Régóta tervezgettem már a zöldborsó krémlevest, de az alapanyag mindig másként hasznosult, most azonban kapóra jött a Rachel Allen könyv tesztelés, amelyben épp találtam egy ilyen receptet.
Csak ici-pici változtatást eszközöltem, kissé saját ízre hangoltam a fűszerezést és a zöldeket...
Más zöldekkel (spenót, saláta, reteklevél) is lehet tuningolni az alaplevest, amit lehet, próbáljunk meg nyersen turmixolni, így magasabb vitamintartalmat tudunk megőrizni (nálam a ruccola ment bele nyersen).
CÉKLALEVELES ZÖLDBORSÓ KRÉMLEVES 4 személyre
10 dkg céklalevél
1 marék ruccola
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál görögszéna levél
1 teáskanál lestyán
1/2 teáskanál borsikafű
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1. tisztítsuk meg a vöröshagymát, kockázzuk fel (nem kell nagyon apróra, pürésíteni fogjuk) és az olívaolajon pirítsuk meg
2. adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a zöldborsót, a céklalevelet és pár percig pirítsuk együtt, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje
3. fűszerezzük (só, bors, görögszéna, lestyán, borsikafű), majd fedő alatt főzzük, amíg a zöldborsó megpuhul
4. adjuk hozzá a ruccolát és botmixerrel pürésítsük (ha túl sűrű, kevés vízzel hígítsuk)
Praktikák:
- önmagában is finom, de tálalható zöldség chipsekkel is
- alaplevesnek zöldborsó helyett brokkoli krémleves is készíthető
Itt is mi szorgoskodunk: