szerda, december 03, 2014

Szeretnél egy egyedi, limitált szériás designer nyakláncot ajándékba?

Legyen a Tiéd, vagy az általad megajándékozni kívánt szerettedé az egyik Vadjutka szépség a mindössze 6db egyedi, limitált kiadású nyaklánc közül!
 
Mindegyik ékszer külön egyéniség és nem készül belőle több!

A játék befejeződött, köszönjük!

szerda, október 15, 2014

Guacamole - avokádókrém

Most jön az, hogy a csapos közbeszól - pontosabban a fotós receptet ír, miközben Receptműves asszonykám a tiramisuval serénykedik.

Az avokádóval 5-6 évvel ezelőtt találkoztam először, egy bazsalikomos, folyami rákos salátában, amibe kis kockákra darabolva tette bele a szakács. Akkor és abban a helyzetben nagyon nem ízlett, de talán csak azért, mert váratlanul ért a találkozás. Nem sokkal később olvastam arról, hogy az avokádóból guacamole néven pürésített krémet is készítenek, na ez már felkeltette az érdeklődésemet.

Több kísérlet után kialakult a mi változatunk, amit ezúton szeretnék megosztani minden érdeklődővel.

GUACAMOLE (avokádókrém)4 személyre (egészségesebb hozzávalók)

2 db közepes avokádó
2 gerezd fokhagyma
2-3 teáskanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál olívaolaj (extra szűz)
tört bors - legjobb, ha vegyes (fekete, zöld, rózsa)
só (természetes, nem finomított)

Az érett (kissé már puha) avokádókat megmosom, éles késsel félbevágom - jobban mondva körbevágom a közepén található nagy
magot, csavaró mozdulattal szétválasztom, majd a kiszedem a magot.
A félbevágott avokádó zöldes "húsát" kikanalazom a vastag héjról egy tálba. A megpucolt fokhagyma gerezdeket ráreszelem és hozzáadom a frissen facsart - nagyjából két-három teáskanál - citromlevet, tört borst, csipetnyi sót és az olivaolajat.

Botmixerrel teljesen sima állagúra pépesítem a krémet. Ezt szokták villával is, de úgy kissé darabos marad a massza. Amikor ezzel elkészülök, kicsit félreteszem a krémet, hogy az ízeknek legyen ideje összeállni. Ez alatt kenyérből (most éppen rozskenyér) vékony szeleteket vágok, kenyérpirítóban vagy grillezőben ropogósra sütöm és a még meleg kenyérrel rávetem magam a pikáns guacamole krémre.

Praktikák:
- ha nagyon kemény avokádót sikerült venni, banán mellett egy-két nap alatt megfelelőre puhul
- citrom helyett használhatunk lime-ot, illetve több hozzáadásával savanyúbbá tehetjük
- kis chilivel még pikánsabb lesz a keverék
- érdemes tömörebb kenyereket választani a nagyon foszlós fehér helyett, de fogyasztható tortilla chips-el is
- érdemes kipróbálni mártogatósként nyers zöldségekhez (répa, uborka, karalábé, cékla, stb.)
- Az avokádó hajlamos az elszíneződésre, de ne essünk kétségbe, a krém elszíneződött tetejét kanállal eltávolíthatjuk és már tálalható is a vendégeknek - az íze nem változik.

Az már csak hab a tortán, hogy az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami sok egyéb mellett csökkenti a koleszterinszintet is.

vasárnap, szeptember 28, 2014

Dióhabos pite

Kellemesen diós, de nem nehéz, elég édes, de nem émelyítő, szuper az aránya a tésztának és a diós habnak, köztük pedig megbújik a fincsi házi lekvár.


DIÓHABOS PITE 20x25-ös formára

tészta:
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
5 dkg cukor (nyers nád)
5 dkg vaj (ghí)
1/4 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
5 dkg tejföl
1 tojássárga

dióhab:
2 tojásfehérje
1 tojássárga
15 dkg darát dió
10 dkg cukor (nyers nád)
1/2 mokkáskanál őrölt vanília
csipet só

összeállításhoz:
2-3 evőkanál zabkorpa (vagy morzsa)
5-6 evőkanál szilvalekvár (házi)

1. válasszuk szét a tojásokat és a fehérjéket tegyük félre egy keverőtálban
2. morzsoljuk el a vajat a liszttel (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, a sütőport, a fahéjat, a tejfölt és egy tojássárgát, majd gyúrjuk össze a tésztát (lisztfüggő, esetenként kellhet 1-2 evőkanál víz, ha túl száraz a tészta, de semmiképp ne legyen ragacsos)
3. lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a sütőedény méretére, kb. 0,5 cm vastagra, majd szórjuk rá egyenletesen a zabkorpát és kenjük meg a lekvárral
4. adjuk a darált dióhoz a cukrot, a vaníliát és egy tojássárgát, keverjük össze alaposan
5. a csipet sóval verjük habbá a tojásfehérjéket és forgassuk bele a diós keverékbe
6. terítsük el egyenletesen a dióhabot a lekvár tetején, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára 25-30 perc alatt

Praktikák:
- szilvalekvár helyett mirabella lekvár, vagy baracklekvár is finom
- a tésztánál a tejföl és a tojássárga hozzáadása előtt a keverést végezhetjük aprítógéppel, majd kézzel gyúrjuk bele a nedves anyagokat
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült

Itt is mi szorgoskodunk:

péntek, szeptember 26, 2014

Müzli házilag

Kiváló reggeli, de gyors nasinak is tökéletes...

Változatosan készíthető, akár friss idénygyümölcsökkel, akár aszalványokkal. Az aszalt gyümölcsök még az édes ízhatást is fokozzák, ezek használata mellett kevesebb édesítés szükséges, vagy el is hagyható.

Pelyhek és korpák, valamint a joghurt, illetve annak alternatívái (táplálkozási szokástól és ételtoleranciától függően) tetszés szerint váltogatható.

Érdemes natúr, ízesítés és adalékoktól mentes joghurtokat választani, így lesz igazán előnye annak, hogy saját magunk készítjük, ízesítjük.

Hasonló: müzli szelet


MÜZLI 2 személy részére

1 db alma (vagy idénygyümölcs)
4 evőkanál (zab)korpa
4 evőkanál (zab)pehely
1 marék mazsola (aszalvány)
250 g natúr joghurt
1 teáskanál nyers nádcukor (vagy méz)
0,5 mokkáskanál őrölt vanília

1. adjuk a joghurthoz a cukrot és a vaníliát, keverjük össze alaposan, olvadjon el benne a cukor
2. tisztítsuk meg az almát, szeljük nagyon apróra és adagoljuk egyenlő részben két tálba, szórjunk mindkettőre 2-2 evőkanál pelyhet és a korpát
3. öntsünk fele-fele arányban a joghurtot a két adagra

Praktika:
- tetszés szerint fűszerezhetjük (fahéj - ebből csak csipetet, mert keserű lehet tőle, tonkabab, méz, stb.)
- az aszalt gyümölcsök erősítik az édes ízt, ezek mellett akár el is hagyható a joghurt édesítése

vasárnap, szeptember 21, 2014

Pakóra bunda a panír alternatíva (tej- és tojásmentes)

Ízletes, változatosan készíthető, különleges, gyors, vagyis remek alternatíva a bundás zöldségek, szeletek készítéséhez. 

Használható akkor is, ha a tej- és/vagy tojásmentesség a cél.


PAKÓRA BUNDA 4 személyre

alaptészta:
5 dkg kukoricaliszt
5 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
só (természetes, nem finomított)
tört bors

fűszerek tetszés szerint:
pl. reszelt fokhagyma, kurkuma, őrölt pirospaprika, chili pehely, stb.
  
Mindent összekeverünk annyi vízzel, hogy sűrű palacsintatészta állagot kapjunk, beleforgatjuk a bundázandókat és ujjnyi forró olajban kisütjük.

Praktikák:
- a maradék masszát is kisüthetjük, apró korongoknak
- a képen pakóra bundás szójaszelet látható


Tejfölös szendvicskrém, avagy a kenyérmentő kence

Egy -a bevásárlás, vagy főzés rovására- hosszúra nyúlt nap után kincs, ha találunk a hűtőben egy-két alapanyagot, amelyekből egyszerű, de ízletes vacsora készíthető.

Jelen esetben más cél is motivált, ugyanis kezdett kissé megszáradni a tartalék kenyér és igyekszünk nem pazarolni, pláne saját sütéssel.


TEJFÖLÖS SZENDVICSKRÉM 4 személyre

250 g tejföl
1 db lilahagyma
50 g kemény sajt (nálunk Gouda)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
csipet szerecsendió (frissen reszelt)
8-10 szelet kenyér (lehetőleg saját)

1. vágjuk kb. 1 cm széles szeletekre a kenyeret (ha nagyon vékonyak, akkor könnyen kiszáradnak sütés közben)
2. keverjük össze a tejfölt, a finomra aprított hagymával, fűszerekkel és a reszelt sajttal (sajt és tökreszelőn is reszelhetjük tetszés szerint) és kenjük egyenletesen a kenyérszeletekre
3. sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon süssük aranybarnára 10-15 perc alatt

Praktikák:
- más szárított és friss fűszerrel is készíthető
- laktózmentes tejföllel és sajttal is finom (a képen látható étel is azzal készült)



szerda, szeptember 17, 2014

Citromos, vaníliás sütemény (tejmentes)

Egyszerű, gyors, könnyed, variálható...
Ideális, ha egy rohanós napon össze kell dobni egy kis nasit...

Reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy csak úgy...

CITROMOS, VANÍLIÁS SÜTEMÉNY

20 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
15 dkg cukor (nyers nád)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 mokkáskanál őrölt vanília
1 citrom héja és leve (kezeletlen)
5 dkg olívaolaj (extra szűz)
1 dl víz
2 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)

1. kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es) és olajozzuk ki a sütőformát
2. a tojásokat a cukorral keverjük krémesre, adjuk hozzá a vaníliát, a citrom reszelt héját, levét, majd keverjük bele az olajat és a vizet
3. adjuk a keverékhez a lisztet és a sütőport, keverjük csomómentesre és öntsük a kiolajozott sütőformába
4. az előmelegített sütőben, 180 fokon süssük aranybarnára 30-35 perc alatt

Praktikák:
- jól illik hozzá olívaolaj helyett valamilyen testes, karakteres olaj is pl. mákolaj, dióolaj
- citrom helyett használható kezeletlen héjú narancs, mandarin, lime
- aszalt gyümölcsökkel és sütemény fűszerekkel (pl. szegfűszeg, fahéj, tonkabab) is finom

vasárnap, szeptember 14, 2014

Mungóbab "hummusz"

Mit tesz az ember lánya, ha hummuszt szeretne készíteni, csak épp a csicseriborsó fogyott ki a kamrából?
Keres más finomságot, amivel helyettesítheti...

Természetesen mungóbab helyett a klasszikus recept szerint csicseriborsóval is készíthető.


MUNGÓBAB "HUMMUSZ" (4 személyre)

20 dkg felezett mungóbab
2 evőkanál tahini, ennek hiányában:
2 dkg szezámmag őrölve
2 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
só (természetes, nem finomított)
tört bors

1. kétszeres mennyiségű vízben főzzük puhára a mungóbabot
2. adjuk a megfőtt mungóbabhoz a tahinit (vagy az őrölt szezámmagot), a citrom levét, sót, borsot és az olívaolajat, majd fokozatosan adagolva pürésítsük krémesre

Praktikák:
- ha nincs kéznél szezámmagkrém (tahini), akkor használjunk szezámmagot, melyet kávédarálóval finomra darálunk
- ízlés szerint fűszereket is használhatunk (kurkuma, pirospaprika, petrezselyem, majoránna)

Vadas mártás (hús nélkül)

Selymes, krémes, könnyed mártás, melyet fogyaszthatunk tésztával, gnocchival, de akár hagyományos módon is.

VADAS MÁRTÁS (4 személyre)

4 szál sárgarépa
3 szál petrezselyemgyökér
1 db krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só (természetes, nem finomított)
1/4 teáskanál őrölt babér
tört bors
1 teáskanál cukor (nyers nád)
2 teáskanál mustár
olívaolaj (extra szűz)
1/2 kis pohár tejföl

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, és vágjuk apróbb darabokra
2. kevés olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, majd reszeljük hozzá a fokhagymát
3. adjuk hozzá a felaprított zöldségeket és néhány percig pirítsuk össze (gyakran keverjük át, ne égjen le)
4. öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi, majd fűszerezzük a babérral (ha levelet használunk, mixelés előtt vegyük ki), sóval, borssal és fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket
5. ha megfőttek a zöldségek, botmixerrel pürésítsük, majd húzzuk le a lábost a tűzről, keverjük el benne csomómentesre a tejfölt, ízesítsük a cukorral, mustárral és visszatéve a tűzre forraljuk össze a mártást

Praktikák:
- a cukrot, mustárt, tejfölt ízlés szerint adagoljuk
- ha tejmentes, vagy vegán fogást készítünk, tejföl helyett (GMO mentes) szójajoghurtot használjunk 
- ha hagyományos módon készítjük, hússal, akkor a krumplit hagyjuk el, a zöldségeket a hússal együtt főzzük, majd pürésítés előtt vegyük ki
- tálalható tésztával, zsemlegombóccal, gnocchival

kedd, augusztus 05, 2014

Olívás, fűszeres ausztrál kenyér II. (tej- és élesztőmentes)

 Az első olívás ausztrál kenyér után gyorsan itt a második, bátran variálható tetszés szerint akár az ízesítése, akár a forma is.


OLÍVÁS, FŰSZERES AUSZTRÁL KENYÉR II.

500 g liszt (tönköly fehér)
12 g só (természetes, nem finomított)
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 csomag sütőpor (foszfátmentes)
3 dl víz
50 g fekete olívabogyó
1 teáskanál majoránna
1 mokkáskanál durvára tört bors

1. keverőedénybe mérjük ki a lisztet, keverjük el benne az aprított olívabogyót, a borsot, a majoránnát, a sót és a sütőport, majd képezzünk egy mélyedést a közepébe, amibe öntsük bele a vizet, majd a vízbe az olajat
2. kanállal keverjük össze alaposan, majd gyúrjunk enyhén ragadós, lágy tésztát
3. tegyük a tésztát lisztezett felületre, formázzuk meg a kívánt formára, majd 180 fokon süssük aranybarnára 40-45 perc alatt

Praktikák:
- süthető hagyományos vekni alakban, szeletekre törhető formában, tetszés szerint
- készíthető friss, vagy szárított fűszernövényekkel, magvakkal

szombat, augusztus 02, 2014

Sajtos-tejfölös tészta fokhagymás-chilis olajjal

Mi történik akkor, ha nem tudunk dönteni, hogy chilivel gazdagított fokhagymás-olajos (aglio e olio), vagy sajtos-tejfölös tészta legyen az ebéd? 
Születik egy azoknál még finomabb étel...


SAJTOS-TEJFÖLÖS TÉSZTA FOKHAGYMÁS-CHILIS OLAJJAL 4 személyre

50 dkg száraztészta (durum, teljes kiőrlésű)
1 fej fokhagyma
2-3 cm chili (vagy pehely)
olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)

tálaláshoz:
1 kis doboz tejföl
reszelhető, kemény sajt

1. tegyünk fel forrni sós tésztafőző vizet, majd főzzük ki a tésztát az útmutatás szerint (a tésztafőző vízből tegyünk félre egy merőkanálnyit, mielőtt leszűrjük a tésztát)
2. öntsük annyi olívaolajat egy serpenyőbe, hogy vékonyan épp beterítse az alját, reszeljük bele a fokhagyma gerezdeket, szeljük bele apróra a chilit és csipet sóval szórjuk meg
3. tegyük kis lángra a serpenyőt és pirítsuk pár percig a chilis fokhagymát (óvatosan, ne égessük meg, mert keserű lesz), majd adjuk hozzá a félretett főzővizet (ha épp nem egy időben főzzük ki a tésztát, akkor adjunk hozzá sima vizet), majd főzzük pár percig, amíg kissé elforr a víz
4. adjuk hozzá a fokhagymás olajhoz a tésztát, forgassuk össze, majd tálaljuk tejföllel és reszelt sajttal

Praktikák:
- nálunk laktózmentes tejföllel és sajttal készül ez az étel, úgy is nagyon finom
- ennél az ételnél 1/3 - 2/3 arányban össze szoktuk keverni vízzel a tejfölt, így könnyebben locsolható a tésztára

Olívás, fűszeres ausztrál kenyér I. (tej- és élesztőmentes)

Igazi gyors kenyér, nem igényel kelesztés, tetszés szerint fűszerezhető, süthető hagyományos vekni formára, de akár a képen látható szépséges formára is.


OLÍVÁS, FŰSZERES AUSZTRÁL KENYÉR

500 g liszt (tönköly fehér)
12 g só (természetes, nem finomított)
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 csomag sütőpor (foszfátmentes)
3 dl víz
2 cm friss chili (lehet pehely is)
80 g zöld olívabogyó
1 mokkáskanál oregánó
1 gerezd fokhagyma

1. egy tálkába reszeljük le a fokhagymát, szeljük hozzá apróra a chilit, majd csipet sóval és az olajjal keverjük össze (így jobban kioldódnak az ízek)
2. keverőedénybe mérjük ki a lisztet, keverjük el benne az oregánót, a sót és a sütőport, majd képezzünk egy mélyedést a közepébe, amibe öntsük bele a vizet, majd a vízbe az olajos, fokhagymás keveréket
3. kanállal keverjük össze alaposan, majd gyúrjunk enyhén ragadós, lágy tésztát
4. tegyük a tésztát lisztezett felületre, majd kézzel lapítsuk 1-2 cm magas koronggá
5. szórjuk a tésztakorongra felületére egyenletesen elosztva az apróra darabolt olívabogyót, kissé nyomkodjuk a tésztába, majd hajtsuk be a tészta szélét a közepe felé úgy, hogy középen összecsípve egy nagy gombócot kapjunk
6. fordítsuk meg a gombócot (alul legyen az összecsípett rész), majd kissé nyomkodjuk le a magasságát és egy fakanál segítségével formázzuk meg a szeleteket (ne vágjuk el a tésztát, de határozottan nyomjuk a fakanalat, hogy sütés után is maradjanak meg a szépen a szeletek közötti rések)
7. 180 fokon süssük aranybarnára 40-45 perc alatt

Praktikák:
- süthető hagyományos vekni alakban, szeletekre törhető formában, tetszés szerint
- készíthető friss, vagy szárított fűszernövényekkel, magvakkal


Itt is mi szorgoskodunk:

Szezámmagos tönkölykeksz

Nagyon szeretjük a kekszeket, többféle verzióban próbáltuk már (itt a blogon is sokféle recept található). Általában reggelire fogyasztjuk, de jól szolgálnak az egész napos rendezvényeken is...

Ez a recept igazi ropogós kekszet eredményez, egy kis gyakorlással a tészta is könnyen kezelhető és jól záródó fém dobozban sokáig ropogós marad. Állítólag, ezt még nem volt idő letesztelni, nálunk pár nap alatt mindig elfogy...

SZEZÁMMAGOS TÖNKÖLYKEKSZ (4 cm-es kiszúróval 70 db)

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg tönköly fehérliszt
5 dkg szezámmag (hántolatlan)
10 dkg vaj
10 dkg cukor (nád, nyírfa vagy sztívia)
1 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
csipet só

1. egy akkora lábosban, amiben a teljes massza elfér, olvasszuk fel a vajat (ne forrjon, csak olvadjon), majd keverjük el benne a csipet sót, a cukrot és gyors mozdulatokkal a tojást (ne süljön meg)
2. adjuk a masszához a lisztet, a sütőport és a szezámmagot, majd alaposan keverjük össze (kissé nehezen keverhető, de próbáljuk meg homogénre keverni)
3. tegyük a hűtőbe a tésztát, amíg formázhatóra dermed (15-20 perc)
4. kanalazzuk lisztezett felületre a tésztát, formázzunk gombócot (ha túl keményre dermedt, akkor a kezünkkel pár másodpercig melegítsük a gombócot)
5. lisztezett sodrófával nyújtsuk kb. fél cm magasra a tésztát (ragad és törhet, ezért mindig lisztezett legyen az alja és a nyújtófa)
6. szaggassuk ki a kívánt formára, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig
7. hagyjuk az elzárt sütőben még 10 percig, majd vegyük ki és hagyjuk a tepsin kihűlni

Praktikák:
- ha nem akarjuk nagyon ropogósra a kekszet, akkor a sütési idő letelte után vegyük ki és hagyjuk a tepsin kihűlni, ha azonban ropogósabban szeretjük, akkor szükséges 10 percre az elzárt sütőben hagyni a süteményt
- tehetünk a masszába fűszereket (fahéjat, szegfűszeget, stb.), darált diót, mandulát (a szezámmag helyett), vagy akár mazsolával is finom (érdemes egy kicsit beáztatni vízben a felhasználás előtt)

kedd, július 01, 2014

Fehér és/vagy fekete faeper lekvár

A környékünkön rengeteg vadon termő eperfa található, melyeken elképesztő mennyiségű zamatos és ásványi anyagban / vitaminban gazdag gyümölcs van. 

Alig vártuk idén, hogy újra beinduljon az érés és minden évben szomorúan látjuk, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik szedik, pedig bőséggel jutna. Elgondolkodtató, hogy ez is pazarlás (nem csak a kidobott élelmiszer), ráadásul -szerintünk- az áfonya és a fekete szeder lekvárnál is finomabb csemege készíthető belőle.

Fogyasztható természetesen nyersen, de akár süteményekben is.

Érdemes feltérképezni a lakókörnyezetünket, meglepően sok finomságot lehet találni vadon is, még akár nagyváros "betonrengetegében" is.

Tavaly csak feketéből, idén pedig fehér termésből tudtuk készíteni ezt a csemegét, de persze lehet vegyesen is...

FAEPER LEKVÁR kb. 0,5 l

1 kg faeper
10 dkg cukor (nyers nád)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
8-10 g pektin (attól függ, mennyire lágynak szeretnénk a lekvárt)

1.  a gyümölcsöt óvatosan mossuk meg, ha van rajta kacs, csipegessük le, majd tegyük tálba, adjuk hozzá a cukrot (a gyümölcs édességétől függően emelhetünk az arányán) és a citromlevet, majd közepes lángon főzzük, amíg levet ereszt

2. pürésítsük botmixerrel, majd egy nagyobb lyukú (de a magok ne férjenek át) szűrőn passzírozzuk át és keverjük hozzá csomómentesre a pektint (általában itt is érdemes bevetni a botmixert, hogy ne maradjanak benne pektin zselé csomók)

3. tegyük közepes lángra, majd forrástól számított 5 percig lobogva forraljuk, töltsük tiszta, csírátlanított üvegekbe, fóliával, tetővel zárjuk, majd állítsuk 5 percre fejre és ha kihűlt mehet a kamrába

Praktikák:
- ha nem elég édes / savanykás a lekvár, adjunk hozzá még cukrot / citromlevet
- a lábost, amelybe passzírozzuk, mérjük le, majd, ha végeztünk akkor újra, a kettő különbsége alapján adjuk hozzá a pektin pontos mennyiségét (általában 8 g pektin kell 1 kg gyümölcspéphez, ha sűrűbb lekvárt szeretnénk, akkor 10 g / kg)

szerda, április 30, 2014

Paradicsomleves gazdagon

Hosszú műhelynap végén hazafelé tartva igyekeztem összeállítani egy olyan menüt, ami nekünk legalább két napra elég lesz, finom és gyorsan készen leszek vele.

Rögtön be is ugrott a paradicsomleves, már csak a másodikat és a desszertet kellett kitalálni.

Hazaérve elkezdődött a szükséges alapanyagok előkészítése, amikor feltűnt, hogy néhány sárgarépa, egy karalábé és pár szál zellerzöld kókadozik a hűtőben. Nosza, próbáljuk ki, hiszen ízben mindegyik illik a paradicsomhoz...

Nem bonyolítottam az elkészítést, mégis elképesztő tartalmas és gazdag ízvilág kerekedett belőle, mostantól hivatalosan is kedvenc a paradicsomlevesek között.


PARADICSOMLEVES GAZDAGON 4 személyre

1 l paradicsompüré (natúr, 100%-os)
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
1 kisebb karalábé
2-3 szál zellerzöld
10 dkg rizs (lehet apró tészta is)
2 evőkanál cukor (nyers, nem finomított)
1 teáskanál oregánó
só (természetes, nem finomított)
tört bors
3 dl víz

tálaláshoz ízlés szerint:
- friss bazsalikom
- pirított kenyérkocka

1. tisztítsuk meg a zöldségeket és kockázzuk közel egyforma apróra (azonos főzési idő miatt), a fokhagymát reszeljük le
2. öntsük a paradicsompürét egy lábosba, hígítsuk a vízzel, adjuk
hozzá az aprított zöldségeket, a reszelt fokhagymát, a cukrot és a fűszereket (só, bors, oregáno)
3. adjuk hozzá a rizst és gyakran megkeverve, fedő alatt főzzük addig, amíg a rizs és a zöldségek megpuhulnak (ha elfőtte a levét és túl sűrű, vízzel hígítsuk ízlés szerint)

Praktikák:
- rizs helyett apró tésztával is készíthető
- jól illik hozzá a friss bazsalikom, pirított kenyér, vagy cipó