Puha, szaftos, omlós, fahéjas és meggyes, sokszor nem is kell ennél több...
csütörtök, január 31, 2019
Fahéjas-meggyes tönkölyszelet (tej- és tojásmentes, vegán)
csütörtök, január 17, 2019
Kínai csipős-savanyú leves
Korábban, ha hűvös időben kínaiban ettünk, akkor ez a leves mindig a menü része volt. Azóta eltelt jónéhány év és tiltólistás lett a tojás, a szója és a chili...
szerda, január 16, 2019
Paprikás szalámi - szejtán (vegán, szójamentes)
Nagyon ritkán próbáljuk meg utánozni a húst, ekkor minden esetben szójamentes szejtán (búzahús) a kiindulási alap.
100 g búzasikér
5. a képen látható bucik a perec receptünkből készültek
hétfő, január 14, 2019
Féljünk-E?
Napjainkban hozzá vagyunk nőve a mobilhoz, összetevőlista értelmezésre miért nem használjuk?
vasárnap, január 13, 2019
Chilimentes édes-savanyú chili szósz (vegán)
Többféle bőrprobléma (pl. rozacea, most divatos nevén kuperózis, atópiás dermatitisz) és hisztamin allergia esetén is kerülendő a chili fogyasztása, ugyanakkor nem kell lemondani erről a finomságról.
1 db nagyobb kápia paprika
Opcionális:
1 db pici fokhagyma gerezd (enélkül is finom)
vasárnap, január 06, 2019
A szalagos, a csöröge, a rózsa és a szupergyors..., ha farsang, akkor fánk
Van olyan típusa, ami szupergyorsan elkészül és a klasszikushoz sem kellenek varázsigék, mégis minden évben farsangkor jut csak eszembe fánkot készíteni.
4 g szárított élesztő
1,5 dl kézmeleg víz
olaj a sütéshez (magas égéspontú pl. kókusz)
5. a pihentetés alatt kezdjük el melegíteni az olajat, közepes lángon, majd, ha felmelegedett az olaj 185 fokra, süssük ki a fánkokat a fent írt praktikák* figyelembevételével
- az olaj ne legyen nagyon forró, mert nagyon megbarnul, vagy megég a fánk a közepe pedig nyers maradhat, az optimális a 185 fok (érdemes kókuszolajban sütni, mert magasabb a füstölési pontja, így nehezebben ég meg),
- hagyományos formánál először a benyomott oldalával lefelé és az összes mintánál az első oldalt fedő alatt (!) kell sütni kb. 2 percig, majd megfordítva a fánkokat, fedő nélkül süssük aranybarnára a másik oldalt is kb. 1 perc alatt (a tető felemelésénél vigyázzunk arra, hogy a tetőben lecsapódó párából ne csöppenjen vízcsepp a forró olajba, mert nagyon fröcsköl),
- maximum annyi olaj legyen, hogy a fánk tudjon kissé lebegni, ott lesz a szalag, ahol nem sül közvetlenül az olajban.
170 g liszt (fehér és teljes kiőrlésű tönköly felezve)

50 g nyers nád porcukor
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 evőkanál tejföl
1/2 citrom reszelt héja
1 teáskanál rum, vagy pálinka
1 mokkáskanál vanília kivonat
olaj a sütéshez (magas égéspontú)
2. lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vékonyra
3. derelyevágóval vágjuk fel a tésztát kb. 5 cm oldalú négyzetekre*, melyek közepén ejtsünk egy 1,5-2 cm hosszú vágást, amelybe fordítsuk be az egyik csúcsot és húzzuk át a másik oldalára
4. közepes lángon melegítsünk olajat egy edényben (az edény oldalán mérve kb. 2-2,5 cm magasan álljon az olaj) és ha forró, süssük ki a fánkokat, mindkét oldalát aranybarnára (nagyon gyorsan sül, ezért érdemes akkor elkezdeni a sütést, ha már minden fánkot megformáztunk)
csörögefánk hozzávalói
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 tojásfehérje - a kenéshez
*ha rózsafánkot készítünk, akkor 2-3 különböző méretű pogácsaszaggatóval vágjunk köröket, melyek széleit vágjuk be körben 0,5-1 cm-es metszésekkel és a közepüket tojásfehérjével megkenve 2-3 korongot "ragasszunk" össze (sütés közben szép virág alakra duzzad)
5. néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük (egy darabot kettétörve ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e)
szombat, január 05, 2019
Lépésről lépésre: tudatos életmód (II. rész)
Idénytermények előtérben
- nem igényel vegyszeres tartósítást (hamarabb jut el a fogyasztóhoz)
Biztos, hogy minden maradék = hulladék?
Érdemes nyitottan és bátran kísérletezve tekinteni az alapanyagokra, utánanézni az interneten fellelhető rengeteg ötlet és praktika között.
Pl. a karfiol zöldje blansírozás után kiválóan használható a rakottasba, akár levesbe, vagy a friss zsenge (vegyszermentes) retek leveléből nagyon finom pesto készíthető, de a maradék rizsköret is könnyen átalakítható zöldséges fasírttá és persze még számtalan zseniális fogás készíthető elsőre hulladéknak tűnő alapanyagból.
Biztos, hogy minden lejárt = romlott?
Természetesen ide nem értve a romlékony élelmiszereket, megfelelő körültekintés mellett számtalan termék (pl. szárazárú) fogyasztható a lejárati idő után is.

Küllem
Az apró, a nagy, az amorf alakú, a kevésbé szabályos, a nem egyforma miért kizáró ok? Biztosan nem lehetnek ezek a termékek is finomak, egészségesek (sokszor épp ezek a termékek a természetesek, vegyszermentesek)...
Megszokás
Megtartva és tisztelve értékes hagyományainkat bátran kérdőjelezzünk meg egy technikát, egy mozdulatot, egy berögződést, ha csak annyi a magyarázata, hogy "így szoktuk", változtassuk, alakítsuk át saját tudásunk, igényeink, értékrendünk szerint.
Költséghatékonyság
mint mellékhatás...
Ha odafigyelünk fentiekre, akkor a magasabb ár / érték arány mellett gyakran még megtakarítani is tudnunk, ráadásul sok medicina elkerülhető, vagy kiváltható természetes anyagokkal és még a súlytartásunkra is kedvezően hat.
Összefoglalva a TUDATOS TÁPLÁLKOZÁS
Tisztelet magunk és a családunk iránt: étkezés
Tisztelet a természeti és emberi energia iránt: alapanyagok
Tisztelet a környezetünk iránt: egység, melynek részei vagyunk
péntek, január 04, 2019
Gombás tarhonya, avagy a vegán tarhonyás "hús"
Imádjuk az úttörőgombócot, így a pásztortarhonya mellett ez a tarhonyás "hús" verzió is gyakran készül.
Lépésről lépésre: tudatos életmód (I. rész)
Sokszor kérdezitek tőlünk, hogyan érdemes kezdeni, mit tegyek, mi legyen az, amit holnap már másképp csinálok?

Lehetőségünk szerint válasszuk a tömegtermék helyett az egyedit.
csütörtök, január 03, 2019
Kezdd el most!
Minden évben elhatározod, hogy egészségesebben fogsz élni, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?
Narancsos, kakaós keksz (tej- és tojásmentes, vegán)
A kedvenc, hagyományos amerikai kekszünk vegán változata. Annyira jó a tésztája, hogy kézzel is könnyű gombócokat formázni belőle, de akár lisztezett felületen is ki lehet nyújtani és figurás szaggatóval formázni.
4. diónyi darabokból formázzunk golyót, majd nyomkodjuk szét a bélelt tepsin kb. 1/2 cm vastagra
5. az előmelegített sütőben 180 fokon süssük 10 percig, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsin kihűlni