szerda, április 16, 2025

Banános morzsapite (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

A crumble pite változata az egyszerű, szaftos kevert alap, a gyümölcs és a ropogós, omlós, keksz jellegű felső réteg találkozása.

BANÁNOS MORZSAPITE (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20x25 cm-es sütőformára

Felső, morzsa réteg:
50 g gm. zabpehelyliszt
15 g mandulaliszt
25 g nádcukor porcukorrá őrölve
4 g sütőpor (foszfátmentes)
15 g kókuszolaj
0,2 dl (20 g) víz

Középső réteg:
2 db érett banán

Alsó, kevert réteg:
2 db érett banán
125 g gm. zabpehelyliszt
25 g mandulaliszt
100 g nádcukor 
10 g sütőpor (foszfátmentes)
20 g kókuszolaj
1,25 dl (125 g) víz
1 teáskanál citromlé (friss facsart)

1. először készítsük el a felső réteg, a kekszmorzsa tésztáját, ehhez mérjük ki egy keverőtálba a liszteket, keverjük el benne a porcukrot és a sütőport, majd morzsoljuk el benne a kókuszolajat (nedves homok állagra) és a víz hozzáadása után gyúrjuk össze a keksz tésztát, majd tekerjük fóliába és tegyük a hűtőbe a felhasználásig (reszelhetővé keményedjen)
2. hámozzuk meg a banánokat, kettőt karikázzuk fel és tegyük félre, a másik kettőt tegyük a keverőtálba és villával nyomkodjuk össze darabosra
3.  a keverőtálban lévő banánból készítsük el az alsó, kevert réteget, először öntsük fel a banánt a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a kókuszolajat, majd keverjük össze
4. mérjük a nedves anyagokhoz a liszteket, a sütőport és keverjük össze csomómentesre
5. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
6. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el, majd a félretett, felkarikázott banánt egyenletesen rakjuk a tetejére, erre reszeljük rá tökreszelőn a hűtőből elővett morzsatésztát és 180 fokon süssük aranybarnára a süteményt 25-30 perc alatt 
7. amikor megsült a sütemény, vegyük ki a sütőből, a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt

Praktika:
- a kekszmorzsa rétegnél használhatunk kókuszvirágcukrot
- banán helyett más, tetszés szerinti gyümölccsel is készíthető


vasárnap, április 13, 2025

Feketeerdő szelet (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Egyszerűen elkészíthető és mutatós sütemény akár ünnepi alkalmakra is.

FEKETEERDŐ SZELET (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20x25 cm-es sütőformára

115 g gm. zabpehelyliszt
15 g mandulaliszt
50 g nyers nádcukor
5 g holland kakaópor
10 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
1,5 dl víz
csipet őrölt szegfűszeg

Krém:
50 g mandulaliszt
75 g nyers nádcukor
1,5 dl kókusztej (1:2 arányban kókusztejszín és víz keveréke is lehet)
2 dl víz
30 g kukorica keményítő + 30 g vízzel elkeverve

Összeállításhoz:
3-4 evőkanál meggy lekvár (más savanykás pl. mirabella is lehet)
kókuszvirágcukor

1. egy keverőtálba mérjük ki a liszteket, a cukrot, a sütőport, adjuk hozzá a szegfűszeget, szitáljuk hozzá a kakaót és keverjük össze
2. öntsük a szárazanyagokhoz a vizet, abba a kókuszolajat, majd alaposan keverjük össze a masszát, ne maradjanak benne csomók
3. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük 15-20 perc alatt (ne legyen nedves a tészta, a felülete kissé repedezett legyen), majd a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni
5. amíg sül a sütemény, készítsük el a krémet, egy kis lábosba mérjük bele a mandulalisztet és a cukrot, majd manuális kézi habverővel 0,5-1 dl kókusztejjel keverjük csomómentesre, ezt követően keverjük hozzá a maradék kókusztejet és a vizet
6. gyakran kevergetve, kis lángon tegyük fel főni a krémet, közben keverjük ki egy kis pohárban a 30 g keményítőt a 30 g vízzel és amikor kezd forrni a krém, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá a keményítős vizet, majd folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”
7. ha a krém és a piskóta is kihűlt, állítsuk össze a süteményt, legkönnyebben egy 10x24 cm-es tortaforma segítségével, melyet béleljünk ki sütőpapírral
8. vezessünk végig egy hosszú pengéjű kést a piskóta és a sütőpapír között, majd vágjuk ketté hosszában a piskótát és az egyik csíkot óvatosan tegyük át a sütőpapírral bélelt kenyérformába, erre terítsük el egyenletesen a krém felét, majd hosszában középre egy csíkban tegyünk meggy lekvárt
9. emeljük rá a másik piskóta csíkot a süteményre és arra kenjük egyenletesen a maradék krémet, majd 2-3 órára tegyük be a hűtőbe és hagyjuk összeállni
10. ha megszilárdult a krém, emeljük ki a sütőpapír segítségével a tortát a kenyérformából és válasszuk le a sütőpapírt, szórjuk meg kókuszvirág-cukorral és fogyasztásig tegyük hűtőbe (tálalás előtt érdemes pihentetni hűtőben egy éjszakát, akkor szépen szeletelhető)

Praktika:
- díszíthetjük cseresznye, vagy meggybefőttel is
- a krém harmadába keverhetünk holland kakaóport és váltogathatjuk a fehér és kakaós krémet, hasonlóan a hagyományos feketeerdő tortához


szombat, április 12, 2025

Répatorta (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Fűszeres, szaftos, amerikai stílusú répatorta krém rétegekkel, gluténmentes és vegán változatban. 

RÉPATORTA (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 
20x25-ös sütőformára
 
150 g sárgarépa
115 g gm. zabpehelyliszt
50 g nádcukor
125 g víz
1 teáskanál citromlé
1/4 teáskanál szódabikarbóna
5 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
2-3 mm reszelt szerecsendió

Krém:
50 g mandulaliszt
75 g nádcukor
1,5 dl kókusztej (1:2 arányban kókusztejszín és víz keveréke is lehet)
2,5 dl víz
20 g kukorica keményítő + 20 g vízzel elkeverve

1. pucoljuk meg a répát és konyhai aprítóval daráljuk finomra (vagy tökreszelőn reszeljük le), tegyük át egy keverőtálba, majd mérjük hozzá a cukrot, a vizet és a citromlét, keverjük össze manuális, kézi habverővel, majd keverjük bele a szódabikarbónát
2. mérjük hozzá az olajat, a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió) és ismét keverjük össze 
3. adjuk a keverékhez a zabpehelylisztet és a sütőport, majd keverjük homogénre, ne maradjanak benne lisztes csomók
4. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és 180 fokos sütőben süssük aranybarnára a süteményt 20-25 perc alatt, majd a papír segítségével vegyük ki a formából és hagyjuk kihűlni
5. amíg sül a sütemény, készítsük el a krémet, egy kis lábosba mérjük bele a mandulalisztet és a cukrot, majd manuális kézi habverővel 0,5-1 dl kókusztejjel keverjük csomómentesre, ezt követően keverjük hozzá a maradék kókusztejet és a vizet
6. gyakran kevergetve, kis lángon tegyük fel főni a krémet, közben keverjük ki egy kis pohárban a 20 g keményítőt a 20 g vízzel és amikor kezd forrni a krém, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá a keményítős vizet, majd folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”
7. ha a krém és a piskóta is kihűlt, állítsuk össze a tortát, legkönnyebben egy 10x24 cm-es kenyérforma segítségével, melyet béleljünk ki sütőpapírral
8. vezessünk végig egy hosszú pengéjű kést a piskóta és a sütőpapír között, majd vágjuk ketté hosszában a piskótát és az egyik csíkot óvatosan tegyük át a sütőpapírral bélelt kenyérformába, erre terítsük el egyenletesen a krém felét, majd emeljük rá a másik piskóta csíkot és arra kenjük egyenletesen a maradék krémet, majd 2-3 órára tegyük be a hűtőbe és hagyjuk összeállni
9. ha megszilárdult a krém, a sütőpapír segítségével emeljük ki a tortát a kenyérformából és válasszuk le a sütőpapírt, simítsuk el a krémet az oldalakon, dekoráljuk tetszés szerint és fogyasztásig tegyük hűtőbe (tálalás előtt érdemes pihentetni hűtőben egy éjszakát a süteményt, akkor szépen szeletelhető)

Praktikák:
- tehetünk a tésztába kandírozott vagy reszelt (kezeletlen, bio) narancshéjat
- aszalványokkal (mazsola, sárgabarack) és fűszerezéssel (pl. zöld kardamom) is variálható

 

vasárnap, március 09, 2025

Zabos kevert (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Gyorsan elkészülő, könnyű sütemény akár desszertnek, vagy reggelire, uzsonnára. A gyümölcs tetszés és szezon szerint változtatható és jól illenek a tésztába a sütemény fűszerek ízlés szerint kombinálva.

ZABOS KEVERT (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20x25 cm-es sütőformára

1 db nagyobb alma
100 g gm. zabpehelyliszt
60 g gm. zabpehelydara
40 g gm. zabpehelykorpa
100 g nádcukor + 1 evőkanálnyi az almára
10 g sütőpor (foszfátmentes)
20 g kókuszolaj
3,5 dl víz
csipet só (természetes, nem finomított)

1. mossuk és pucoljuk meg az almát, vágjuk ketté, vegyük ki a magházát, kockázzuk apróra, tegyük egy kis tálba, majd hintsük meg egy evőkanál cukorral, keverjük össze és tegyük félre
2. egy keverőtálba mérjük ki a zabpehelylisztet, a zabpehelydarát, a zabpehelykorpát, adjuk hozzá a cukrot, a sót, a sütőport és keverjük össze
3. öntsük a szárazanyagokhoz a vizet, abba a kókuszolajat, majd alaposan keverjük össze a masszát, ne maradjanak benne csomók
4. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen, majd a cukros almával szórjuk meg a tetejét és 180 fokon süssük aranybarnára 30-35 perc alatt 
6. ha megsült a sütemény, vegyük ki a sütőből, a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt

Praktika:
- változatos fűszerezéssel (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, zöld kardamom), vagy kezeletlen citrom- és narancshéjjal is ízesíthető a tészta
- készíthető 1-2 evőkanál mákliszttel, vagy holland kakaóporral is a tészta



Tiramisu (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Különleges összetevők, hagyományos ízvilággal.

TIRAMISU (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
4 személyre

Piskótához (20x25-ös sütőformára):
90 g gm. zabpehelyliszt
35 g mandulaliszt
50 g nádcukor
10 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g kókuszolaj
1,5 dl (150 g) víz
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet őrölt fahéj

Krémhez:
100 g mandulaliszt 
100 g nádcukor
50 g kókuszvirágcukor
6 dl (600 g) víz a krém főzéséhez
40 g kukoricakeményítő
40 g víz a keményítő elkeveréséhez

Összeállításhoz:
4 adagos lefőzött kávé 4 teáskanál nádcukorral elkeverve
3-4 evőkanál holland kakaópor

1. egy keverőtálba mérjük ki a piskóta összetevőit, a liszteket, a cukrot, a sütőport, a csipet sót és a fahéjat, majd keverjük össze 
2. öntsük a szárazanyagokhoz a vizet, majd a kókuszolajat és keverjük össze csomómentesre
3. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük aranybarnára 13-15 perc alatt 
5. ha megsült a piskóta, vegyük ki a sütőből, a sütőpapír segítségével emeljük ki a piskótát a formából, majd tegyük félre és hagyjuk teljesen kihűlni
6. amíg hűl a piskóta, készítsük el a krémet, egy kis lábosba mérjük bele a mandulalisztet és a cukrokat, majd a 6 dl vízből 1-1,5 dl mennyiséggel, manuális kézi habverővel keverjük csomómentesre, ezt követően keverjük hozzá a maradék vizet
7. gyakran kevergetve, kis lángon tegyük fel főni a krémet, közben keverjük ki egy kis pohárban a keményítőt a 40 g vízzel és amikor kezd forrni a krém, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá, majd folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”
8. a tiramisu összeállításához főzzük meg a kávét, ízesítsük a cukorral és készítsük elő a kakaóport egy kicsi szitával/szűrővel
9. vegyük elő a kihűlt piskótát, a sütőpapír és a piskóta között vezessünk végig egy hosszú pengéjű kést (kissé törős a piskóta, így szépen le lehet választani a sütőpapírról), majd vágjuk a tésztát akkora darabokra, hogy a tálaló edényünk méretének megfeleljen és (legalább) 2 réteg legyen belőle
10. tegyük át az első piskóta réteget a tálaló edénybe, kanállal locsoljuk meg a kávé felével és tegyük rá a krém felét, majd a kis szita segítségével hintsük meg alaposan a kakaóporral (ha kettőnél több réteggel készítjük, akkor a kávé és a krém annyiad része kell egy piskóta sorra, ahány réteg lesz), majd tegyük le a második piskóta réteget, arra a maradék kávét, majd krémet és ismét alaposan hintsük meg a kakaóporral
10. amint teljesen megszilárdult a krém, szépen adagolható, de lehet pihentetni hűtőben egy éjszakát 

Praktika:
- készíthető a piskóta 1 teáskanál őrölt kávé hozzáadásával is
- tálalható egy nagy üvegtálban, vagy fagylaltos kehelyben adagonként, de akár trüffel is készíthető belőle friss gyümölcsökkel, aszalványokkal


péntek, március 07, 2025

Quinoa piláf (gluténmentes, vegán)

Ízletes alternatíva a bulgurral készülő "török rizs" gluténmentes változatára.

QUINOA PILÁF (gluténmentes, vegán) 
4 személyre

200 g quinoa
1 kisebb kápia paprika
1 kisebb sárgarépa
1 szál szárzeller
1/4 teáskanál (füstölt) chili pehely
2 teáskanál sűrített paradicsom paszta
1 teáskanál szárított menta
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál koriander levél - opcionális
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
csipet tört bors
1 evőkanál kókuszolaj
késhegynyi (!) étkezési szódabikarbóna
400 g (4 dl) víz

1. hámozzuk meg a répát, mossuk meg a paprikát (vágjuk ki a magházát is) és a szárzellert és szeljünk mindent apró (kb. 0,5 cm-es) kockára
2 az olajon néhány másodpercig pirítsuk meg a zöldségeket, adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsom pasztát, kevergessük össze az olajon, majd adjuk hozzá a quinoát is és az egészet kevergetve pirítsuk néhány percig
3. öntsük fel a paradicsomos, quinoás masszát a vízzel, adjuk hozzá a késhegynyi szódabikarbónát, keverjük össze alaposan, majd kis lángon, fedő alatt főzzük 15 percig, ezután zárjuk el a hőt alatta és a fedő alatt hagyjuk párolódni még 15 percig

Praktikák:
- chiliből sima és füstölt pelyhet is használhatunk, vagy akár friss chili paprikából is karikázhatunk bele ízlés szerint
- a szárított koriander levél opcionális, de nagyon jól illik az ételbe

hétfő, február 03, 2025

Marcipános bonbon, vagy szaloncukor (gluténmentes, vegán)

Egyszerű házi marcipán, amiből temperált étcsokoládéba mártva bonbon, vagy szaloncukor is készíthető.
Finomra őrölt mandulából is el lehet készíteni a marcipán alapot, de a legjobb állagot és ízélményt mandulaliszt használatával, kevés mandulaolaj hozzáadása mellett tapasztaltuk.

MARCIPÁNOS BONBON (gluténmentes, vegán)

50 g mandulaliszt
50 g nádcukor porcukorrá darálva
0,15 dl (15 g) víz
4 teáskanál mandulaolaj
50 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (vegán)

1. kávédarálón őröljük porcukorrá a nádcukrot 
2. egy keverőtálba mérjük ki a mandulalisztet és a porcukrot, majd keverjük össze homogénre
2. öntsük a szárazanyagokhoz a mandulaolajat és alaposan morzsoljuk össze
3. adjuk a keverékhez a vizet és morzsoljuk, gyúrjuk, amíg összeáll a massza (könnyen formázható, de ne lágy állagú legyen)
4. két sütőpapír, vagy háztartási fólia között nyújtsuk ki a marcipánt 0,5-1 cm vastagra és szaggassuk ki, vagy formázzuk meg a kívánt mintát
5. temperáljuk a csokoládét, (többféle módja lehet, ebből két verzió)
- háztartási körülmények között egyszerűbb: tördeljük apróra a csokoládét, 3/4 részét tegyük egy hőálló üvegtálba és vízgőz felett olvasszuk fel (a tál és a csokoládé ne érintkezzen közvetlenül a forrásban lévő vízzel), kevergessük, amíg könnyen felolvad, folyós lesz, ezután vegyük le a gőzről, tegyük bele a maradék csokoládét és kevergessük, amíg elolvad benne
- bonyolultabb, de profibb, szebb bevonatot eredményez: tördeljük apróra a csokoládét és tegyük egy hőálló edényben vízgőz fölé (a tál és a csokoládé ne érintkezzen közvetlenül a forrásban lévő vízzel), kevergessük a csokoládét, amíg felolvad és 40-45 fokosra melegszik, majd tegyük át a tálat egy hideg vízzel teli edénybe (itt már a csokit tartalmazó tál érintkezhet a vízzel, de a csokiba ne cseppenjen), hűtsük a csokoládét 27 fokra, majd ismételjük meg a melegítést a vízgőz fölött úgy, hogy már csak 30-32 fokra melegedjen a csoki, utána ismét hideg vizes hűtés 27 fokra, ezután kezdhetjük a marcipán bevonást
6. a megformázott marcipánt mártsuk villával a csokoládéba, egy másik villa segítségével pedig húzzuk, kocogtassuk le a felesleges, vastag csokiréteget és tegyük sütőpapírral bélelt tálra
7. amikor az összes marcipánt bemártottuk, tegyük a tálat a hűtőbe és hagyjuk megszilárdulni a csokoládé bevonatot
8. amikor megszilárdult a csokoládé, tegyük kínáló dobozba, vagy csomagoljuk (szaloncukornak selyempapírba és színes, vagy sima alufóliába)

Praktika:
- apró diónyi gombócokat formázva holland kakaóporba, vagy kókuszirágcukorba forgatva marcipán burgonyát is készíthetünk
- bonbon helyett szelet és táblás verziót is készíthetünk
- kísérletező kedvűek adhatnak hozzá 1 csepp természetes mandula aromát, de a marcipán igazi, natúr íze enélkül érvényesül 
- darált mandulával készítve magasabb lesz az olajtartalom, ami a kész marcipán felületén is megjelenik, csokoládéval nehezebb bevonni



csütörtök, január 30, 2025

Chia puding (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Csak össze kell keverni, majd picit pihentetni, hogy kialakuljon a jellegzetes, pudingos állag és már kész is. Az alaprecept számtalan módon variálható, adhatunk hozzá sütemény fűszereket, vagy tálalható friss gyümölccsel, lekvárral.

CHIA PUDING (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
2 személyre

3 dl kókusztej
40 g chia mag
2 evőkanál nádcukor

1. egy keverőtába, vagy kancsóba mérjük ki a chia magot és a cukrot, majd öntsük rá a kókusztejet és keverjük össze alaposan
2. hagyjuk a keveréket pihenni kb. 30 percig (elkezd kialakulni a mag körüli zselés réteg), majd keverjük össze újra alaposan és adagoljuk poharakba, vagy kis tálkákba
3. hagyjuk pihenni még kb. 30 percig, majd tálalható (előre is elkészíthető, ekkor a kiadagolás után fedjük le a poharakat és fogyasztásig a hűtőben tároljuk)

Praktika:
- tálaláskor megszórhatjuk kakaóporral, vagy kókuszirágcukorral is
- más növényi tejjel is készíthető


hétfő, január 27, 2025

Marcipán (gluténmentes, vegán)

Gyorsan és egyszerűen elkészül a házi marcipán, ami önmagában, kakaóporba, vagy kókuszvirágcukorba forgatva, csokoládéba mártva, vagy sütemények dekorációjaként is fogyasztható.

A házi marcipánt finomra őrölt mandulából is el lehet készíteni, de a legjobb állagot és ízélményt mandulaliszt használatával, kevés mandulaolaj hozzáadása mellett tapasztaltuk.

MARCIPÁN (gluténmentes, vegán)

50 g mandulaliszt
50 g nádcukor porcukorrá darálva
0,15 dl (15 g) víz
4 teáskanál mandulaolaj

1. kávédarálón őröljük porcukorrá a nádcukrot 
2. egy keverőtálba mérjük ki a mandulalisztet és a porcukrot, majd keverjük össze homogénre
3. öntsük a szárazanyagokhoz a mandulaolajat és alaposan morzsoljuk össze
4. adjuk a keverékhez a vizet és morzsoljuk, gyúrjuk, amíg összeáll a massza (könnyen formázható, de ne lágy állagú legyen)
5. azonnal fogyasztható, vagy felhasználásig háztartási fóliába becsomagolva (ne száradjon ki) hűtőben tároljuk

Praktika:
- apró diónyi gombócokat formázva holland kakaóporba, vagy kókuszirágcukorba forgatva marcipán burgonyát is készíthetünk
- olvasztott és temperált csokoládéba mártva szelet és táblás verziót, vagy bonbont is készíthetünk
- kísérletező kedvűek adhatnak hozzá 1 csepp rózsaolajat, vagy természetes mandula aromát, de az igazi, natúr íze enélkül érvényesül 
- darált mandulával készítve magasabb lesz az olajtartalom, ami a kész marcipán felületén is megjelenik, csokoládéval nehezebb bevonni

csütörtök, január 16, 2025

Sárgaborsó-krémleves (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Ez a selymes, krémes leves azoknak az emlékeit is felülírja, akik gyerekkorukban nem estek szerelembe a sárgaborsóval. Gyorsan és egyszerűen elkészül, de főzés előtti nap be kell áztatni a sárgaborsót, így picit előre kell tervezni vele.

SÁRGABORSÓ-KRÉMLEVES (glutén- és laktózmentes, vegán) 
4 személyre

250 g felezett sárgaborsó
1 db (200 g körüli) édesburgonya
2 db sárgarépa
só (természetes, nem finomított)
késhegynyi (!) étkezési szódabikarbóna
tört bors
1 tk cukor (nyers nád)
1 ek folyékony (vagy 1 tk szilárd) kókuszolaj
1 tk friss, vagy szárított petrezselyem
2-3 ek gm. zabpehelyliszt

Tálaláshoz:
tökmagolaj
kölesgolyó, vagy kukorica tortilla chips (gm)

Előkészület főzés előtti nap:
- alaposan mossuk át a sárgaborsót és szűrjük le, majd öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi és lefedve tegyük a hűtőbe felhasználásig

1. tisztítsuk meg a sárgarépát, az édesburgonyát, majd kockázzuk apróra és kissé pirítsuk meg a kókuszolajon
2. adjuk a megmosott és előáztatott sárgaborsót a zöldségekhez és öntsük fel annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje, fűszerezzük (só, bors, cukor) és időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg szétesnek a sárgaborsó szemek és megpuhulnak a zöldségek
3. egy kis tálkában keverjünk össze csomómentesre 2 evőkanál zabpehelylisztet 2-3 evőkanál vízzel
4. húzzuk le a tűzről az edényt és botmixerrel alaposan pürésítsük a zöldségeket, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a vízzel kikevert zabpehelylisztet, valamint a petrezselymet és tegyük vissza az edényt a tűzre
5. forraljuk össze a habarást a levessel folyamatos keverés mellett (ha sűrűbb levest szeretnénk, akkor a zabpehelylisztes habarásból készítsünk még egy adagot és azzal is főzzük össze)
6. tálaláskor csepegtessünk a levesre tökmagolajat és adhatunk mellé levesbetétnek kölesgolyót, vagy kukorica tortilla chipset

Prakikák:
- tálalásnál használhatunk más, karakteres ízű olajat is
- más szárított, vagy friss zöld fűszerekkel (pl. lestyán, zeller) is fűszerezhetjük a levest, melyet a botmixerelés után adjunk az ételhez
- édesburgonya helyett használhatunk krumplit is
- zabpehelyliszt helyett használhatunk kukorica-, vagy rizslisztet is