szerda, március 13, 2019

Fincsi házi kimcshi (vegán, gluténmentes)

Fincsi kimcsi..., egy kis suta szóvicc, ahogy itthon hívjuk. Az azonban nem vicc, hogy otthon, házi körülmények között is el lehet készíteni úgy, hogy még az autentikus ízhez szokott japán ismerős is az mondja rá, hogy fincsi.

A kimchi a koreai gasztronómia egyik legismertebb étele, az étkezések elengedhetetlen része. Számtalan változatban, erjesztéssel készítik, a legismertebb összetevői a kínai kel, a japán retek (nálunk jégcsap retekként ismert), a sárgarépa és a zöldhagyma.
A világ egyik legegészségesebb ételeként tartják számon, sokszor probiotikumként is emlegetik.

Jellemzően halszósszal és garnéla pasztával készül, ezeket mi kihagytuk a vegán változat miatt, enélkül is nagyon finom. Hisztamin érzékenyek a chilit hagyják el, a gyömbér tartalma miatt így is lesz egy kissé csípős, pikáns aromája. 

Egy pici előkészületet igényel, amíg a zöldségeket felaprítjuk és a szószt elkészítjük, azonban gyerekjáték az összeállítása és az erjesztési várakozási idő után csodás csemegénk lesz.
A recept hosszúsága senkit ne riasszon el a készítéstől, hosszabb leírni a lépéseket, mint megcsinálni, ráadásul az első után a logikája is rutinná válik.

Mi szoktuk enni jázmin rizzsel főételként, vagy savanyúságként, de önmagában is rájárunk nassolni...

KIMCSHI (KIMCHI) vegán, gluténmentes

1 nagyobb fej (kg körüli) kínai kel
1 nagyobb sárgarépa
1 kisebb jégcsapretek 
1 csomag (4-5 szál) újhagyma
5 cm körüli gyömbér

Szószhoz:
1 pici fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kápia paprika
5 cm körüli gyömbér
2 ek fehér rizsliszt
4 dl víz
2 tk cukor (nyers nád)
4 tk só (természetes, nem finomított)
2 tk csemege őrölt paprika
1-2 ek csilipehely (mennyire csípőset szeretünk)

1. tisztítsuk meg a zöldségeket (a káposztát szedjük leveleire és mossuk meg, a répát, a retket, a gyömbért és a hagymákat pucoljuk meg)
2. szeljük a káposztát 4-5 cm széles csíkokra, majd tegyük egy magas falú tálba és adjunk hozzá 30 g sót, alaposan keverjük, nyomkodjuk át, úgy, hogy mindenhol érje a só és tegyük félre 1 órára, amíg levet ereszt (az 1 óra alatt többször keverjük, nyomkodjuk át)
3. aprítsuk fel a többi zöldséget, kivéve, amit a szószba teszünk (a répát, a gyömbért és a retket karikára, majd gyufaszálra, az újhagymát karikára) és egy tálban tegyük félre
4. készítsük el a szószt, első lépésként tegyük egy főzőedénybe a rizslisztet, keverjük el csomómentesre a vízzel, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd "köpködni", majd tegyük félre hűlni
5. a szósz második fázisához szükséges egy konyhai aprító, ebbe tegyük a megmosot, megtisztított  és nagyobb darabokra aprított kápiát, vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért, majd pürésítsük
6. a kissé kihűlt rizslisztes masszába keverjük a kápiás, hagymás, gyömbéres pürét, adjuk hozzá a cukrot, a sót, az őrölt paprikát és a csilipelyhet, majd keverjük homogénre
7. vegyük elő a félretett gyufaszál sárgarépát, gyömbért és újhagymát, keverjük össze a fűszeres mártással, ezzel elkészült a szósz
8. ha letelt az 1 óra és levet eresztett a káposzta, öntsük le, vízzel mossuk át és csepegtessük le, majd öntsük hozzá a zölsdégdarabos, rizses szószt és keverjük össze alaposan
9. adagoljuk a bekevert kimcsit tiszta üvegekbe, a tetejére öntsük a maradék levét (egy újjnyi hely maradjon ki az üveg szájától, hogy tudjon forrni), majd az üvegre a tetőt csak tegyük rá, de ne tekerjük, mert forrni fog a keverékünk és kell a hely a tágulásnak, így csak tegyük az üveg szájára a tetőt
10. állítsuk az üvegeket papírtörlővel bélelt tálcára és egy éjszakára hagyjuk a konyhapulton (ki fog forrni a lé, ezért kell a törlő, az egy éjszaka pedig azért, hogy beinduljon az erjedés)
11. másnap kissé meg kell tisztítani a kiforrt létől az üvegek külsejét, majd új papírtörlővel bélelt tálcán állítsuk be az üvegeket a hűtőbe (a száját még ekkor se zárjuk le, csak helyezzük rá a tetőt, de ne tekerjük rá)
12. a hűtőben 2-3 hét alatt megérik, közben néhány naponként át lehet kevergetni a kimcsit, közben kóstolni, hol tart a folyamat, kell-e bele még csili, vagy só (a kész kimcsi is enyhén roppanós, de már opálos a káposzta, összeértek az ízek, mint egy savanyú káposztánál)

Praktikák:
- ha nincs jégcsap retek, sima hónapos retekkel is nagyon finom (4-5 szem kell bele)
- a gyömbért gyufaszálra szelve és a szószba aprítva is felhasználjuk
- ne aggódjuk a zöldségek pontos súlyán, ebben a receptben minden változat finom (több a retek, vagy a répa, vagy a káposzta)