Különleges összetevők, hagyományos ízvilággal.
TIRAMISU (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
4 személyre
Piskótához (20x25-ös sütőformára):
90 g gm. zabpehelyliszt
35 g mandulaliszt
50 g nádcukor
10 g sütőpor (foszfátmentes)
10 g kókuszolaj
1,5 dl (150 g) víz
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet őrölt fahéj
Krémhez:
100 g mandulaliszt
100 g nádcukor
50 g kókuszvirágcukor
6 dl (600 g) víz a krém főzéséhez
40 g kukoricakeményítő
40 g víz a keményítő elkeveréséhez
Összeállításhoz:
4 adagos lefőzött kávé 4 teáskanál nádcukorral elkeverve
3-4 evőkanál holland kakaópor
1. egy keverőtálba mérjük ki a piskóta összetevőit, a liszteket, a cukrot, a sütőport, a csipet sót és a fahéjat, majd keverjük össze
2. öntsük a szárazanyagokhoz a vizet, majd a kókuszolajat és keverjük össze csomómentesre
3. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
4. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen és 180 fokon süssük aranybarnára 13-15 perc alatt
5. ha megsült a piskóta, vegyük ki a sütőből, a sütőpapír segítségével emeljük ki a piskótát a formából, majd tegyük félre és hagyjuk teljesen kihűlni
6. amíg hűl a piskóta, készítsük el a krémet, egy kis lábosba mérjük bele a mandulalisztet és a cukrokat, majd a 6 dl vízből 1-1,5 dl mennyiséggel, manuális kézi habverővel keverjük csomómentesre, ezt követően keverjük hozzá a maradék vizet
7. gyakran kevergetve, kis lángon tegyük fel főni a krémet, közben keverjük ki egy kis pohárban a keményítőt a 40 g vízzel és amikor kezd forrni a krém, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá, majd folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”
8. a tiramisu összeállításához főzzük meg a kávét, ízesítsük a cukorral és készítsük elő a kakaóport egy kicsi szitával/szűrővel
9. vegyük elő a kihűlt piskótát, a sütőpapír és a piskóta között vezessünk végig egy hosszú pengéjű kést (kissé törős a piskóta, így szépen le lehet választani a sütőpapírról), majd vágjuk a tésztát akkora darabokra, hogy a tálaló edényünk méretének megfeleljen és (legalább) 2 réteg legyen belőle
10. tegyük át az első piskóta réteget a tálaló edénybe, kanállal locsoljuk meg a kávé felével és tegyük rá a krém felét, majd a kis szita segítségével hintsük meg alaposan a kakaóporral (ha kettőnél több réteggel készítjük, akkor a kávé és a krém annyiad része kell egy piskóta sorra, ahány réteg lesz), majd tegyük le a második piskóta réteget, arra a maradék kávét, majd krémet és ismét alaposan hintsük meg a kakaóporral
10. amint teljesen megszilárdult a krém, szépen adagolható, de lehet pihentetni hűtőben egy éjszakát
Praktika:
- készíthető a piskóta 1 teáskanál őrölt kávé hozzáadásával is
- tálalható egy nagy üvegtálban, vagy fagylaltos kehelyben adagonként, de akár trüffel is készíthető belőle friss gyümölcsökkel, aszalványokkal
Itt is mi szorgoskodunk: