Nem igazán tudtam eldönteni, hogy ez a finomság a gyümölcsös banánkenyér, vagy a banános gyümölcskenyér nevet kapja, de a banán íze nem annyira intenzív, mint a banánkenyérben, úgyhogy maradtam a gyümölcskenyér megnevezésnél.
hétfő, október 28, 2019
Gyümölcskenyér (tejtermék- és tojásmentes, vegán)
szombat, augusztus 17, 2019
Karalábé leves (laktózmentes, vegán)
Nyersen, reszelve és lepirítva tésztával, illetve levesnek is imádjuk a karalábét.
zellerzöld (szárított is lehet)
75 g orzo/rizs alakú tészta (durum)
sűrítéshez:
1 púpozott evőkanál barna rizsliszt
1 evőkanál citromlé (friss)
1 evőkanál víz
3. amikor kezd puhulni a zöldség, de még nem főtt meg teljesen, adjuk hozzá a tésztát, valamint a zöldfűszereket és fedő alatt, de gyakori keverés mellett főzzük, amíg megpuhul minden zöldség és megfő a tészta is
- ha gluténmentes is cél, akkor figyeljünk, hogy a felhasznált tészta is GM legyen
kedd, augusztus 13, 2019
Vegán mac and cheese (tejtermék-, tojás- és olajos mag mentes)
Avagy a sajt nélküli sajtos tészta.
4. egy kis pohárban keverjük össze a 2 ek köleslisztet 4 ek vízzel, tegyük vissza a cukkinis lábost a tűzre, majd, ha elkezd forrni, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a vízzel elkevert köleslisztet és főzzük össze pár percig, amíg kissé besűrűsödik
5. kóstoljuk meg a szósz, hogy elég intenzív ízű legyen, majd keverjük hozzá a kifőtt tésztát és öntsük kiolajozott sütőedénybe
6. keverjük össze a szóráshoz a panírmorzsát, az élesztőpelyhet, a füstölt paprikát és a sót, majd szórjuk meg a tészta tetejét és 10 perc alatt grillezőben (vagy sütőben) pirítsuk meg
- a kölesliszt szép sárga színt ad a szósznak, de használhatunk helyette rizslisztet, csicseriborsó lisztet, vagy hajdinalisztet is
szombat, június 08, 2019
Zöldséges rizsgombóc kapormártásban
Ez a recept úgy született, hogy már hét elején kitaláltam, hogy a hétvégi menüben lesz karalábé szószos gombóc, ám csak a megvalósítás közben vettem észre, hogy nem krumplit tettem fel főni, hanem rizst. Gondoltam sebaj, akkor rizsgombóc lesz a krumpligombóc helyett.
Előkészítés:
- tegyük fel főni a rizst kétszeres mennyiségű forró vízzel úgy, hogy kimérjük a rizst egy tálba, hozzáadjuk a forró vizet, egy csipet sót, elkeverjük, majd lefedjük teljesen fedővel és kis lángon 20 pecig főzzük, majd a hőt elzárva, a fedő levétele nélkül még 20 percig pihentetjük, ha letelt, akkor kitesszük egy tálcára a megfőtt rizst, hogy hamarabb kihűljön
1. miközben fő a rizs, elkészítjük a szószt, megtisztítjuk a zöldségeket és felkockázzuk
2. kevés olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a felaprított karalábét, belereszeljük a fokhagymát, fűszerezzük (só, bors, kapor) és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd fedő alatt, néhányszor megkeverve főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek,
3. ha megpuhult a karalábé, botmixerrel pürésítjük (ha sűrű, akkor kevés vízzel forraljuk össze) és kész
4. a rizsgolyó elkészítéséhez tisztítsuk meg a zöldségeket, a répát, zellerszárat és hagymát tegyük konyhai aprítóba és nagyon finomra aprítsuk, majd tegyük át egy keverőtálba és adjuk hozzé a kihűlt, vagy maximum kézmeleg rizst
5. a rizses zöldségekhez reszeljük hozzá a fokhagymát, fűszerezzük, majd adjunk hozzá kb. egy marék zsemlemorzsát és eg marék teljes kiőrlésű tönkölylisztet és alaposan gyúrjuk, dolgozzuk össze, olyan állagot kell kapnunk, ami kissé még ragacsos, de, ha a markunkban összenyomunk egy adagot az könnyen összeáll (ha szétesik, tegyünk még hozzá egy kis tk lisztet)
6. enyhén nedves kézzel formázzuk meg a golyókat kb. dió nagyságra és annyi forró kókuszolajban süssük ki, amennyi maximum a golyók feléig ér (ha ennél több, vagy nem elég forró, akkor széteshet a golyó)
péntek, június 07, 2019
Csokoládétorta (tej- és tojásmentes, vegán)
Szülinapra készült ez a finomság. Mivel épp megfelelő tortaforma híján vagyunk, így téglalap alakú sütőformában, hosszában kettévágva és rétegezve.
2. mérjük ki egy keverőtálba a liszteket, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, a sütőport és a szódabikarbónát
3. adjuk a szárazanyagokhoz a vizet, az olajat, majd a citromlevet és keverjük a tésztát csomómentesre
4. sütőpapírral béleljük, vagy olajozzuk ki a sütőformát és öntsük bele a tésztát
5. az előmelegített sütőben süssük aranybarnára 20 perc alatt (ha tortaformában sütjük, akkor a vastagabb tészta réteg miatt 25-30 perc a sütési idő, tűpróba!)
6. amíg sül a tészta, készítsük el a krémet, öntsük a kókusztejszínt egy lábosba, adjuk hozzá a vizet, törjük bele az étcsokoládét és olvasszük össze kis lángon
7. adjuk hozzá a kakaóport és a nádcukrot és gyakori keverés mellett főzzük
8. keverjük ki egy pohárban az étkezési keményítőt 1-2 evőkanál vízzel és folyamatos keverés mellett öntsük a csokis kókusztejszínhez, kevergessük, amíg besűrűsödik, majd vegyük le a hőről és hagyjuk kihűlni (néha kevergessük át, mert megkeményedik a teteje, ahogy hűl)
9. a megsült és kihűlt tésztát vágjuk keresztben 2 v. 3 rétegre és töltsük meg a kihűlt krémmel
péntek, április 19, 2019
Fonott kalács (tej- és tojásmentes, vegán)
tésztához:
- ha a sütőből kivesszük és spriccelővel kevés vizet szórunk a tetejére, még fényesebb lesz a kalács (ezt csak addig szabad, amíg forró)
kedd, április 16, 2019
Gyros tál (tej-, glutén- és húsmentes, vegán)
Nagyon-nagyon finom, mostantól alapból így fog készülni.
VEGÁN GYROS TÁL 2 személyre
Ragu:
250 g laskagomba
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál fokhagymapor
1/2 teáskanál őrölt rozmaring
1/2 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál őrölt csemege paprika
1/2 teáskanál őrölt füstölt paprika
só (természetes, nem finomított)
tört bors
olívaolaj
Öntet:
1 doboz szójajoghurt (GMO mentes)
1 teáskanál fokhagymapor
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a laskát vágjuk 0,5-1 cm csíkokra, a hagymát vékony karikára
2. 2-3 evőkanál olívaolajon pirítsuk meg a hagymát és a gombát, adjuk hozzá a fűszereket, majd kb. 0,5 dl vizet és pároljuk puhára a fűszeres gombát (ha szaftosabban szeretjük, mehet hozzá kicsivel több víz, ha inkább pirítva szeretjük, akkor nem kell víz)
péntek, április 12, 2019
Húsvéti vegán menüajánló
Közeleg a Húsvét, elkezdünk gondolkodni a menün, ehhez szedtünk csokorba egy vegán ajánlót.
Bejgli"Húsleves"
"Májkrém / halkrém"
Mákos guba
Omlós, roppanós, citromos keksz
Omlós, vaníliás hókifli
"Tojáskrém"
Töltött káposzta (szójamentes)
péntek, március 29, 2019
Muszaka palacsinta (tej-, hús- és tojásmentes, vegán)
csütörtök, március 28, 2019
Vaníliás karika (tej- és tojásmentes, vegán)
A vaníliás hókifli receptből indultam ki, egy picit kellett csak változtatni a tésztán.
* hagyományosan étcsokoládéba kellene mártani a sütemény talpát, de mivel nem volt itthon, ezért vaníliás porcukorba forgattam
4. tegyük a tésztát enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk ki 4-5 mm vékonyra és szaggassuk ki a karikákat (a maradék tésztát újra összegyúrva formázzuk, amíg van tészta)
5. tegyük a süteményeket az előkészített tepsire és az előmelegített sütőben 180 fokon süssük 8 percig, majd hagyjuk a tepsin kihűlni
6. amíg hűl a süti, keverjük össze a forgatáshoz a porcukrot a vaníliával, majd a langyos hókifliket alaposan hempergessük meg benne, vagy, ha csokitalpat szeretnénk, akkor vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit, mártsuk meg a kihűlt karika talpát és fejjel lefelé rácsra helyezve hagyjuk, amíg a csoki újra megszilárdul
7. jól záródó dobozban tároljuk fogyasztásig
szerda, március 13, 2019
Fincsi házi kimcshi (vegán, gluténmentes)
Fincsi kimcsi..., egy kis suta szóvicc, ahogy itthon hívjuk. Az azonban nem vicc, hogy otthon, házi körülmények között is el lehet készíteni úgy, hogy még az autentikus ízhez szokott japán ismerős is az mondja rá, hogy fincsi.
csütörtök, március 07, 2019
Szerzetesek eledele (vegán, gluténmentes)
Ezzel az étellel rendszerint a kínai étkezdék kínálatában lehet találkozni, általában a fő összetevők ugyanazok, de néhol feltűnik benne egy kis kukorica, csiperke gomba, vagy zöldbab.
kedd, március 05, 2019
Sólet (gyors, főtt, vegán)
Régóta tervezgettük már, hogy készítünk sóletet, de abban is biztosak voltunk, hogy nem sütőben fog sülni, hanem valamilyen gyors alternatíva lesz. Nemrégiben neki is álltunk, de valamilyen megmagyarázhatatlan okból az indiai verziót kezdtük el, úgyhogy épp itt volt az ideje már egy hagyományosabb változatnak.
hétfő, február 25, 2019
Hűvös időben is fontos!
Ilyenkor kevesebbet izzadunk, mint nyáron, hiszen az izzadás funkciója, hogy hűtse a testünket és a hőháztartást szabályozza (ezért is tilos gátolni!).