Sós, kissé füstös, fanyar íz, jellegzetes illat, de vajon mire hasonlít annyira... Szójaszósz!
Mivel nemcsak allergia, hanem többféle bőrprobléma esetén sem ajánlott a szója fogyasztása, így kiváló alternatíva ázsiai jellegű leves, tészta, gombóc készítéséhez, de legközelebb a szusihoz is megkóstoljuk. Füstölt paprikával, reszelt gyömbérrel, fokhagymával ízletes mártást is készíthetünk.
SZÓJAMENTES SZÓJASZÓSZ
Hozzávalók:
szárított aszalt paradicsom (min. 250g)
1. tegyük egy edénybe az aszalt paradicsomot és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi
2. főzzük a paradicsomot, amíg a keményebb darabok is felpuhulnak, várjuk meg amíg kihűl és nyomkodjuk ki úgy. hogy a lé megmaradjon (az aszalt paradicsom eltevés további lépései itt olvashatók, ennél a receptnél a főzőlé a főszereplő)
3. a megmaradt főzőlevet szűrjük át egy másik edénybe és forraljuk addig, amíg kb. felére besűrűsödik
4. ha lehűlt a lé, öntsük tiszta üvegbe, fogyasztásig hűtőben tároljuk
Itt is mi szorgoskodunk:
Fotó: internet