Érdemes az alaphoz
szükséges kekszet (akár előző nap) magunk elkészíteni, mert gyors, egyszerű és
finom. Ha rögtön dupla adagot sütünk, akkor nassolni is marad.
GESZTENYÉS SAJTTORTA
(glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
21 cm-es kapcsos tortaformára
Kekszhez:
50 g kókuszolaj (nem
kell hideg, de szilárd legyen)
50 g porcukor (nyers
nád)
75 g gm. zabpehelyliszt
25 g gesztenyeliszt
25 g mandulaliszt
3 g sütőpor (foszfátmentes)
1 csipet őrölt fahéj
0,3 dl (30 g) víz
Keksz alaphoz:
215-220 g keksz (amennyi
a fenti receptből lesz)
50 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
0,2 dl (20 g) víz
Felső réteghez:
200 ml (1 doboz)
kókusztejszín
400 ml víz
100 g cukor (nyers nád)
4 teáskanál friss
citromlé
2 teáskanál reszelt
citromhéj (kezeletlen, vagy bio)
30 g kukoricakeményítő
30 g gesztenyeliszt
csipet őrölt vanília
(vagy reszelt tonkabab)
Keksz elkészítése:
1. mérjük ki a liszteket,
a porcukrot, a sütőport és a fahéjat, majd adjuk hozzá a kókuszzsírt és gyors
mozdulatokkal morzsoljuk össze (ne olvadjon fel a kókuszzsír)
2. öntsük a vizet a
lisztes keverékhez és nyomkodjuk, gyúrjuk össze (könnyen kezelhető, minimálisan
törős tésztát kell kapni, ha túl lágy, akkor 5 percre tegyük be a hűtőbe, hogy
újra összefogja a kókuszzsír)
3. gyújtsuk be a sütőt
180 fokra, így amíg megformázzuk a kekszeket, elő is tud melegedni és béleljük
ki sütőpapírral a tepsit
4. kanállal adagoljunk
kisebb diónyi adagokat és formázzunk kb. 1 cm magas korongokat a sütőpapírra
5. a 180 fokra
előmelegített sütőben süssük 10-12 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a
teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz), majd hagyjuk
az elzárt sütőben további 10 percig száradni, utána vegyük ki és hagyjuk kihűlni
Sajttorta elkészítése:
6. béleljük ki a kapcsos
tortaformát úgy, hogy az alja egy különálló sütőpapír darabbal legyen fedve az
oldala pedig önállóan, az alsó és az oldalsó sütőpapír lap is legyen a kapcsos
résszel leszorítva (így lesz a legkönnyebb kivenni majd a kész tortát)
7. konyhai aprítóval
őröljük finomra a kekszet, adjuk hozzá a folyékony kókuszolajat és a vizet,
majd morzsoljuk össze nedves homok állagúra az alapot
8. oszlassuk el
egyenletesen a keksz alapot az előkészített tortaformában és egy egyenes aljú
pohár segítségével nyomkodjuk le úgy, hogy alul a peremnél 0,5-1 cm-rel magasabb
legyen a kéreg
9. egy tálban keverjük
össze csomómentesre a kókusztejszínt 300 ml vízzel, a cukorral, a citrom
levével és reszelt héjával, illetve a vaníliával
10. egy kis keverőtálba
mérjük ki a keményítőt és a gesztenyelisztet, a maradék 100 ml vízzel keverjük
homogénre és adjuk a kókusztejszínes keverékhez
11. öntsük a keveréket a
letömörített keksz alapra, a tortaformát tegyük egy tepsire (ha sülés közben folyik a töltelékből, ne a sütőbe menjen) és 180 fokon süssük 35-40 percig (egészen minimálisan
legyen remegős), majd a sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni és
tegyük
hűtőbe egy órára, mielőtt levesszük a formát (az alsó sütőpapír és a keksz
réteg között vezessünk végig egy nagy pengéjű kést, így könnyen leválik a papír
és könnyen át lehet emelni egy tálra
Praktikák:
- a kekszhez használhatunk
tetszőleges sütemény fűszereket (pl. szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió,
vanília, tonkabab)
- a felső réteghez
kukorica helyett tápióka keményítő is használható
Itt is mi szorgoskodunk: