Szalagos fánk

Írta Memi szombat, január 14, 2012 Nincs hozzászólás
Végre-végre rászántam magamat a szalagos fánk készítésére, mivel egy rövid farsangi összefoglalót írtam egy receptes közösségi oldalnak és abból aztán tényleg nem maradhat ki a nagy klasszikus...
Alapvetően nagyon egyszerű elkészíteni ezt a finomságot, de sokszor győzött eddig az időtényező, mert ugye a szupergyors fánk és a csörögefánk lényegesen rövidebb idő alatt kész, bár vitathatatlan, hogy elképesztően finomak, mégis egyik sem ér nyomába a szalagosnak :-)

A tésztánál ügyeljünk arra, hogy meleg, huzatmentes helyen kelesszük és ami a legfontosabb, a szalag a sütési trükknek köszönhetően lesz meseszép.

*Sütési praktikák:
- az olaj, vagy zsiradék ne legyen nagyon forró, mert nagyon megbarnul, vagy megég a fánk a közepe pedig nyers maradhat, optimális a 160 fok,
- először a benyomott oldalával lefelé és fedő alatt (!) kell sütni kb. 1-2 percig, majd megfordítva a fánkokat, fedő nélkül süssük aranybarnára a másik oldalt is kb. 1 perc alatt (a tető felemelésénél vigyázzunk arra, hogy a tetőben lecsapódó párából ne csöppenjen vízcsepp a forró olajba, mert nagyon fröcsköl),
- maximum annyi olaj legyen, hogy a fánk tudjon lebegni, de a magassága feléig érjen (ott lesz a szalag, ahol nem sül közvetlenül az olajban),
- teszteltük a tésztát olvadt vaj helyett ugyanannyi, semleges ízű (kukoricacsíra) olajjal és még finomabb, könnyebb lett a tészta és így tejérzékenyek is ehetik.

Fel a fejjel, ha épp nem sikerült szalagosra sütni, az ízét ez cseppet sem befolyásolja :-)

A megmaradó tojásfehérjéhez felhasználási ötlet itt.


SZALAGOS FÁNK 8 cm-es kiszúróval 6 db

30 dkg tönköly fehér liszt
6 dkg cukor (nyers nád)
3 dkg olvadt vaj (vagy semleges ízű olaj)
1/2 csomag szárított élesztő
1 dl kézmeleg víz
2 db tojás sárgája (szabadtartású)
olaj a sütéshez (magas égéspontú)

1. a vizet melegítsük fel langyosra, tegyünk bele
1 teáskanálnyit a porcukorból és adjuk hozzá az élesztőt, majd meleg helyen futtassuk fel (az élesztő összefüggő habréteget képezzen)
2. tegyük egy keverőtálba a lisztet, adjuk hozzá a maradék cukrot, az olvadt vajat, a megmosott és szétválasztott tojások sárgáját, valamint a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd enyhén belisztezve és letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
3. borítsuk enyhén lisztezett felületre a tésztát, nyújtsuk ki 2 cm vékonyra, pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a fánkokat és a közepüket nyomjuk be, majd tegyük át egy enyhén lisztezett tálcára és konyharuhával letakarva pihentessük 15-20 percig (a konyhapulton is lehet hagyni, ha nem kell a felülete a pihentetés ideje alatt)
4. a pihentetés alatt kezdjük el melegíteni az olajat, közepes lángon és ne túl forróra, majd, ha felmelegedett az olaj, süssük ki a fánkokat a fent írt praktikák* figyelembevételével

- A felső képen látható fánk vajjal, az alsó képen pedig olajjal készült.

Napi útmutató: "Az ember tökéletessége nem abban rejlik, amit birtokol, hanem abban, ami ő maga." Oscar Wilde