szerda, november 23, 2022

Almás-mákos kevert sütemény (tej-, és tojásmentes, vegán)

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, kevert sütemény, melyben könnyen lehet variálni a liszteket is, nagyon jól bírja, ha csak teljes kiőrlésű (tönköly) búzalisztből készül, de felesben keverhető simával is. 


ALMÁS-MÁKOS KEVERT SÜTEMÉNY 20x25-ös sütőformára, vagy d23 tortaformára

300 g alma

120 g cukor (nyers nád)

220 g víz

1 teáskanál citromlé

30 g olaj (szűz, vagy hidegen sajtolt)

200 g teljes kiőrlésű (tönköly) búzaliszt

20 g zabpehelyliszt

20 g mákliszt

1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)

1/2 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál őrölt fahéj

20 g mazsola

20 g zabpehely

20 g apróra vágott étcsokoládé (vegán)


1. áztassuk forró vízbe a mazsolát, sütőpapírral béleljük ki a sütőformát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra

2. pucoljuk meg az almát és reszeljük le tökreszelővel egy keverőtálba, majd mérjük hozzá a cukrot, a vizet és a citromlét, keverjük össze manuális, kézi habverővel, majd keverjük bele a szódabikarbónát

3. mérjük hozzá az olajat, a fahéjat és keverjük össze

4. mérjük a keverékhez a liszteket és a sütőport, majd keverjük homogénre, ne maradjanak benne lisztes csomók

5. nyomkodjuk ki a mazsolát, a zabpehellyel és az aprított csokival együtt keverjük el a tésztában és öntsük az előkészített formába

6. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára a süteményt, vékonyabb tészta esetén 30-35 perc, vastagabb pl. zsúrtorta, vagy kenyérforma esetén 40-45 perc alatt


Praktikák:

- más aszalványokkal, kandírozott gyümölccsel és fűszerezéssel is variálható 

- ha nem csak teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, akkor kevesebb vízzel kezdjünk (200 g) és szükség esetén apránként adjuk hozzá a maradék vizet, lágy, könnyen keverhető, de ne túl folyós legyen a tészta


Itt is mi szorgoskodunk:

hétfő, november 21, 2022

Mandulás-lekváros linzer (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Gyorsan elkészíthető, omlós, puha linzer, de lekvár nélkül lehet belőle akár keksz is és a tészta alapot bártan variálhatjuk mézeskalács sütemény fűszerekkel.


MANDULÁS-LEKVÁROS LINZER (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) kiszúrótól függően 15-20 db


100 g mandulaliszt

150 g gm. zabpehelyliszt

100 g porcukor (nyers nád) + a szóráshoz

100 g hideg kókuszzsír

5 g sütőpor (foszfátmentes)

0,5 dl víz

sűrű, házi (barack)lekvár az összeállításhoz

 

1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszteket a hideg kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát

2. adjuk a keverékhez a porcukrot és a sütőport, majd morzsoljuk össze homogénre

3. öntsük a vizet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen kezelhető, nem túl ragacsos tésztát kell kapni, ha nagyon ragad, akkor 2-3 percre tegyük be a hűtőbe lefedve, hogy a kókuszzsír újra kissé megszilárduljon, de ne száradjon ki a tészta)

4. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra

5. két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra, azonos darabszámmal formázzuk meg a linzer kiszúró mindkét felével és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire (a maradék tésztát nyomjuk, gyúrjuk össze, majd ismételjük a folyamatot, amíg elfogy)

6. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük a kekszeket 8-10 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni

7. amikor kihűltek a linzerek, 1-1 teáskanál sűrű, házi lekvárral kenjük meg az aljakat, tegyünk mindegyikre egy felső részt és várjuk meg, míg kissé beszívódik a lekvár és összetapasztja a korongokat, majd hintsük meg porcukorral és jól záródó dobozban tároljuk


Praktikák:

- paleo étrend esetén a nyers nádcukor helyett használjunk csak kókuszvirág cukrot, vagy eritritet,

- a szóráshoz használt porcukorba tehetünk egy csipet őrölt vaníliát

- a tésztába tehetünk sütemény fűszereket is (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)


Itt is mi szorgoskodunk:

szerda, november 16, 2022

Sós cantuccini (glutén-, tej-, és tojásmentes, vegán)

Cantuccini, avagy az olasz édes kétszersült keksz sós változata. Lehet mártogatni krémlevesekbe, de akár valamilyen kenhető feltéttel, vagy krémmel is finom.

SÓS CANTUCCINI (glutén-, élesztő-, tej-, és tojásmentes, vegán) 20-25 db


100 g kölesliszt
100 g gm. zabliszt

50 g tökmagliszt

10 g sütőpor (foszfátmentes)

5 g só (természetes, nem finomított)

1 tk frissen facsart citromlé

210 ml víz


1. béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra

2. mérjük ki a liszteket, keverjük el benne homogénre a sót, a sütőport (ha szeretnénk ízesíteni, akkor itt adjuk hozzá a fűszereket)

3. öntsük a lisztes keverékhez a vizet, a citromlevet és egy kanállal leverjük össze alaposan a masszát

4.formázzunk a masszából kissé hosszúkás, téglalap szerű formát és tegyük az előkészített tepsire

5. az előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 20-25 percig, majd zárjuk el a sütőt, vegyük ki a tésztát és hagyjuk teljesen kihűlni

6. szeljük fel a megsült tésztát ujjnyi vastagú szeletekre és fektessünk minden szeletet újra a sütőpapírral bélelt tepsire, gyújtsuk be a sütőt majd mindkét süssük az egyik oldalukon a szeleteket 8-10 percig, forgassuk meg és süssük a másik oldalukon is további 8-10 percig


Praktikák:

-          jól illik a tésztába az őrölt bors, a köménymag, vagy akár az édesköménymag is

-          tökmagliszt helyett használható más magliszt is

 

Itt is mi szorgoskodunk:


kedd, november 15, 2022

Mákos hókifli (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

 A hókifli töltetlen, omlós, vegán tésztából készült változata után itt a gluténmentes verzió is.. 


MÁKOS HÓKIFLI (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 25 db


100 g mákliszt

150 g gm. zabpehelyliszt

100 g porcukor (nyers nád) + a forgatáshoz

100 g hideg kókuszzsír

3 g sütőpor (foszfátmentes)

1 ek frissen facsart citromlé

0,5 dl víz


1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszteket a hideg kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát

2. adjuk a keverékhez a porcukrot és a sütőport, morzsoljuk össze homogénre

3. öntsük a citrom levét és a vizet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (minimálisan törős, de nem túl ragacsos tésztát kell kapni)

4. osszuk egyenlő részekre (kb. 20 g/db) a tésztát, majd egyesével nyomjuk össze a darabokat a tenyerünkben úgy, hogy egy masszagolyóvá összeálljon és sodorjunk kb. 1-1,5 cm átmérőjű és 10 cm hosszú, a szélein kissé keskenyedő kukacokat, majd formázzuk meg a kifli formát és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire

5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-18 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni

6. amikor kihűltek a kiflik, forgassuk meg porcukorban és jól záródó dobozban tároljuk


Praktikák:

- paleo étrend esetén a nyers nádcukor helyett használjunk eritritet

- a forgatáshoz használt porcukorba tehetünk egy csipet őrölt vaníliát

- a tésztába tehetünk kezeletlen citrom reszelt héját is


Itt is mi szorgoskodunk:



Rózsaborsos, tejszínes spagetti (tej- és tojásmentes, vegán)

A saját konyhánkban csak ál carbonara spagettiként emlegetjük, de a bors és a mártás állaga miatt hasonlít egy kicsit az olaszok sajtos, borsos (cacio e pepe) tésztájához. Végül is mindegy, a lényeg az, hogy nagyon gyorsan elkészülő, ízletes, különleges fogás akár egy pörgős napon is.


RÓZSABORSOS, TEJSZÍNES SPAGETTI (tej- és tojásmentes, vegán) 2 személyre


50 ml kókuszkrém

250 ml víz

1 teáskanál rózsabors durvára törve

1 evőkanál (barna) rizsliszt

só (természetes, nem finomított)

tálaláshoz:

200 g durum spagetti tészta

inaktív sörélesztő pehely


1. tegyünk fel forrni tésztafőző, sós vizet és miközben készítjük a mártást, főzzük ki a tésztát

2. öntsük egy serpenyőbe a kókuszkrémet, adjuk hozzá a vizet, a tört borsot és csipet sót, manuális kézi habverővel keverjük homogénre és folyamatos keverés mellett, közepes lángon főzzük, amíg elkezd forrni

3. egy kis tálkában keverjük össze csomómentesre a rizslisztet 2-3 evőkanálnyi vízzel és folyamatos keverés mellett adjuk a forrásban lévő mártáshoz, keverjük össze alaposan és forraljuk össze pár másodpercig, óvatosan kóstoljuk meg és ha szükséges adhatunk hozzá még sót

3. a kifőzött spagettivel, sörélesztő pehellyel megszórva tálaljuk

Praktikák:

- a rózsaborsot tegyük egy jól záródó, vastagabb konyhai tasakba  és a klopfoló sima felületével óvatosan durvára tudjuk törni

- tehetünk a mástásba más színű borsot is (fekete, fehér, zöld) 

- a rizsliszt helyett használhatunk zablisztet, vagy sima búzalisztet is


Itt is mi szorgoskodunk:



hétfő, november 14, 2022

Banánkenyér (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Többféle tej- és tojásmentes, vegán banánkenyér receptet mutattunk már a sima változattól a gyümölcsösön át a mogyorós csokis verzióig, most pedig a Netbiobolt együttműködés keretében elkészítettük a gluténmentes változatot is, amit kókuszvirág cukorral paleo étrendbe is beilleszthetünk.

Ha akad otthon kicsit érettebb banán, érdemes elkészíteni ezt a gyors finomságot.

BANÁNKENYÉR (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)  25 x 10 cm-es formára

1 db (200 g körüli) érett banán
100 g nyers nádcukor

100 g zabpehelyliszt

50 g kókuszliszt

1/2 zacskó sütőpor (foszfátmentes)

1/2 mokkáskanál szódabikarbóna

20 g hidegen sajtolt olaj

150 g víz

1 evőkanál friss citromlé

 

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljük ki a sütőformát

2. keverőtálban villával nyomkodjuk pürésre a banánt és keverjük hozzá a citromlevet

3. mérjük a püréhez a cukrot, a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát, majd a vizet, utána abba az olajat és alaposan keverjük össze (sűrű massza lesz)

4. kanállal oszlassuk el egyenletesen a sűrű masszát az előkészített formában és süssük 25-30 perc alatt aranybarnára a süteményt

 

Praktikák:

- paleo étrend esetén a nyers nádcukor helyett használjunk N&Z kókuszvirág cukrot

- a banánnak nem szükséges túlérettnek lenni, elég, ha érett, szép sárga

- az olaj lehet extra szűz olíva, hidegen sajtolt repceolaj, vagy karakteresebb pl. dió-, vagy mákolaj

- fűszerekkel is finom (pl. vanília, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kezeletlen citomhéj, narancshéj stb.)

- kenyér-, vagy őzgerinc formában is süthető

 

Itt is mi szorgoskodunk:

vasárnap, november 13, 2022

Kókuszvirág cukor szirup házilag

Különlegesen karakteres ízű szirup, készíthető csupán kókuszcukor és víz 1:1 arányú keverékéből, de érdemes kipróbálni egy kevés citrussal (citrom, vagy narancs) és mézeskalács fűszerekkel is.

Kiválóan használható édes süteményekhez, palacsintákhoz, de akár ázsiai jellegű tésztás, vagy pirított ételekhez is.


KÓKUSZVIRÁG CUKOR SZIRUP 

50 g kókuszvirág cukor

0,5 dl víz

2 teáskanál friss narancs, vagy citromlé

1 csipetnyi őrölt szegfűszeg

1. mérjük ki az összetevőket és egy kis lábosban 2-3 percig forraljuk össze folyamatos keverés mellett, amíg kissé sziruposra sűrűsödik (ahogy kihűl, még sűrűsödni fog)

2. töltsük jól záródó, hőálló üvegbe, hagyjuk kihűlni és tároljuk hűtőben fogyasztásig


Praktikák:

- különféle fűszerezéssel készíthető (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), de önmagában is finom

- narancs helyett friss citromlé is használható, de el is hagyható és csak vízzel is készíthető


szombat, november 12, 2022

Háztartási keksz (tej- és tojásmentes, vegán)

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ropogós, omlós, vastag keksz tejtermék és tojásmentes változatban. A gluténmentes és vegán változatot ITT éred el.


HÁZTARTÁSI KEKSZ (tej- és tojásmentes, vegán) 30-35 db


250 g sima búzaliszt

100 g porcukor (nyers nád)

5 g sütőpor

75 g szilárd kókuszzsír (nem kell hideg, de ne olaj állag legyen)

0,5 dl víz


1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a lisztet a szilárd kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát

2. adjuk a keverékhez a porcukrot és a sütőport, majd morzsoljuk össze homogénre

3. öntsük a vizet a lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen kezelhető, nem túl ragacsos tésztát kell kapni, ha nagyon száraz, akkor 1-2 teáskanál vizet adjunk hozzá, de maradjon kissé száraz a tészta)

4. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra

5. két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra, derelyevágóval formázzunk kb. 3x5 cm-es kekszeket, evőpálcával, vagy fogpiszkálóval mintázzuk és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire (a maradék tésztát nyomjuk, gyúrjuk össze, majd ismételjük a folyamatot, amíg elfogy)

6. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük a kekszeket 10-12 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és a tepsin hagyjuk kihűlni


Praktika:

- a tésztába tehetünk sütemény fűszereket (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió), vagy akár 1 teáskanál kakaóport is


Itt is mi szorgoskodunk:

szerda, november 09, 2022

10% kedvezmény (Netbiobolt.hu partneri együttműködés)


Izgalmas, közös munkába kezdtünk az egészséges alapanyagokat forgalmazó Lechner és Zentai Kft-vel, amely során a termékeikkel új és finom ételeket (vegán és gluténmentes), recepteket fogunk alkotni a megszokott Receptműves minőségben. 

Nektek is hoztunk egy kis meglepetést, ennek az e
gyüttműködésnek a keretében a Receptműves olvasói 10% kedvezménnyel vásárolhatnak a Netbiobolt.hu webáruházában Nature Cookta és N&Z márkájú termékeket.

Látogassátok meg a www.netbiobolt.hu oldalt és fedezzétek fel Ti is ezeket az alapanyagokat. 

A megrendelés során a 10% kedvezmény igénybevételéhez szükséges kuponkód: rec10nc 
A kód megadását követően valamennyi Nature Cookta és N&Z márkájú termék árából automatikusan levonódik a 10% kedvezmény, melyet a végösszeg részletezőnél láthattok. 

A kedvezményt a jelzett két márka termékeire vehetitek igénybe, a kuponkóddal és a vásárlással kapcsolatos kérdésekre a Netbiobolt.hu webáruház ügyfélszolgálata áll rendelkezésre. 



péntek, október 28, 2022

Békebeli krumplis pogácsa (vegán és gluténmentes változatban)

Hagyományos, békebeli, tapsikolt krumplis pogácsa vegán és gluténmentes változatban, így szinte bármilyen étkezési kultúrába könnyedén beilleszthető. 

Lehet kísérője levesnek, főzeléknek, de önmagában is finom csemege és mivel nem szükséges keleszteni, így gyorsan el is készül.

BÉKEBELI KRUMPLIS POGÁCSA (vegán változat) kb. 25 db 4,5 cm-es

500 g krumpli

160 g sima búzaliszt

20 g hidegen sajtolt olaj (kukoricacsíra, repce, olíva)

12 g só (természetes, nem finomított)

1. pucoljuk meg a krumplit és vágjuk apró kockákra, majd tegyük edénybe, öntsük fel (forró) vízzel és egy teáskanál sóval főzzük meg, amíg megpuhul

2. amikor megfőtt a krumpli, szűrjük le, tegyük egy keverőtálba és villával törjük össze egészen finomra, majd terítsük szét kissé, hogy tudjon kihűlni

3. mérjük a liszte(ke)t a kihűlt tört krumplira, adjuk hozzá az olajat és a sót és nyomkodjuk, gyúrjuk tésztagombóccá

4. tegyük a tésztát lisztezett felületre (gm esetén két sütőpapír közé) és nyújtsuk 1 cm vastagra, a pogácsaszaggatóval mintázzuk a felületét, majd szaggassuk ki (a maradék tésztát formázzuk újra gombóccá és szaggassuk ki a pogácsákat, amíg elfogy a tészta)

5. gyújtsuk be a sütőt 200 fokra, béleljük ki a tepsit sütőpapírral és tegyük rá a kiszaggatott pogácsákat, majd süssük 10-15 percig az egyik oldalát, majd vegyük ki a tepsit a sütőből, óvatosan forgassuk meg a pogácsákat és a másik oldalukon is süssük további 10-15 percig, amíg aranybarna színt kap


BÉKEBELI KRUMPLIS POGÁCSA (gluténmentes és vegán változat) kb. 25 db 4,5 cm-es

500 g krumpli

75 g zabpehelyliszt

75 g kölesliszt

20 g hidegen sajtolt olaj (kukoricacsíra, repce, olíva)

10 g só  (természetes, nem finomított)

Az elkészítési mód annyiban különbözik a két verziónál, hogy a gluténmentes változat esetén két sütőpapír között nyújtsuk ki a (kissé törős állagú) tésztát.


Prakikák:
- használhatunk más olajat is, ha nem cél a hisztaminmentesség
- a vegán verzióban használhatunk 1/3 arányban teljes kiőrlésű lisztet is, ennyivel csökkentve a sima búzalisztet

hétfő, október 24, 2022

Karácsonyi különkiadás

Idén is két karácsonyi motívumommal készülünk, hogy akár apró, hasznos figyelmességgel is meg tudd lepni a szeretteidet, vagy magadat.

Az első Rudolf, aki méltó kísérője az Édesnarancs csokoládé szappanunknak, melynek krémes, lágy habja különleges gondoskodást nyújt a száraz, érzékeny bőrnek, a selymes illatát a (többek között) nyugtató, fertőtlenítő és antibakteriális édesnarancs illóolaj, a bőr extra táplálását a kakaóvaj és a 90% kakaótartalmú étcsokoládé adja.

A másik típus, ami idén karácsonyi ünneplőbe öltözött a Levendula szappanunk

A levendula az egyik legsokoldalúbb és legrégebben használt gyógynövény. Baktériumölő tulajdonsága mellett nyugtató, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és bőrregeneráló. Illóolaja az aromaterápia minden formájában kedvelt (párologtatáshoz, fürdőhöz, masszázshoz, bedörzsöléshez és illatszerként is).

A közönséges, vagy keskenylevelű (Lavandula angustifolia) az itthon elterjedt és általánosságban ismert fajta, de ezen kívül több tucat fajjal rendelkezik, így az is talál kedvére való illatút, aki a hagyományos változatot nem kedveli.

Mi a termékeinkben a csodásan virágillatú provanszi levendula (Lavandula grosso) 100%-os tisztaságú illóolaját használjuk.

hétfő, október 17, 2022

Almás pite kevert tésztával (tej- és tojásmentes, vegán)

Egyszerű és egész gyorsan kész van, főként, ha az almás részt korábban elkészítjük, ami azért is célszerű, mert a tésztába érdemes már kihűlt állapotában beletenni. Ha az almát is a sütivel együtt készítjük el, akkor pedig legyen ez az első lépés, így tud kicsit hűlni, mire felhasználjuk.

Nagyon jól alkalmazható teljes kiőrlésű búzaliszt ennél a receptnél, szaftos, puha végeredményt ad és igazán pite állagú lesz tőle a sütemény.

ALMÁS PITE KEVERT TÉSZTÁVAL (tej- és tojásmentes, vegán) 20x24-es formához

tészta:
250 g víz
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g nyers nádcukor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag sütőpor
30 g olaj (hidegen sajtolt, extra szűz)
1 teáskanál friss citromlé

töltelék:
600 g körüli alma
50 g nyers nádcukor
2 teáskanál friss citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2  teáskanál őrölt szegfűszeg
összeállításhoz 2-3 evőkanál zabkorpa

1. először készítsük el a tölteléket, pucoljuk meg az almát és tökreszelőn reszeljük le, majd tegyük egy lábosba és a cukorral, citromlével és a fűszerekkel pároljuk meg
2. amíg hűl a töltelék, készítsük el a tésztát, mérjük ki a vizet egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét, a szódabikarbónát, majd az olajat és keverjük homogénre
3. adjuk a nedves anyagokhoz a lisztet és a sütőport, keverjük csomómentesre
4. öntsük a massza felét a sütőpapírral bélelt formába és terítsük el egyenletesen vékonyan (a massza felezése miatt elkészíthetjük a tésztát egy mérőedényben is, vagy mérjük le üresen a keverő tálat, így a kész tésztamasszát lemérve és kivonva a tál súlyát, könnyen el tudjuk felezni a masszát)
5. 180 fokon süssük a fél adag tésztát, a sütemény alját 10 percig, majd (óvatosan, a tepsi forró lesz) szórjuk meg a felületet a zabkorpával és terítsük el egyenletesen a párolt, fűszeres almát, majd annak tetején a tésztamassza másik felét és süssük aranybarnára a sütemény 25-30 perc alatt

Prakikák:
- használhatunk kukorica, vagy extra szűz olívaolajat, de akár testesebb ízű pl. mák, vagy dióolajat is
- más gyümölccsel is elkészíthető


vasárnap, október 16, 2022

Omlós mákos kifli (tej- és tojásmentes, vegán)

A hókifli töltetlen, omlós tésztából készült változata. Gyorsan elkészül és számtalan variációs lehetőséget tartogat, lehet dióval, vagy kókuszreszelékkel készíteni, fűszeresre, vagy akár csak simán, de még akár lekváros kekszet is lehet a tésztából csinálni.


OMLÓS MÁKOS KIFLI (tej- és tojásmentes, vegán) 25 db

200 g sima búzaliszt
50 g darált mák
100 g porcukor (nyers nád) + a forgatáshoz
100 g hideg kókuszzsír
1 tk (3 g) sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet vanília, vagy helyette őrölt szegfűszeg
1 tk frissen facsart citromlé
0,5 dl + 1-2 tk víz
 
1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a lisztet a hideg kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a darált mákot, porcukrot, a csipet sót, vaníliát, vagy szegfűszeget és a sütőport, morzsoljuk össze homogénre
3. öntsük a citrom levét és a vizet a lisztes keverékhez és gyors mozdulatokkal (ne olvadjon fel teljesen a kókuszzsír) nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát, liszttől függően, ha szükséges, akkor fokozatosan adjuk hozzá 1-2 teáskanál vizet (legyünk türelmesek a plusz víz hozzáadásával, mert könnyen kezelhető, minimálisan törős, de nem túl ragacsos tésztát kell kapni)
4. osszuk egyenlő részekre (kb. 20 g/db) a tésztát, majd egyesével sodorjunk kb. 1 cm átmérőjű és 10 cm hosszú, a szélein minimálisan keskenyedő kukacokat, majd formázzuk meg a kifli formát és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-18 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik), majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsin kihűlni
6. amikor kihűltek a kiflik, forgassuk meg porcukorban és jól záródó dobozban tároljuk

Praktikák:
- csak sima lisztből, vagy akár teljes kiőrlésű tönkölylisztből is finom és gm liszttel is működik
- a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó
- a tésztába tehetünk mák helyett darált diót, vagy kókuszt is