vasárnap, december 30, 2018

Lencsefőzelék (tejtermék- és lisztmentes, vegán)

A korábban készített vörös és fekete lencséből készül főzelék hagyományos lencsével, tejtermék és liszt nélkül.

LENCSEFŐZELÉK 4 személyre

50 dkg lencse
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt paprika (füstölt)
3 db babérlevél
1-2 evőkanál almaecet, vagy friss citromlé
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1 db fekete kardamom (füstös íz miatt)

Előkészület: 
- válogassuk ki a lencséből az esetleges más magvakat, kavicsot és áztassuk be egy éjszakára (nem feltétlenül szükséges előző este beáztatni, de akkor hosszabb a főzési idő)

1. tisztítsuk meg a hagymákat és a vöröshagymát szeljük apróra, a fokhagymát vékony karikára (aki szereti az intenzívebb ízt, reszelje le)
2. az olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, majd keverjük hozzá a fokhagymát és a paprikát, pár másodpercig pirítsuk, majd adjuk hozzá a lencsét és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
3. ízesítsük (só, bors, babérlevél, ecet, kardamom), majd fedő alatt főzzük, amíg a lencsék megpuhulnak
4. ha megfőtt a lencse, 2-3 merőkanálnyi adagot vegyünk ki és botmixerrel pürésítsük, majd keverjük vissza a lencséhez (ezzel önmagával sűrítjük)

Praktikák:
- ecet helyett használhatunk friss citromlevet is
- a kardamom mag opcionális (kellemes füstölt ízt kölcsönöz), húsevők 1 újjnyi füstölt sonkával is készíthetik a főzeléket (felkockázva a hagymán pirítsuk meg)
- füstölt őrölt pirospaprikával még finomabb
- az ecetet ízlésünk szerint adagoljuk (apránként, ha szükséges inkább növeljük)