Variációk egy témára: lekvárok (nektarin, szeder, lime-os rebarbara, zöld füge)
Írta Memi
szerda, augusztus 03, 2011
2 hozzászólás
A hagymalekvár eltevése annyira lelkesítően hatott rám, hogy az elmúlt hétvégét a befőzésnek szenteltem. Azzal az eltökélt szándékkal vágtam neki a piacnak, hogy ribizli és nektarin fog velem hazaérkezni és téli csemegeként a kamra polcára felkerülni. A piacot keresztül-kasul körbejárva rá kellett döbbennem, hogy a ribizli-szezont épp lekéstem, viszont óriási örömömre hemzsegett a gyönyörű fekete szeder, ráadásul végre találtam rebarbarát, amely annyira friss volt, hogy reggel még a saját "lábán" állt.
És ha már piac, képtelen voltam otthagyni a selymesen lila padlizsánt és egy kevés cukkinit..., persze ezek is téli csemegék lettek, a korábban már bemutatott padlizsánkrém és cukkinikrém készült belőlük, annyi téliesítéssel, hogy mielőtt lezártam, az üveg tetejére vékony réteg olívaolajat és egy leheletnyi aszkorbinsavat tettem, biztos, ami biztos :-)
Persze fenti csodákon túl még a nektarin is megérkezett és elkezdődött az örömfőzés, már csak, ha az elkészült remekek színeit nézzük, hát még, ha az ízeket is... Íme ízelítőül a "csoportkép".

Lássuk a lekvárokat típus szerint...
NEKTARIN LEKVÁR kb. 17-18 dl lekvár lesz belőle
3 kg nektarin (kb. 2 kg kimagozva, megpucolva)
10 dkg nádcukor (növelhető ízlés szerint)
1/2 citrom leve
1 csomag Dzsemfix 3:1
1. az elmosott befőttes üvegeket állítsuk egy magas falú lábosba, töltsük fel hideg vízzel (ne repedjenek el az üvegek a forralásnál) úgy, hogy ellepje a víz az üvegeket és kis lángon melegítsük forrásig a vizet (ügyeljünk rá, hogy tiszta kiszedővel emeljük ki az üvegeket)
2. alaposan mossuk meg és pucoljuk meg a barackot, majd szeleteljük egy lábosba
3. adjuk a barackhoz a cukrot, a citrom levét és közepes-nagy lángon kezdjük el főzni, majd, ha levet engedett botmixerrel pürésítsük
4. ha forr, keverjük hozzá a dzsemfixet, forraljuk össze, majd kis lángon főzzük 4-5 percig
5. a kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk (lehet fóliával is, de el is hagyható), majd meleg dunsztba (pokróc, takaró, stb.) tesszük és megvárjuk, amíg abban hűl ki, utána címkézzük és mehet a kamra polcára

SZEDER LEKVÁR kb. 9-10 dl lekvár lesz belőle
1,25 kg fekete szeder
10 dkg nádcukor (növelhető ízlés szerint)
1 csomag Dzsemfix 3:1
1. az elmosott befőttes üvegeket állítsuk egy magas falú lábosba, töltsük fel hideg vízzel (ne repedjenek el az üvegek a forralásnál) úgy, hogy ellepje a víz az üvegeket és kis lángon melegítsük forrásig a vizet (ügyeljünk rá, hogy tiszta kiszedővel emeljük ki az üvegeket)
2. alaposan mossuk meg a szedret, majd tegyük egy lábosba
3. adjuk a szederhez a cukrot és közepes-nagy lángon kezdjük el főzni
4. ha forr, keverjük hozzá a dzsemfixet, forraljuk össze, majd kis lángon főzzük 4-5 percig
5. a kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk (lehet fóliával is, de el is hagyható), majd meleg dunsztba (pokróc, takaró, stb.) tesszük és megvárjuk, amíg abban hűl ki, utána címkézzük és mehet a kamra polcára

LIME-OS REBARBARA LEKVÁR 4 dl lekvár lesz belőle
37,5 dkg rebarbara
10 dkg nádcukor (növelhető ízlés szerint)
1 lime reszelt héja és leve
1/3 csomag (kb. 9 g) Dzsemfix 3:1
2 dl víz
1. az elmosott befőttes üvegeket állítsuk egy magas falú lábosba, töltsük fel hideg vízzel (ne repedjenek el az üvegek a forralásnál) úgy, hogy ellepje a víz az üvegeket és kis lángon melegítsük forrásig a vizet (ügyeljünk rá, hogy tiszta kiszedővel emeljük ki az üvegeket)
2. alaposan mossuk meg és pucoljuk meg a rebarbarát, majd szeleteljük 2 cm-es darabokra egy lábosba
3. adjuk hozzá a cukrot, reszeljük rá a megmosott lime héját, majd nyomjuk rá a levét, öntsük alá a vizet és közepes-nagy lángon kezdjük el főzni, majd, ha levet engedett botmixerrel pürésítsük
4. ha forr, keverjük hozzá a dzsemfixet, forraljuk össze, majd kis lángon főzzük 4-5 percig
5. a kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk (lehet fóliával is, de el is hagyható), majd meleg dunsztba (pokróc, takaró, stb.) tesszük és megvárjuk, amíg abban hűl ki, utána címkézzük és mehet a kamra polcára

ZÖLD FÜGE LEKVÁR kb. 4 dl lekvár lesz belőle
65 dkg zöld füge (kissé érettebb, puhább)
20 dkg nádcukor (növelhető ízlés szerint)
3/4 csomag (kb. 18 g) Dzsemfix 3:1
1. az elmosott befőttes üvegeket állítsuk egy magas falú lábosba, töltsük fel hideg vízzel (ne repedjenek el az üvegek a forralásnál) úgy, hogy ellepje a víz az üvegeket és kis lángon melegítsük forrásig a vizet (ügyeljünk rá, hogy tiszta kiszedővel emeljük ki az üvegeket)
2. alaposan mossuk meg és pucoljuk meg a zöld fügét (lehetőleg konyhai, tiszta gumikesztűben, mert a fügéből kifolyó fehér nedv allergén lehet), majd szeleteljük hosszában és keresztben is félbe egy lábosba
3. adjuk hozzá a cukrot és közepes-nagy lángon kezdjük el főzni, majd, ha levet engedett botmixerrel pürésítsük
4. ha forr, keverjük hozzá a dzsemfixet, forraljuk össze, majd kis lángon főzzük 4-5 percig
5. a kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk (lehet fóliával is, de el is hagyható), majd meleg dunsztba (pokróc, takaró, stb.) tesszük és megvárjuk, amíg abban hűl ki, utána címkézzük és mehet a kamra polcára

Praktikák:
- érdemes a címkézésnél azt is feljegyezni, milyen összetevőkkel készítettük a lekvárt, különösen akkor, ha ajándékba (is) adunk és azonos gyümölcsöt eltérő receptekkel is készítünk
- érdemes kisebb (2-3 dl) üvegeket használni, így felbontás után gyorsabban elfogyasztható a lekvár és természetes tartósítással is eltartható a hűtőben romlás nélkül
- a cukrot apránként adagoljuk, ne legyen túl édes a lekvár
- folyamatosan kevergessük a lekvárokat főzés közben, mert hajlamos leégni, illetve fröcskölni
- a képen látható lekvárokhoz tudatosan a Dzsemfix 3:1-t választottam, mivel csak természetes összetevőket (fruktóz-gyümölcscukor, pektin-növényi zselésítő, dextróz-szőlőcukor, citromsav, szorbinsav) tartalmaz
Napi útmutató: A türelem finom lekvárokat terem :-) Memi
Drágáim,
VálaszTörlésKüldtem nektek egy díjat, mert isteni profik vagytok!
Gyertek az oldalamra, hogy láthassátok!
Puszi nektek!
Drágáim,
VálaszTörlésKüldtem nektek egy díjat, mert profik vagytok!
Gyertek az oldalamra és tekintsétek meg!
Millió puszi nektek!