hétfő, augusztus 22, 2022

Focaccia (tejtermék- és tojásmentes, vegán)

Az olaszok lepénykenyere, melyet számtalan "feltéttel" készítenek, de az extra szűz olívaolaj elengedhetetlen...

Nálunk egy viszonylag alap verzió készült friss paradicsommal és a tésztában őrölt fűszerekkel.

Nem kell túlzottan kidolgozni a tésztát, éppen elég addig dagasztani, amíg elérjük a selymes felületet.


FOCACCIA 2 személyre (20x30-as sütőformához)

tésztához:

200 g sima liszt

5 g só (természetes, nem finomított)

4 g porélesztő

4 g cukor (nyers nád)

1 teáskanál olívaolaj (szűz, extra szűz)

130 ml kézmeleg víz

1/4 teáskanál szárított oregánó

1/4 teáskanál őrölt rozmaring

kenéshez:

1/2 teáskanál só (természetes, nem finomított)

2 teáskanál kézmeleg víz

4 teáskanál olívaolaj (szűz, extra szűz)

feltét (opcionális):

koktélparadicsom

1. futtassuk fel az élesztőt (alapvetően nem szükséges, de az a tapasztalatunk, hogy ennél a lepénynél jót tesz), ehhez egy pohárba tegyük az élesztőt a cukorral és egy csipet liszttel, majd a kimért teljes kézmeleg víz mennyiségéből először egy pár kávéskanálnyival keverjük csomómentesre, ezután öntsük fel két ujjnyira és hagyjuk felfutni

2 egy kelesztő tálba mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sót és a fűszereket, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt a maradék vízzel és az olajjal, majd gyúrjuk meg a tésztát és kelesszük duplájára (kb. fél – egy óra)

3. amikor megkelt a tészta, egy pohárban keverjük össze a kenéshez szükséges sót a vízzel, majd az olajjal (kissé opálos és sűrűbb lesz)

4. olívaolajjal alaposan kenjük ki a sütőformát és kézzel nyomkodjuk a forma aljába a tésztát úgy, hogy kb. 1,5 cm vastag legyen (nem baj, ha nem tölti ki teljesen a formát)

5. locsoljuk az olajos keveréket a tészta felületére, majd kézzel kenjük el egyenletesen, majd fedjük le légmentesen, hogy ne száradjon ki (legegyszerűbb alufóliával lefedni, vagy mindkét oldalról behúzni zacskóba) és kelesszük 2 órát

6. a kelesztési idő felénél (kb. 1 óra, szórjuk a tésztára a koktélparadicsomokat úgy, hogy enyhén nyomjuk bele a tésztába), majd ismét letakarva várjuk meg a kelesztési idő másik felét (kb. 1 óra)

7. amikor letelt a kelesztés, 220 fokon (gázsütő 8-as) süssük 10-15 perc alatt aranybarnára


Praktikák:

- az alaptészta fűszerek nélkül is finom, de jól illenek hozzá: az oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, fokhagyma

- a tészta 50 g teljes kiőrlésű liszt hozzáadásával is jól működik (csökkentsük ennyivel a sima lisztet)