péntek, április 15, 2022

Amerikai csokis keksz (tejtermék- és tojásmentes, vegán)

Amerikai típusú csokicseppes keksz (chocolate chip cookie) recepteket többféle vegán változatban próbáltunk már, valahogy egyik sem ízlett igazán, egynek elment, de nem hívogatott, hogy újra elkészítsem.

Ezzel a recepttel készült keksz viszont egészen közelít az eredeti élményhez, ráadásul sokféle ízesítéssel lehet variálni (kakaó, fűszerek, lisztek keverése).

Készíthetjük vegyesen is a kekszeket, lekvárral, aprított, pörkölt mogyoróval, vagy csokival.

AMERIKAI CSOKIS KEKSZ 20-25 db

125 g sima liszt
125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g porcukor (nyers nád)
100 g hideg (!) kókuszzsír
5 g sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
0,5 dl víz
néhány kocka vegán étcsokoládé felaprítva
 
Előkészület: aprítsuk fel a csokit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszt(ek)et a hideg kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot, a csipet sót, a sütőport és a felaprított csokit, majd keverjük össze homogénre
3. öntsük a citromlevet és a víz 3/4-ét a lisztes keverékhez és gyors mozdulatokkal (ne olvadjon fel teljesen a kókuszzsír) nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát, liszttől függően, ha szükséges a víz maradéka, akkor fokozatosan adjuk hozzá (könnyen kezelhető, de nem túl ragacsos tésztát kell kapni)
4. osszuk a tésztát 20-25 egyenlő részre (attól függ, milyen nagy kekszet szeretnénk), formázzunk golyókat, lapítsuk kb. 1 cm magasra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje még maradjon világos, mert ahogy hűl, közben keményedik a keksz)
6. tegyük át a kekszeket egy rácsra, majd, ha szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük a hűtőbe, amíg a csokidarabok megszirárdulnak, utána vegyük ki, mehet dobozba (ezzel a módszerrel nem kenik össze egymást annyira)
 
Praktikák:
- csak sima lisztből, vagy akár teljes kiőrlésű tönkölylisztből is finom
- a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó