Ez a változat a hagyományos ízeket kedvelők, valamint a glutén- és állati eredetű alapanyagoktól mentesen étkezőknek is finom megoldás.
RAKOTT KRUMPLI (glutén-, tej-, tojás- és húsmentes, vegán)
4 személyre 20x35-ös tepsire
1,5 kg krumpli
75 g gm. zabpehelyliszt
75 g kölesliszt
1,5 l víz
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 teáskanál sörélesztő pehely
csipet reszelt szerecsendió
2-3 teáskanál szárított petrezselyem
tepsi kikenéséhez:
kókuszolaj
1. héjában tegyük fel főni a krumplit egy teáskanál sóval és annyi vízben, amennyi kényelmesen ellepi, majd főzzük, amíg megpuhulnak (kb. 30 perc, akkor jó, ha a kést könnyen bele lehet szúrni)
2. amíg fő a krumpli, készítsük el a besamelt, egy lábosba mérjük ki a köles- és a zabpehelylisztet, majd 2-3 dl vízzel keverjük simára (manuális, kézi habverővel a legkönnyebb csomómentesre keverni), ezután öntsük hozzá a maradék vizet és kis lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik és elkezd „köpködni”, ezután zárjuk el a hőt alatta
3. ízesítsük a szószt a sóval, borssal, sörélesztőpehellyel és a szerecsendióval
4. amikor megfőtt a krumpli tegyük át hideg vízbe, hagyjuk pár percet hűlni, majd pucoljuk meg
5. kókuszzsírral kenjünk ki egy sütőtálat, vagy egy magasabb falú tepsit
6. karikázzuk fel a krumplikat 3-4 mm vékony szeletekre és kezdjük el lerakni a sorokat a kókuszzsírral kikent sütőtálba úgy, hogy 2-3 soronként alaposan meglocsoljuk a mártással (a tetejére zárásként hagyjunk meg egy adagot), folytatva ezt a műveletet addig, amíg a krumpli elfogy
7. terítsük el egyenletesen a maradék mártást a rakottas tetején (ha időközben besűrűsödött a massza, adjunk hozzá néhány evőkanálnyi vizet, hogy szépen el tudjuk oszlani), majd szórjuk meg szárított petrezselyemmel
8. 180 fokon süssük 40-45 percig, majd tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, úgy szebben szeletelhető
Praktikák:
- a sörélesztő pehely jellegzetes íze a sajtra emlékeztet, így nagyon jól illik a tejmentes ételbe
- tetszés szerint más szárított fűszerrel (friss zöldfűszert ne szórjunk a tetejére, mert megég), vagy akár pirított hagymával is készíthető
- a tojásos ízélmény miatt fekete sót is használhatunk
Itt is mi szorgoskodunk: