Egyszerű, gyors, könnyed, variálható...
Ideális, ha egy rohanós napon össze kell dobni egy kis nasit...
Reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy csak úgy...
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
15 dkg cukor (nyers nád)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 mokkáskanál őrölt vanília
1 citrom héja és leve (kezeletlen)
5 dkg olívaolaj (extra szűz)
1 dl víz
2 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1. kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es) és olajozzuk ki a sütőformát
2. a tojásokat a cukorral keverjük krémesre, adjuk hozzá a vaníliát, a citrom reszelt héját, levét, majd keverjük bele az olajat és a vizet
3. adjuk a keverékhez a lisztet és a sütőport, keverjük csomómentesre és öntsük a kiolajozott sütőformába
4. az előmelegített sütőben, 180 fokon süssük aranybarnára 30-35 perc alatt
Praktikák:
- jól illik hozzá olívaolaj helyett valamilyen testes, karakteres olaj is pl. mákolaj, dióolaj
- citrom helyett használható kezeletlen héjú narancs, mandarin, lime
- aszalt gyümölcsökkel és sütemény fűszerekkel (pl. szegfűszeg, fahéj, tonkabab) is finom