hétfő, február 20, 2023

Narancsos zabkeksz (glutén-, tej-, és tojásmentes, vegán)

A gluténmentes és vegán (tejtermék és tojásmentes) amerikai csokicseppes keksz (chocolate chip cookie) receptünk narancsos, fűszeres változata. Kurkuma és zöld kardamom nélkül is készíthető, csupán naranccsal is finom.

Ha nagyobb méretű kekszeket készítünk és keményebb, ropogós verziót szeretnénk, akkor az elzárt, de még meleg sütőben hagyjuk a kekszeket a sütési idő után 10 percig. Nálunk ez utóbb a kedvenc, a ropogós, omlós fajta.

NARANCSOS ZABKEKSZ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) kb. 15 db 6 cm átmérőjű

200 g gm. zabpehelyliszt
80 g porcukor (nyers nád)
80 g szilárd kókuszzsír
7 g sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
0,4 dl víz, vagy facsart narancslé
15 g kandírozott narancshéj
0,5 mokkáskanál őrölt kurkuma
0,5 mokkáskanál őrölt zöld kardamom

1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a lisztet a szilárd (nem kell hideg, de szilárd halmazállapot igen) kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot, a sütőport és a fűszereket (kurkuma, kardamom), majd morzsoljuk össze homogénre
3. öntsük a citromlevet és a vizet a lisztes keverékhez, keverjük össze, majd adjuk hozzá a narancshéjat és ismét keverjük, gyúrjuk össze a tésztát (enyhén ragacsos lesz)
4. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. egy evőkanállal adagoljunk diónyi méretű sütimassza gombócokat és óvatosan egyengessük el 1 cm lapos és 5-6 cm átmérőjű korongokká
6. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük a kekszeket mérettől függően 12-15 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni (vagy nagyobbak esetén, ha ropogósabbra szeretnénk, akkor hagyjuk még 10 percig a kikapcsolt sütőben)

Praktikák:
- kandírozott narancshéj helyett tehetünk a masszába 1-2 teáskanál kezeletlen (bio) és alaposan megmosott, reszelt narancshéjat
- a zöld kardamom és kurkuma helyett más fűszereket (pl. őrölt vanília, szegfűszeg, fahéj) is használhatunk


szerda, február 15, 2023

Amerikai csokis keksz (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Az amerikai csokicseppes keksz (chocolate chip cookie) volt már klasszikus, vegán (tej- és tojásmentes), vegán tönköly, vegán csokis-mogyorós puha változatban, most pedig itt a gluténmentes vegán recept.

Ha nagyobb méretű kekszeket készítünk és keményebb, ropogós verziót szeretnénk, akkor az elzárt, de még meleg sütőben hagyjuk a kekszeket a sütési idő után 10 percig. Nálunk ez utóbb a kedvenc, a ropogós, omlós fajta.

AMERIKAI CSOKIS KEKSZ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 18-20 db 6 cm átmérőjű

200 g gm. zabpehelyliszt
50 g mandulaliszt
100 g porcukor (nyers nád)
100 g szilárd kókuszzsír
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
1/2 dl víz
50 g aprított étcsokoládé (vegán)

1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszteket a szilárd (nem kell hideg, de szilárd halmazállapot igen) kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot és a sütőport, majd morzsoljuk össze homogénre
3. öntsük a citromlevet és a vizet a lisztes keverékhez, keverjük össze, majd adjuk hozzá az aprított csokoládét és ismét keverjük, gyúrjuk össze a tésztát (enyhén ragacsos lesz)
4. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. egy evőkanállal adagoljunk diónyi méretű sütimassza gombócokat és óvatosan egyengessük el 1 cm lapos és 5-6 cm átmérőjű korongokká
6. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük a kekszeket mérettől függően 12-15 percig (egy pici színt kapjon, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni (vagy nagyobbak esetén, ha ropogósabbra szeretnénk, akkor hagyjuk még 10 percig a lekapcsolt sütőben)

Praktikák:
- tehetünk a masszába fűszereket (pl. őrölt fahéj, szegfűszeg, vanília) 
- mandulaliszt nélkül csak zabliszttel is készíthető (összesen 250 g)



kedd, február 14, 2023

Scone (tej- és tojásmentes, vegán)

Az angolok könnyed, édeskés / semleges ízű kedvence vegán változatban, ami nem csak ötórai teához remek. Fogyasztható lekvárral, akár sós feltéttel is, vagy tartalmas leves kísérőjeként, de nálunk önmagában is megállja a helyét.

Az ízén túl azt is szeretjük benne, hogy nagyon gyorsan elkészül.

SCONE (tej-, és tojásmentes, vegán) 6 cm-es kiszúróval 15 db

300 g sima búzaliszt 
50 g szilárd kókuszzsír
30 g porcukor (nyers nád)
6 g só (természetes, nem finomított)
10 g sütőpor (foszfátmentes)
65 ml (ebből 1 tk a kenéshez kell) kókusztejszín
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
120 g víz 

tetejére kenéshez:
1 teáskanál kókusztejszín
1/2 teáskanál víz

1. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és vegyünk ki a kókusztejszínből 1 teáskanálnyit egy pohárba a kenéshez
2. egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, a porcukrot, a sót és a sütőport, keverjük össze, majd morzsoljuk el benne a kókuszzsírt (nem kell hideg, de szilárd halmazállapotú legyen), amíg nedves homok állagú lesz
3. egy keverőpohárban keverjük össze a citromlét a kókusztejszínt és a vizet, majd öntsük a száraz anyagokhoz és nyomkodjuk össze a masszát lágy, könnyen kezelhető tésztagombóccá (ne gyúrjuk, mert minél jobban kialakulnak a glutén szálak, annál kevésbé lesz magas és foszlós a scone, ennél a tésztánál csak óvatosan összenyomkodjuk)
4. melegítsük elő a sütőt 200 fokra
5. tegyük lisztezett felületre a tésztát és kézzel lapítsuk le kb. 1,5-2 cm vékonyra, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a formákat
6. a kiszúrt scone-kat tegyük az előkészített tepsire és kenjük meg a tetejüket a félretett és 1/2 teáskanál vízzel elkevert kókusztejszínnel, majd 200 fokon süssük aranybarnára (12-15 perc)



szerda, február 08, 2023

Angol datolyapuding (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

A ragacsos angol datolyapuding (Sticky Toffee Pudding) gluténmentes és vegán változata. Hagyományosan melaszos sziruppal tálalják.
Finom, zamatos, napokig puha sütemény akár reggelire, uzsonnára, vagy csak úgy egy tea, vagy kávé mellé, de torta alapnak is nagyszerű.

ANGOL DATOLYAPUDING (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
20x25 cm-es formára
 
100 g magozott friss datolya
230 g víz
100 g nyers nádcukor
150 g gm. zabpehelyliszt
50 g mandulaliszt
2 teáskanál mákliszt
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor
20 g kókuszolaj
2 teáskanál friss citromlé
 
1. a datolyát és a vizet tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a szódabikarbónát és a citromlevet, majd botmixerrel pürésítsük
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljük ki a sütőformát
3. öntsük az olajat a püréhez és manuális, kézi habverővel keverjük homogénre
4. mérjük a keverékhez a liszteket és a sütőport, majd keverjük össze csomómentesre
5. az előmelegített sütőben 180 fokon süssük meg a süteményt 25-30 perc alatt
 
Praktikák:
- ha nem friss, hanem aszalt datolyával dolgozunk, akkor felhasználás előtt mossuk meg és hagyjuk a vízben állni 10 percet, mielőtt folytatjuk a massza készítését
- egyedi ízlés szerint fűszerezhető is (pl. vanília, fahéj, szegfűszeg, stb.)
- a mákliszt elhagyható, fűszerént funkcionál ebben a receptben
 

kedd, február 07, 2023

Kurkumás, darás sütemény (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

A kurkumás darás sütemény (Sfouf) közel-keleti eredetű, a fő összetevőkön túl többféle változatban létezik. Gyömbéres, narancsos cukorsziruppal leöntve is fogyasztják, de anélkül is finom.

A korábbi vegán receptünk gluténmentesen.

KURKUMÁS, DARÁS SÜTEMÉNY 20x25-ös sütőformára
(glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

100 g kölesdara
50 g mandulaliszt
50 g gm. zabpehelyliszt
100 g cukor (nyers nád)
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
1 csapott teáskanál őrölt kurkuma
1/2 teáskanál őrölt fahéj
csipet só (természetes, nem finomított)
20 g kókuszolaj
2 teáskanál kandírozott narancshéj
2 teáskanál friss citromlé
2,5 dl forró víz
tetejére 2-3 evőkanál szezámmag

1. melegítsük fel a vizet, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, béleljük ki sütőpapírral a sütőformát
2. egy keverőtálban keverjük össze a kölesdarát a forró vízzel, mérjük hozzá a cukrot, a csipet sót, adjuk hozzá a citromlevet és az olajat, valamint a fűszereket (kurkuma, fahéj), majd keverjük össze
3. adjuk a keverékhez a mandula- és zabpehelylisztet, a sütőport, végül keverjük hozzá a kandírozott narancshéjat
4. tegyük át a masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjuk meg a tetejét pár csipet szezámmaggal, majd 180 fokon süssük aranybarnára kb. 25 perc alatt

 Praktikák:
- ha cukorszirupot is szeretnénk készíteni a süteményhez, akkor 50 g nyers nádcukrot öntsünk fel 1 dl vízzel (adhatunk hozzá 30 g kandírozott gyömbért is), majd forraljuk fel és forrástól számítva főzzük pár percig, amíg kissé sűrűbbé válik a folyadék, majd hűtsük le és azzal meglocsolhatjuk a frissen sült, még forró süteményt (pici befőttes üvegben a hűtőben sokáig eláll a szirup)
- a tésztához használhatunk kandírozott gyömbért is

 Itt is mi szorgoskodunk:


hétfő, február 06, 2023

Üvegtészta leves (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Gyorsan és könnyen elkészíthető leves, amely tartalmát és sűrűségét tekintve klasszikusan egytálétel. Pikáns, édes és savanyú ízű, melyhez jól illik a kókuszcukor kellemesen füstös, karamelles íze.

ÜVEGTÉSZTA LEVES (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 4 személyre

1 db sárgarépa
150 g csiperkegomba
3-4 db shiitake gomba
1 szál szárzeller
3-4 cm friss gyömbér
3-4 levél kínai kel
100 g üvegtészta
2 evőkanál kókuszvirágcukor
2 teáskanál szárított koriander (vagy 1 csomag friss)
1 evőkanál friss citromlé
1 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál szezámolaj
só (természetes, nem finomított)
víz

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, mindent szeljük vékony, kb. 5 cm hosszú csíkokra, a gyömbért reszeljük le (vagy szeljük nagyon apróra)
2. hevítsük fel a wok-ot (vagy egy nagyobb átmérőjű lábost), a kókuszolajon és a szezámolajon pirítsuk meg a zöldségeket és a gyömbért, majd öntsük fel egy liter vízzel, adjuk hozzá a fűszereket (kókuszvirágcukor, koriander, citromlé, só), majd adjuk hozzá az üvegtésztát
3. főzzük a levest, amíg fogkeményre puhul a tészta, közben igény szerint adjunk még hozzá vizet és fűszereket, ha szükséges 

Praktika:
- ha szárított shiitake gombát használunk, akkor felhasználás előtt áztassuk forró vízbe, majd mossuk meg alaposan, mert lehet benne apró kavics,
- ha szeretjük a csípőset, adjunk hozzá chilipelyhet, vagy finomra szelt friss chili paprikát,
- ha rendelkezésre áll, citrom helyett használjunk lime-ot



Répatorta szelet (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Lágy, szaftos, gazdag ízesítésű, amerikai stílusú répatorta gluténmentes és vegán változata. Érdekessége, hogy a mákliszt ebben a receptben fűszerként funkcionál. 
Nemcsak ünnepi alkalmak kísérője lehet ez a sütemény, hanem reggelire egy pohár tea, vagy kávé kíséretében is remek. 

RÉPATORTA SZELET (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 20x25-ös sütőformára

300 g sárgarépa
150 g gm. zabpehelyliszt
80 g mandulaliszt
120 g cukor (nyers nád)
250 g víz
2 teáskanál citromlé
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)
20 g olaj (hidegen sajtolt)
25 g kandírozott narancshéj
25 g gm. zabpehely
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
2-3 mm reszelt szerecsendió
2 teáskanál mákliszt

1. pucoljuk meg a répát és tökreszelőn reszeljük le egy keverőtálba, majd mérjük hozzá a cukrot, a vizet és a citromlét, keverjük össze manuális, kézi habverővel, majd keverjük bele a szódabikarbónát
2. mérjük hozzá az olajat, a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, mákliszt) és ismét keverjük össze 
3. mérjük a keverékhez a liszteket, a zabpelyhet, a kandírozott narancshéjat és a sütőport, majd keverjük homogénre, ne maradjanak benne lisztes csomók
4. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára a süteményt 40-45 perc alatt

Praktikák:
- nem túl édes sütemény, aki édesebbeket kedvel, emelje a cukrot 150 g-ra
- paleo étrend esetén cukor helyett eritrit, vagy xilit is használható
- aszalványokkal (mazsola, sárgabarack) és fűszerezéssel (pl. zöld kardamom) is variálható

Itt is mi szorgoskodunk:

szerda, február 01, 2023

Lekváros linzer (tej- és tojásmentes, vegán)

Gyorsan elkészíthető, omlós, puha linzer, de lekvár nélkül lehet belőle akár keksz is és a tészta alapot bártan variálhatjuk mézeskalács sütemény fűszerekkel. 
A vegán és gluténmentes változatot ITT találod.

LEKVÁROS LINZER (tej- és tojásmentes, vegán) kiszúrótól függően 15-20 db

250 g sima búzaliszt
100 g porcukor (nyers nád) + a szóráshoz
100 g hideg kókuszzsír
5 g sütőpor (foszfátmentes)
0,5 dl víz
csipet őrölt vanília, vagy szegfűszeg
 
1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a lisztet a hideg kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot és a sütőport, majd morzsoljuk össze homogénre
3. öntsük a vizet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen kezelhető, nem túl ragacsos tésztát kell kapni, ha nagyon ragad, akkor 2-3 percre tegyük be a hűtőbe lefedve, hogy a kókuszzsír újra kissé megszilárduljon, de ne száradjon ki a tészta)
4. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra, azonos darabszámmal formázzuk meg a linzer kiszúró mindkét felével és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire (a maradék tésztát nyomjuk, gyúrjuk össze, majd ismételjük a folyamatot, amíg elfogy)
6. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük a kekszeket 8-10 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni
7. amikor kihűltek a linzerek, 1-1 teáskanál sűrű, házi lekvárral kenjük meg az aljakat, tegyünk mindegyikre egy felső részt és várjuk meg, míg kissé beszívódik a lekvár és összetapasztja a korongokat, majd hintsük meg porcukorral és jól záródó dobozban tároljuk

Praktikák:
- a szóráshoz használt porcukorba tehetünk egy csipet őrölt vaníliát
- a tésztába tehetünk sütemény fűszereket is (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)

Itt is mi szorgoskodunk:

Háztartási keksz (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ropogós, omlós, vastag keksz gluténmentes, vegán változatban. 

A vegán alapreceptet ITT éred el.


HÁZTARTÁSI KEKSZ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 30-35 db


150 g gm. zabliszt

100 g mandulaliszt

100 g porcukor (nyers nád)

5 g sütőpor

75 g szilárd kókuszzsír (nem kell hideg, de ne olaj állag legyen)

0,5 dl víz


1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszteket a szilárd kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát

2. adjuk a keverékhez a porcukrot és a sütőport, majd morzsoljuk össze homogénre

3. öntsük a vizet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen kezelhető, nem túl ragacsos tésztát kell kapni, ha nagyon száraz, akkor 1-2 teáskanál vizet adjunk hozzá, de maradjon kissé száraz a tészta)

4. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra

5. két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra, derelyevágóval formázzunk kb. 3x5 cm-es kekszeket, evőpálcával, vagy fogpiszkálóval mintázzuk és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire (a maradék tésztát nyomjuk, gyúrjuk össze, majd ismételjük a folyamatot, amíg elfogy)

6. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük a kekszeket 10-12 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni


Praktikák:

- paleo étrend esetén a nyers nádcukor helyett használjunk eritritet,

- a tésztába tehetünk sütemény fűszereket (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), vagy akár 1 teáskanál kakaóport is


Itt is mi szorgoskodunk: