szerda, április 30, 2014

Paradicsomleves gazdagon

Hosszú műhelynap végén hazafelé tartva igyekeztem összeállítani egy olyan menüt, ami nekünk legalább két napra elég lesz, finom és gyorsan készen leszek vele.

Rögtön be is ugrott a paradicsomleves, már csak a másodikat és a desszertet kellett kitalálni.

Hazaérve elkezdődött a szükséges alapanyagok előkészítése, amikor feltűnt, hogy néhány sárgarépa, egy karalábé és pár szál zellerzöld kókadozik a hűtőben. Nosza, próbáljuk ki, hiszen ízben mindegyik illik a paradicsomhoz...

Nem bonyolítottam az elkészítést, mégis elképesztő tartalmas és gazdag ízvilág kerekedett belőle, mostantól hivatalosan is kedvenc a paradicsomlevesek között.


PARADICSOMLEVES GAZDAGON 4 személyre

1 l paradicsompüré (natúr, 100%-os)
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
1 kisebb karalábé
2-3 szál zellerzöld
10 dkg rizs (lehet apró tészta is)
2 evőkanál cukor (nyers, nem finomított)
1 teáskanál oregánó
só (természetes, nem finomított)
tört bors
3 dl víz

tálaláshoz ízlés szerint:
- friss bazsalikom
- pirított kenyérkocka

1. tisztítsuk meg a zöldségeket és kockázzuk közel egyforma apróra (azonos főzési idő miatt), a fokhagymát reszeljük le
2. öntsük a paradicsompürét egy lábosba, hígítsuk a vízzel, adjuk
hozzá az aprított zöldségeket, a reszelt fokhagymát, a cukrot és a fűszereket (só, bors, oregáno)
3. adjuk hozzá a rizst és gyakran megkeverve, fedő alatt főzzük addig, amíg a rizs és a zöldségek megpuhulnak (ha elfőtte a levét és túl sűrű, vízzel hígítsuk ízlés szerint)

Praktikák:
- rizs helyett apró tésztával is készíthető
- jól illik hozzá a friss bazsalikom, pirított kenyér, vagy cipó