csütörtök, január 31, 2019

Fahéjas-meggyes tönkölyszelet (tej- és tojásmentes, vegán)

Puha, szaftos, omlós, fahéjas és meggyes, sokszor nem is kell ennél több... 

Ja, és teljes kiőrlésű tönkölylisztből készül, nincs benne tojás, tej, így az erre allergiások és az olyan bőrproblémával (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz, pszoriázis/pikkelysömör) élők is ehetik, akiknek figyelni kell az ételek magas hisztamin tartalmára.

FAHÉJAS-MEGGYES TÖNKÖLYSZELET  24x20 cm-es formára

200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g nyers nádcukor
csipet só (természetes, nem finomított)
1 tk szódabikarbóna
1/2 cs sütőpor (foszfátmentes)
2 tk őrölt fahéj
2,5 dl víz
1 tk friss citromlé
40 g napraforgó olaj (hidegen sajtolt)
200 g magozott meggy (fagyasztott)

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
2. egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a szódabikarbónál, a fahéjat és a sütőport, majd keverjük össze
3. mérjük a szárazanyagokhoz a vizet, abba az olajat és a citromlevet, majd alaposan keverjük homogénre
4. öntsük a masszát a tepsibe és oszlassuk el egyenletesen, majd jó sűrűn szórjuk meg a kimagozott meggyel (néhányat kicsit beljebb szoktam nyomni a tésza belsejébe, hogy rusztikusabb legyen, de ez nem szükséges)
5. tegyük az előmelegített sütőbe és 180 fokon süssük 20 percig, majd ha megsült, vegyük ki a tepsiből és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeleteljük

Praktikák:
- fahéj nélkül, vagy más sütemény fűszerrel is finom
- barackkal, almával, körtével és eperrel is készítettük már, mindegyik jól illik hozzá