Tetszés szerint váltogatott sütemény fűszerekkel és friss-, fagyasztott-, vagy konzerv gyümölcsökkel számtalan variációban készíthető.
BARACKOS PITE (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
25x27 cm-es sütőformára
225 g gm. zabpehelyliszt
30 g gm. zabpehelydara
45 g mandulaliszt
50 g gm. zabpehelykorpa
150 g nádcukor
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
15 g sütőpor (foszfátmentes)
30 g kókuszolaj
3,5 dl víz
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
1 teáskanál őrölt fahéj
csipet só (természetes, nem finomított)
3-4 szem őszibarack (vagy 1 doboz konzerv)
1. ha friss barackkal dolgozunk, mossuk meg és áztassuk forró vízbe, majd 5 perc után öntsük le róla a vizet és hámozzuk meg, magozzuk ki, majd szeleteljük vékonyra (ha konzervvel dolgozunk, akkor vegyük ki a léből, csepegtessük le és szeleteljük vékonyra), majd felhasználásig tegyük félre
2. egy keverőtálba mérjük ki a vizet, tegyük bele a sót, a cukrot és a citromlevet, kézi, manuális habverővel keverjük össze, amíg a cukor felolvad, majd keverjük hozzá a szódabikarbónát
3. adjuk a folyékony állapotú kókuszolajat a vízhez, kissé keverjük össze
4. mérjük a folyékony alapanyagokhoz a zabpehelylisztet, a zabpehelydarát, a mandulalisztet, a zabpehelykorpát, a sütőport és keverjük össze csomómentesre
5. sütőpapírral béleljük ki a sütőformát, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
6. öntsük át a masszát a kibélelt formába, terítsük el egyenletesen, majd szorosan rétegezve a szeleteket tegyük a tészta tetejére a barack szeleteket
7. 180 fokon 30-35 perc alatt süssük aranybarnára a süteményt
8. ha megsült a sütemény, vegyük ki a sütőből, a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt
Praktika:
- változatos fűszerezéssel (őrölt szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, zöld kardamom) is ízesíthető a tészta
- miután leraktuk a barack szeleteket a tészta tetejére meghinthetjük kókuszvirágcukorral a sütés előtt
Itt is mi szorgoskodunk: