vasárnap, március 05, 2023

Lekváros-mákos, omlós keksz (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Az tej- és tojásmentes (vegán), omlós lekváros kekszünk gluténmentes és mákos változata. Csak zabliszttel, vagy a máklisztet mandulaliszttel helyettesítve is készíthető a tészta. 

LEKVÁROS-MÁKOS, OMLÓS KEKSZ (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 24 db

220 g gm zabpehelyliszt
30 g mákliszt
100 g porcukor (nyers nád)
100 g hideg kókuszzsír
7 g sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
0,5 dl víz
néhány teáskanálnyi lekvár (házi kedvenc)
 
1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszteket a kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot, a csipet sót és a sütőport, morzsoljuk össze homogénre
3. öntsük a citrom levét és a vizet a lisztes keverékhez és gyors mozdulatokkal (ne olvadjon fel teljesen a kókuszzsír) nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát (könnyen kezelhető, minimálisan törős, nem ragacsos tésztát kell kapni, ha nagyon lágy és ragacsos, akkor 5 percre tegyük be a hűtőbe, hogy a kókuszzsír kissé megszilárduljon benne)
4. béleljük ki a tepsit sütőpapírral és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
5. osszuk 20g/db méretű egyenlő részre a tésztát, formázzunk golyókat és fakanál nyelével nyomjunk egy kis mélyedést a közepébe (az alját ne szúrjuk át, mert kifolyik a lekvár), majd tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire
6. tegyünk minden keksz közepébe kb. fél mokkáskanálnyi lekvárt, majd a 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-17 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje maradjon világos, mert ahogy hűl, közben még keményedik a keksz, ha a kifejezetten ropogós állagot szeretjük, akkor az elzárt sütőben hagyjuk bent a kekszeket még 8-10 percig és utána vegyük ki kihűlni), ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk

Praktikák:
- a tésztába tehetünk fűszereket (őrölt vanília, fahéj, szegfűszeg)
- a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó