Két sütemény, a szaftos, puha kevert- és a ropogós, omlós keksztészta találkozása egy kis gyümölccsel.
Nagyon finom kombináció, ráadásul sokféle gyümölccsel el lehet készíteni (pl. alma, szilva, barack, meggy) és a kevert tészta fűszerezése is ízlés szerint alakítható (fahéj, szegfűszeg, vanília, szerecsendió, zöld kardamom).
ALMÁS-MÁKOS
MORZSÁS SÜTEMÉNY (tejtermék- és tojásmentes, vegán) 20x24-es formához
50 g nyers
nád porcukor
50 g hideg
kókuszzsír
4 teáskanál
víz
1
teáskanál őrölt fahéj
csipet
őrölt szegfűszeg
4
teáskanál nyers nádcukor
Alsó (kevert) tészta:
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g nyers nádcukor
50 g
darált mák
150 g víz
100 g alma
30 g olaj (semleges ízű, hidegen sajtolt)
1 teáskanál friss citromlé
1/2 teáskanál szódabikarbóna
6 g sütőpor (foszfátmentes)
Előkészület: hámozzuk meg az almát, a harmadát tökreszelővel reszeljük egy keverőtálba, a maradékot kockázzuk apróra egy tálba és adjuk hozzá a gyümölcsrétegnél leírt fűszereket, kézzel keverjük össze alaposan és tegyük félre 1. készítsük el a kekszmorzsa alapot, a hideg kókuszzsírt szeljük 1-2 cm-es darabokra és a porcukorral, valamint a liszttel tegyük egy konyhai aprítóba, keverjük homogénre (kézzel is összemorzsolhatjuk, de így egyszerűbb és nem olvad fel a kezünk melegétől a zsír), majd adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk nedves homok állagúra (nem kell, hogy tésztagolyóvá összeálljon, elegendő, ha a markunkba szorítva egyben marad, mint a nedves homok)
Praktikák:
- más gyümölcsökkel, akár vegyesen is készíthető,
de gyümölcs nélkül a finom a két tészta együtt
- ízlés szerint variáljuk a fűszereket
- a kevert tészta csak teljes kiőrlésű (tönköly)
búzaliszttel is szaftos és puha