Epermisu, avagy epres tiramisu

Írta: Memi vasárnap, február 13, 2011
Valentin napig még elkészíthető ez a finomság. Rózsaszín, édes, krémes, egy pohár kellemesen hűs pezsgő és minden adott a romantikához... Ezzel az édességgel, akár egyedül is :-)
Kivételesen fagyasztott gyümölcsből javaslom, nemcsak azért, mert épp nincs eperszezon (legalább is itthon), hanem azért is, mert felolvadva a leve kiváló a mártogatóhoz.
Ha pedig klasszikus ízekre vágysz, készítsd el a kávés változatot tojásmentes krémmel.

EPERMISU 24x24-es tálra (egészségesebb összetevők)

5-6 evőkanál cukor, ebből 4 a pudingba,1-2 a mártogatóba (nád, nyírfa, vagy sztívia)
40 dkg fagyasztott eper
25 dkg mascarpone
1 doboz (min. 40 db) babapiskóta (teljes kiőrlésű)
1 zacskó vaníliás cukor (nád cukorból)
1 csomag vanília ízű pudingpor
1/2 l tej (gabonatej)
díszítéshez fehér csoki, vagy darabolt mandula

1. olvasszuk ki az epret és tegyük külön edénybe a leszűrt levét és a gyümölcsöt
2. a lébe tegyünk 1-2 evőkanál cukrot és a vaníliás cukrot és kevergessük, amíg felolvad (ez lesz a mártogató lé)
3. a leírás szerint főzzük meg a pudingot és tegyük félre hűlni
4. a gyümölcsöt turmixoljuk le, adjuk hozzá a mascarpone-t és a pudingot (ne legyen meleg, mert összerántja a krémet), keverjük össze alaposan
5. a babapiskótákat egyesével nyomjuk a mártogató lébe (fedje el) 2-3 másodpercre (ne áztassuk el, még a krémből is szív fel nedvességet) és egymás mellé sorakoztatva tegyük a tál aljába
6. felezzük el a krémet és terítsük el egyenletesen az alsó piskóta rétegre
7. a második sor piskótát ugyanúgy mártsuk a lébe és tegyük egymás mellé, majd fedjük be egyenletesen a maradék krémmel
8. a tetejét díszíthetjük reszelt fehér csokoládéval, vagy apróra szelt mandulával, esetleg friss eperrel

Praktikák:
- mascarpone helyett natúr krémsajt is használható
- házi babapiskótával is készíthetjük
- díszítésként használjunk reszelt fehér csokoládét, vagy aprított mandulát, friss epret
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű babapiskótából készült