csütörtök, szeptember 20, 2012

Könyvteszt: Rachel Allen A család kedvencei

Ismét egy kedves felkérésnek köszönhetően górcső alá vettük a T.bálint Könyvkiadó gondozásában megjelent Rachel Allen: A család kedvencei című szakácskönyvet.
A tematika már adott volt, hiszen a Tésztavarázs című könyv tesztelésekor kialakított metodikát követtük az összehasonlíthatóság és a következetesség miatt, törekedve arra, hogy az általános bemutatón túl, az objektív és a szubjektív benyomások megosztásával segítsük az olvasót.

A szerző

Rachel Allen Dublinban nőtt fel, majd 18 éves korától a híres Ballymaloe-i Főzőiskolában tanult, ahol ma már tanít is, emellett számos bestseller szakácskönyv szerzője, gasztro műsorok szereplője.
Talán kevésbé ismert, hogy egy kiváló és méltán híres séf családba házasodott. Férje édesanyja Darina Allen a Ballymaloe Főzőiskola alapítója, egyes források megfogalmazása szerint csak egyszerűen „séf-fejedelem” és nagymamája Myrtle Allen Michelin csillagos séf, az ír konyhaművészet megújítója.
Rachel 2012. júliusában tiszteletbeli doktori címet kapott a kulináris művészethez való hozzájárulásáért.

A könyv

Kötészet

Album-szerű, kemény fedeles, cérnafűzött kötésben készült, fóliázott védőborítóval ellátott, amely könnyen tisztítható és a kiválasztott recept jelölésére is hasznos. A kemény tábla jó tartást ad a könyvnek, a cérnafűzött kötésnek köszönhetően pedig a könyv oldalai gerincnél jobban kinyílnak (nem lapozódik el), gyakori használatnál sem áll fenn a veszélye annak, hogy néhány oldal kiesik. Méretében nem túl nagy és nehéz, így könnyen kezelhető és tárolható.

Képek

Az étel fotók elegánsan egyszerűek, kifejezetten szeretem, ha a remekmű a főszereplő és nem vonja el a figyelmet a túlzott dekoráció. Kedvessé teszi a kiadványt a sok családi fotó, melyek beállított portré jelleg helyett természetesnek tűnő pillanatfelvételek egy család életéből. Az ételek mellőzik a túlzott bonyolultságot, így a fotó nélküli receptek elkészítésébe is bátran bele lehet vágni, fentiek miatt mégis örültem volna, ha még több fotóval illusztrálják a könyvet.

Tördelés, tagolás

A receptek jól áttekinthetők, rövid bevezetővel, vagy magyarázattal kezdődnek, az alapanyagok listája elkülönített és vastag betűtípussal kiemelt. Az elkészítési mód érthetően, logikai sorrendben adja meg a teendőket, lépésenként, szerkezetileg is elkülönítve.
A tárgymutatóban abc sorrendben találhatók a receptek, alapanyag, étel típus és technikák szerint vegyesen. Számomra kényelmesebbnek tűnne, ha külön felsorolás lenne katégóriánként, de így is megtaláltam, amit épp kerestem.

Alaptechnikák

A könyvben bemutatott receptek nagy előnye, hogy semmilyen speciális, az általános konyhai gyakorlatnál bonyolultabb technika ismeretét nem igénylik, emellett egy hasznos tudnivalók fejezettel is segít a szerző, amelyben a recepteknél hivatkozott alapösszetevők elkészítését mutatja be.
 
Teszt előkészület

Ízletes, inspiráló és könnyen elkészíthető fogásokat ígér a könyv, melyeket bármilyen alkalomra el lehet készíteni, akár egy egyszerű családi étkezésre, akár egy elegáns ünnepi eseményre készülünk, kombinálva a tradíciót és a kreativitást. Őszinte kíváncsisággal kezdtem el válogatni a tesztelésre kiszemelt recepteket, mivel a fenti kínálat közel áll a gondolkodásomhoz. A teszt fázisában igyekeztem többféle ételtípusból választani, a végeredményt jelentősen nem befolyásolva módosítani (pl. kevesebb fokhagyma) a recepteken és a számomra a megszokottól esetleg eltérő gyakorlatot, technikát is követtem.

Választott receptek (az ételfotókon felülről lefelé, ebben a sorrendben):

Zöldleveles borsóleves - Receptművesített változat
Fűszeres lazacfasírt - Rachel receptje
Narancsos-csokis ünnepi cupcake - Receptművesített változat
Bill Granger banános butterscotch pudingja - Receptművesített változat
Teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal - Rachel receptje a kamránk magkészletével

Tapasztalatok, élmények

Objektív: jól kombinálhatók az ételek, többféle igény szerinti menüsort össze lehet állítani, akár napszaknak, akár étkezési kultúrának megfelelően és külön öröm, hogy egészséges alapanyagok sorát is megtaláljuk benne. Valóban beteljesíti a könyv a beharangozó alapján megfogalmazott elvárást. Kezdő és gyakorlott (hobby) szakácsok is könnyedén találhatnak receptet, amely akár a család kedvence lehet, vagy inspirál újabb finomság megálmodására.
A könyv számtalan pozitívuma mellett a teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy néhány recept esetén a fordítás lehetett volna pontosabb és egy ilyen színvonalas könyvnél ügyelni kell a helyesírás ellenőrzésére is.

Szubjektív: alapvetően nem rajongok a sztárolt, mindenhol, minden fórumon jelen lévő celebséfekért, tiszteletben tartom a tudásukat, igyekszem megtanulni Tőlük, ami megszólít, de nem több…
Így voltam Rachel Allennel is, néhány receptjét kipróbáltam, volt, ami beépült a családi repertoárba, ha épp úgy alakult egy-két műsorát megnéztem, de nem váltott ki különösebb érzelmet belőlem. Aztán megérkezett a könyv és elhatároztam, hogy mindenképp igyekszem tárgyilagos maradni, nem akartam a sztárszakács aktuális bestsellerét belelátni, így egészen egyszerűen a receptekre koncentráltam, mennyire érthető, milyen alapanyagokat használ, bonyolult, vagy ad sikerélményt, kell-e hozzá mindenféle varázsige, vagy könnyedén elkészíthető, ösztönöz-e arra, hogy feszegessem a határokat, újabb receptek kitalálásával. Miközben egyik receptet a másik követte és sorra készültek az ételek, azt vettem észre, hogy elkezdtem szeretni a könyvet és a teszteléshez kitűzött cél (3-4 recept) teljesítésével nem zárult le a folyamat, újabb és újabb inspirációt találok.
Összefoglalva, számomra könnyen szerethető ez a könyv, nem kerül a polcra, mint egy elvégzett feladat, jön velem a konyhába, a megfelelő helyére.

Elkészítési idő

Akár a Receptműves szlogennel is jellemezhetném, „egyszerűen, gyorsan” elkészíthető receptek, a pihentetést, vagy sütést igénylő ételek sem követelnek hosszú jelenlétet, vagy előkészületet.

Mennyiségek

Családi adagok, méretek, az ételek zöme kellemesen elegendő 4-6 fő részére.

Kinek ajánljuk?

-    Rachel Allen rajongóknak: most sem fognak csalódni…