kedd, március 14, 2023

Zabpelyhes répafasírt (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Könnyen és gyorsan elkészíthető zöldségfasírt, amely számos étkezési kultúrába beilleszthető. Finom önmagában, saláta mellé köretnek, vagy főzelékhez feltétként, de készítettünk már vele bolognai spagettit is (lásd a képen felül a szószos gombócokat).

Ennél a receptnél nem fontos az összetevőket grammra kimérni, inkább csak egy iránymutatás az adagra vonatkozóan, a fő szempont, hogy a massza összeálljon, ha a kezünkkel összenyomjuk, könnyen tudjunk belőle golyót formázni. 

ZABPELYHES RÉPAFASÍRT (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) kb. 10 db

1 nagyobb (kb. 160 g) sárgarépa
5 evőkanál apró szemű gm. zabpehely 
3 evőkanál gm. zabpehelyliszt
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1/4 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál szárított zellerlevél (lehet friss is aprítva)
1 teáskanál szárított petrezselyem (lehet friss is aprítva)
1 teáskanál szárított lestyán (lehet friss is aprítva)
kókuszolaj a sütéshez

1. tisztítsuk meg a répát és reszeljük le, vagy konyhai aprítóval aprítsuk finomra
2. adjuk a reszelt répához a fűszereket (só, bors, petrezselyem, zeller), majd keverjük össze alaposan
3. adjuk a keverékhez a zabpelyhet és a zabpehelylisztet, majd gyúrjuk, dolgozzuk össze, amíg a kezükben összenyomva egyben marad a massza (ha túl nedves, adjunk még hozzá zabpelyhet, vagy zabpehelylisztet, ha túl száraz, akkor 1-2 teáskanál vizet)
4. a masszát jól összenyomva formázzunk diónyi gombócokat
5. egy serpenyőben melegítsünk kókuszolajat és süssük ki a répafasírtokat, majd szedjük papírtörlőre lecsepegni

Praktika:
- a masszába tehetünk egy fél szál aprított halványított zeller szárat is
- más fűszerekkel is készíthető, ízlés szerint