szombat, június 23, 2012

Meggyes görög joghurt fagylalt

Amióta beszereztük a jégkrém formát folyamatosan jutnak eszünkbe a fagyi variációk, a bodzás nektarin sorbet és a túró rudi jégkrém után a csokis verziót szerettük volna kipróbálni, de közbeszólt a meggyes-mákos rétes... Mivel a fagyasztóból került elő hozzá a meggy, jó sok levet eresztett, amiről persze rögtön az ugrott be a nagy tesztelés közepette, hogy milyen jó lenne belőle valamilyen fagyi. Mivel szinte ezzel egy időben próbáltuk a házi görög joghurt készítését, rögtön megszületett a terv, legyen meggyes görög joghurt fagyi. 
Ahhoz, hogy a meggylé ne sorbet-nek fagyjon meg, egy kevés étkezési keményítővel meggykrémet készítettünk és ezzel kevertük össze a görög joghurtot, így selymes, igazi mennyei finomság lett belőle.

Ha valaki szeretne játszani a színekkel, kicsit kevesebb meggyszószt készítsen és csak nagyvonalúan keverje össze a két alapot, így akár csíkos fagyi is készülhet. Mi is megpróbáltuk, de arányaiban sok volt a meggyszósz, így csak egészen kicsit látszik a képen a joghurt... De az íze, minden eddig evett hasonló ízvilágú fagyit felülmúlt :-)


MEGGYES GÖRÖG JOGHURT FAGYLALT 4 dl fagyi alap

30 dkg natúr joghurt
3 dl meggylé
10 dkg cukor (nyers nád)
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál víz

1. natúr joghurtból görög joghurtot készítünk (3-4 óra alatt, sűrű anyagon keresztül lecsöpögtetjük a savót)
2. ha elkészült a görög joghurt, a meggylét a cukorral közepes lángon főzzük, majd amikor forr, akkor a vízzel elkevert keményítőt hozzáöntjük és egyszer összeforraljuk
3. ha a meggyszósz szoba hőmérsékletűre hűlt, hozzákeverjük a görög joghurtot (nem szükséges teljesen homogénre, maradhatnak benne joghurt darabkák)
4. formákba adagoljuk és kifagyasztjuk (kb. 6 óra)

Praktikák:
- bármilyen fagyasztott gyümölcs kiengedett levével készíthető
- gyümölcspéppel is finom