-)

KÓKUSZOS-MANGÓS SÜLT TÚRÓTORTA ZABPEHELLYEL 22 cm átmérőjű formához

piskótához:

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg zabpehely
8 dkg nádcukor
1/2 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
1,5 dkg reszelt csokoládé
1 db tojás
1 dl víz
0,2 dl olaj
túrókrémhez:
25 dkg túró
1 db mangó
1,75 dkg tejföl
10 dkg nádcukor
3 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 db tojás
2 evőkanál kókuszreszelék
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
öntethez:
1 db mangó
2 evőkanál nádcukor
2 evőkanál kókuszreszelék

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk, vagy olajozzuk ki a tortaformát
2. keverjük össze a piskóta száraz összetevőit (lisztek, zabpehely, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, reszelt csokoládé), majd keverjük össze egy másik tálban a piskóta nedves összetevőit (tojás, víz olaj), végül a nedves anyagokat adjuk a szárazhoz és alaposan keverjük össze
3. öntsük a piskóta masszát az előkészített tortaformába és az 1. pontban írt hőfokon süssük elő 10 percig
4. amíg a piskóta sül, tisztítsuk meg az egyik mangót, szeljük apró kockára a húsát és keverjük össze a túrókrém alapanyagait
5. ha elősült a piskóta, vegyük vissza a sütőt 175 fokra (gázsütőnél 3-4 fokozat között), öntsük a túrókrémet a tortaformában hagyott piskóta alapra és tegyük vissza a sütőbe
6. 175 fokon, 40-45 perc alatt süssük meg a tortát (kissé remegős marad a túrókrém közepe, ez ahogy hűl, úgy szilárdul még)
7. az öntethez tisztítsuk meg és aprítsuk fel a mangót, adjuk hozzá a cukrot és a kókuszreszeléket és (botmixerrel, aprítógéppel, vagy turmixgéppel) pürésítsük
8. a tortát hidegen tálaljuk a mártással (szerencsés, ha egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben, megszilárdul a krém és összeérnek az ízek)

Praktikák:
- a mangó tisztítása: alapos mosás után vékonyan hámozzuk meg, majd a két húsosabb oldalát vágjuk le (középen egy szépiacsont szerű mag található, amíg így a legkönnyebb kiszedni), majd a magról így le lehet kapargatni a maradék gyümölcsöt
- lehet készíteni más gyümölccsel, kókusz, csokoládé nélkül is


Napi útmutató: "Szeretem az erőt. De abból az erőből, amit szeretek, a hangya ugyanannyit mutathat, mint az elefánt." Stendhal