Gyorsan elkészülő, könnyű sütemény akár desszertnek, vagy reggelire, uzsonnára. A gyümölcs tetszés és szezon szerint változtatható és jól illenek a tésztába a sütemény fűszerek ízlés szerint kombinálva.
ZABOS KEVERT (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20x25 cm-es sütőformára
1 db nagyobb alma
100 g gm. zabpehelyliszt
60 g gm. zabpehelydara
40 g gm. zabpehelykorpa
100 g nádcukor + 1 evőkanálnyi az almára
10 g sütőpor (foszfátmentes)
20 g kókuszolaj
3,5 dl víz
csipet só (természetes, nem finomított)
1. mossuk és pucoljuk meg az almát, vágjuk ketté, vegyük ki a magházát, kockázzuk apróra, tegyük egy kis tálba, majd hintsük meg egy evőkanál cukorral, keverjük össze és tegyük félre
2. egy keverőtálba mérjük ki a zabpehelylisztet, a zabpehelydarát, a zabpehelykorpát, adjuk hozzá a cukrot, a sót, a sütőport és keverjük össze
3. öntsük a szárazanyagokhoz a vizet, abba a kókuszolajat, majd alaposan keverjük össze a masszát, ne maradjanak benne csomók
4. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen, majd a cukros almával szórjuk meg a tetejét és 180 fokon süssük aranybarnára 30-35 perc alatt
6. ha megsült a sütemény, vegyük ki a sütőből, a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt
Praktika:
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, zöld kardamom), vagy kezeletlen citrom- és narancshéjjal is ízesíthető a tészta
- készíthető 1-2 evőkanál mákliszttel, vagy holland kakaóporral is a tészta
Itt is mi szorgoskodunk: