péntek, január 04, 2019

Gombás tarhonya, avagy a vegán tarhonyás "hús"

Imádjuk az úttörőgombócot, így a pásztortarhonya mellett ez a tarhonyás "hús" verzió is gyakran készül. 

Ebben a változatban is igazán ízletes, a titok a gomba leve, amellyel főzés közben öntözzük a tarhonyát. Savanyú, vagy kovászos uborkával, de persze céklával is finom és idényben természetesen friss fűszernövényekkel is készíthetjük.

GOMBÁS TARHONYA 4 személyre

500 g durum tarhonya
500 g barna csiperke (lehet portobello is)
1 db nagy vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt csemege fűszerpaprika
1/2 teáskanál őrölt füstölt fűszerpaprika
1 teáskanál szárított zellerlevél
1 teáskanál szárított lestyán
2 teáskanál szárított petrezselyem
1/2 teáskanál köménymag
tört bors
olívaolaj (extra szűz)

1. tisztítsuk meg a gombát a szennyeződésektől és negyedeljük, majd pucoljuk meg a hagymákat és a vöröset szeljük apróra
2. 2-3 evőkanál olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd reszeljük hozzá a fokhagymákat és pár keverés erejéig pirítsuk össze
3. adjuk hozzá a darabolt gombát, fűszerezzük (paprika, só, bors, zellerlevél, lestyán, petrus) és öntsük fel annyi vízzel, hogy félig ellepje (a gomba is ereszt majd levet, ezzel fogjuk öntözni a tarhonyát) és időnként kevergetve, fedő alatt főzzük, amíg a gomba kellemesen megpuhul (kissé eltúlozhatjuk a fűszerezést, mert a tarhonya tompít majd rajta)
4. amíg fő a gomba, egy másik (magasabb falú) edényben készítsük el a tarhonyát
5. 1-2 evőkanál olajon, alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve pirítsuk meg a tarhonyát addíg, amíg aranybarna (néhány szem akár barna) színt kap, majd öntsük fel annyi forró vízzel, ami  kb. 1 cm-re ellepi (óvatosan öntsük és ne hajoljunk fölé, mert nagyon felcsap a gőz és a forró víz!), majd nagyon gyakori kevergetés mellett, fedő alatt főzzük a tarhonyát úgy, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá a gomba levének nagy részét, vagy vizet, amíg puhák lesznek a szemek
6. ha megfőtt a tarhonya, öntsük hozzá a gombát és fedő alatt hagyjuk 5-10 percet összeérni (ekkor már nem kell tovább főzni)

Praktika:
- vizet is lehet adagolni folyamatosan a tarhonyához, de a gomba levével ízletesebbre fő
- ÓVATOSAN öntsük fel (ne hajoljunk fölé) a tarhonyát forró vízzel, mert nagyon felcsap a gőz és a víz