Pide, vagyis török lepénykenyér
Írta Memi
péntek, június 10, 2011
2 hozzászólás
Néhány hete tréninget tartunk a fürdőgolyókról, ezért naponta elutazunk egy-egy városba és ha már (itt-) ott vagyunk, akkor meg is nézzük az adott várost.
Így történt ez Debrecenben is, ahol a város szépségeinek csodálása közben elhaladtunk egy mennyei illatokat árasztó pékség előtt.
Mivel épp ebédidőt jelzett a pocakunk és a mértékletesség híveként egy-egy "gyorsétel" néha belefér az étkezési kultúránkba, betértünk a pékségbe. Ínycsiklandó kínálatukban szendvicsek is voltak, gyorsan ki is választottunk egy-egy zöldségekkel és finomságokkal bőségesen megtöltött, teljes kiőrlésű lisztből készültet.
Apropó teljes kiőrlésű lisztek..., a kínálatban a fehér lisztből készült termékek sokkal kisebb részt képviseltek, mint a többi, barna, félbarna, rozs és teljes kiőrlésű finomságok. Dicséretes és nagy gratuláció érte!
Visszatérve a finomságokra, miután a pékség kellemes hangulatú kávézó részében megebédeltünk, épp készültünk elköszönni, amikor észrevettem a pultban terpeszkedő, kisebb malomkerék méretű lepényt. Mint megtudtam, ez a pide, vagyis török lepénykenyér, amelynek egyik szép példánya haza is utazott velünk.
A szerelem az első kóstolás után kialakult és mivel rekord sebességgel elfogyott, itthon is el kellett készítenem, természetesen belecsempészve a teljes kiőrlésű lisztet :-)
Így történt ez Debrecenben is, ahol a város szépségeinek csodálása közben elhaladtunk egy mennyei illatokat árasztó pékség előtt.
Mivel épp ebédidőt jelzett a pocakunk és a mértékletesség híveként egy-egy "gyorsétel" néha belefér az étkezési kultúránkba, betértünk a pékségbe. Ínycsiklandó kínálatukban szendvicsek is voltak, gyorsan ki is választottunk egy-egy zöldségekkel és finomságokkal bőségesen megtöltött, teljes kiőrlésű lisztből készültet.
Apropó teljes kiőrlésű lisztek..., a kínálatban a fehér lisztből készült termékek sokkal kisebb részt képviseltek, mint a többi, barna, félbarna, rozs és teljes kiőrlésű finomságok. Dicséretes és nagy gratuláció érte!
Visszatérve a finomságokra, miután a pékség kellemes hangulatú kávézó részében megebédeltünk, épp készültünk elköszönni, amikor észrevettem a pultban terpeszkedő, kisebb malomkerék méretű lepényt. Mint megtudtam, ez a pide, vagyis török lepénykenyér, amelynek egyik szép példánya haza is utazott velünk.
A szerelem az első kóstolás után kialakult és mivel rekord sebességgel elfogyott, itthon is el kellett készítenem, természetesen belecsempészve a teljes kiőrlésű lisztet :-)
TÖRÖK LEPÉNYKENYÉR - PIDE 4 személyre (egészségesebb összetevők)
40 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
300 ml víz

1 csomag porélesztő
1 teáskanál cukor (nád)
1,5 teáskanál só (nem finomított, természetes)
0,5 dl olívaolaj (extra szűz)
5 dkg kemény sajt
szezámmag
lenmag
1. tegyük a kenyérsütő gépbe a vizet, az olajat, majd a szárazanyagokat (liszt, só, élesztő, cukor) és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha

2. reszeljük le a sajtot és készítsük elő a magvakat
3. ha kész a kelesztés, tegyük a tésztát olajjal kikent tepsire és formázzuk (óvatosan húzzuk az ujjainkkal) tésztát 3-4 cm magas lepény formára
3. a lepény tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal és a magvakkal
4. gyújtsuk be a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat) és süssük meg a kenyeret (20-25 perc, tűpróba!)
Praktikák:
- a sajtra szórható kömény, vagy más mag is
- készíthető a tészta apróra vágott aszalt paradicsommal, olíva bogyóval is
- a képen látható kenyér teljes kiőrlésű tönköly és fehér tönköly liszt (fele-fele) keverékével készült
Napi útmutató: "Fontos, hogy arra összpontosíts, ami előtted áll, ahelyett, hogy azon aggódnál, hogy mit engedsz el." Doreen Virtue - A.
Tisztelt Cím!
VálaszTörlésEz az oldal olyan csodás, csak gratulálni tudok! Sok mindent innen fogok főzni. Még most ismerkedek Önökkel, szeretnék magas koleszterin szintre diétát találni. Majd kutatok még, hátha találok ilyen receptet. További jó munkát és jó egészséget kívánok.
Üdvözlettel:Hortenzita
Kedves Hortenzia,
VálaszTörlésnagyon szépen köszönjük a kedves szavait. Reméljük, hogy sok megfelelő receptet talál nálunk. Nagy általánosságban annyit tudunk segíteni, hogy cél az állati eredetű termékek csökkentése a növényi (és nem, vagy kevéssé feldolgozott) termékek javára, amely ételeket változatosan elkészítve, rövid idő alatt képes megszokni a szervezet és nagy lemondással sem jár :-)
Kitartást és jó egészséget kívánunk mi is, üdvözlettel,
Emi