Eperleves (tej-, tojás- és gluténmentes)

Írta Memi vasárnap, május 01, 2011 Nincs hozzászólás
Amióta 15 éve saját háztartást vezetek, hagyományosan úgy készítem a gyümölcslevest, hogy egy (főzős) pudingport kikeverek egy kis tejföllel és azzal sűrítem be a levest.
Ennek a hagyománynak ezennel hivatalosan vége, ugyanis az az ötletem támadt, hogy a pudingport zabtejjel keverem ki. Az eredmény megdöbbentő lett, eddig is imádtam az eperlevest, de mostantól rajongok érte :-)

Az állaga mesésen krémes, az íze selymes, a színe pedig felér a leggyönyörűbb vörös rózsákéhoz...
Ja, és így tejmentesen készíthető (nem elhanyagolható, ha ez szempont valakinél a főzésnél), sőt, ha a gluténmentesség is fontos (keményítőt is mellőzni kell), akkor nyílgyökérrel sűríthető.

Varázslatos csemege, szinte az összes érzékszervet kényezteti egyszerre :-)


EPERLEVES 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 kg eper -lehet fagyasztott
1/2 citrom leve
5 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 evőkanál őrölt fahéj
5 szem szegfűszeg
1 csomag vaníliás főzős pudingpor (gluténmentes, vagy nyílgyökér)
2 dl zabtej -lehet víz is

1. az epret beletesszük egy edénybe, ízesítjük (citromlé, cukor, fahéj, szegfűszeg), majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és feltesszük főni (ha fagyasztott eperrel dolgozunk, nem szükséges felengedni főzés előtt)
2. amíg a gyümölcs fő, egy bögrében keverjük össze csomómentesen a pudingport és a zabtejet
3. ha a gyümölcs megfőtt, húzzuk le a tűzről az edényt, keverjük bele a zabtejes pudingot, keverjük össze alaposan, majd kis lángra visszatéve főzzük össze

Praktikák:
- tejszínnel, vagy apróbb túrógombócokkal is lehet tálalni
- zabtej helyett tejjel, vagy tejföllel is készíthető, de így, illetve az előző tálalási móddal a tejmentesség megszűnik
- a képen látható leves zabtejjel készült

Napi útmutató: "Az egyik ember a szép kilátást veszi észre, a másik a koszos ablakot. Te választod meg, hogy mit látsz és mit gondolsz." Andrew Matthews