péntek, április 15, 2022

Amerikai csokis keksz (tejtermék- és tojásmentes, vegán)

Amerikai típusú csokicseppes keksz (chocolate chip cookie) recepteket többféle vegán változatban próbáltunk már, valahogy egyik sem ízlett igazán, egynek elment, de nem hívogatott, hogy újra elkészítsem.

Ezzel a recepttel készült keksz viszont egészen közelít az eredeti élményhez, ráadásul sokféle ízesítéssel lehet variálni (kakaó, fűszerek, lisztek keverése).

Készíthetjük vegyesen is a kekszeket, lekvárral, aprított, pörkölt mogyoróval, vagy csokival.

AMERIKAI CSOKIS KEKSZ 20-25 db

125 g sima liszt
125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g porcukor (nyers nád)
100 g hideg (!) kókuszzsír
5 g sütőpor (foszfátmentes)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
0,5 dl víz
néhány kocka vegán étcsokoládé felaprítva
 
Előkészület: aprítsuk fel a csokit és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
1. konyhai aprítóval keverjük morzsalékosra a liszt(ek)et a hideg kókuszzsírral, majd tegyük át egy tálba, amiben össze tudjuk gyúrni a tésztát
2. adjuk a keverékhez a porcukrot, a csipet sót, a sütőport és a felaprított csokit, majd keverjük össze homogénre
3. öntsük a citromlevet és a víz 3/4-ét a lisztes keverékhez és gyors mozdulatokkal (ne olvadjon fel teljesen a kókuszzsír) nyomkodjuk, gyúrjuk össze a tésztát, liszttől függően, ha szükséges a víz maradéka, akkor fokozatosan adjuk hozzá (könnyen kezelhető, de nem túl ragacsos tésztát kell kapni)
4. osszuk a tésztát 20-25 egyenlő részre (attól függ, milyen nagy kekszet szeretnénk), formázzunk golyókat, lapítsuk kb. 1 cm magasra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig (egy pici színt kapjon az alja, de a teteje még maradjon világos, mert ahogy hűl, közben keményedik a keksz)
6. tegyük át a kekszeket egy rácsra, majd, ha szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük a hűtőbe, amíg a csokidarabok megszirárdulnak, utána vegyük ki, mehet dobozba (ezzel a módszerrel nem kenik össze egymást annyira)
 
Praktikák:
- csak sima lisztből, vagy akár teljes kiőrlésű tönkölylisztből is finom
- a fél dl víz helyett frissen facsart narancs, vagy mandarin leve is jó




Húsvéti fonott kalács (tej- és tojásmentes, vegán)

Nem is olyan bonyolult elkészíteni, mint amennyire látványos kis szépség...
A hagyományos húsvéti fonott kalácsunk tejmentes, tojásmentes (vegán) változata.

Nem túl édes, nem túl sós, éppen tökéletes a húsvéti ételekhez, de akár önmagában is.

HÚSVÉTI FONOTT KALÁCS (tej- és  tojásmentes) 50-55 dkg-os

tésztához:
340 g (tönköly) fehérliszt
34 g nyers nád porcukor
34 g olaj (pl. hidegen sajtolt repce)
170 g kézmeleg víz
1 csomag porélesztő
2 g só (természetes, nem finomított)

kenéshez:
1 teáskanál nyers nád porcukor
3 teáskanál víz

1. mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sót
2. készítsünk egy kis mélyedést a lisztben, szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot, majd öntsük fel a vízzel és adjuk hozzá az olajat
3. gyúrjuk össze a tésztát (nagyon enyhén ragacsos), majd fedjük le, hogy ne kérgesedjen és kelesszük duplájára
4. ha megkelt, osszuk 6 egyenlő részre a tésztát, melyeket sodorjuk ki egyforma szálakra és fonjuk meg a kalácsot (video segédlet)
5. tegyük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a vízben feloldott cukorral és letakarva (pl. alufóliával, ami nem ragad a kenésbe) kelesszük meleg helyen 10-15 percig
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra
7. ha letelt a kelesztés, kenjük le újból a cukros vízzel, majd süssük aranybarnára a kalácsot kb. 25-30 perc alatt.

Praktikák:
- hagyományos hármas fonással is szép
- ha nem húsvéti sós ételekhez tálaljuk, akkor vaníliát, vagy kezeletlen citrom és narancs héját is használhatjuk

péntek, április 01, 2022

Amerikai stílusú, szaftos, fűszeres répatorta (tej- és tojásmentes, vegán)

Az eddig bemutatott répatorta variációinknál sokkal lágyabb, szaftosabb, gazdagabb ízvilág, egyértelműen ez a jelenlegi kedvenc. Lehet turbózni aszalványokkal, kandírozott gyümölcsökkel, apróra vágott csokoládéval és a fűszereket is bátran variálhatjuk. 

Natúr, kevés cukorral és narancslével ízesített (vegán) krémsajttal is tálalhatjuk, de önmagában is megállja a helyét. Ünnepi alkalmak kísérője is lehet, de reggelire egy pohár tea, vagy kávé kíséretében is remek. 


AMERIKAI STÍLUSÚ RÉPATORTA (vegán)

20x25-ös sütőformára, vagy d23 tortaformára

 

300 g sárgarépa

150 g alma

120 g cukor (nyers nád)

késhegynyi só (természetes, nem finomított)

200 g víz

1 teáskanál citromlé

1/2 teáskanál szódabikarbóna

50 g olaj (szűz olíva, vagy hidegen sajtolt repce)

230 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

30 g mazsola

30 g aszalt sárgabarack

5-6 szem kandírozott gyömbér

30 g pucolt dió, vagy sótlan, hántolt mogyoró (apróra szelt)

30 g zabpehely

1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)

reszelt narancshéj (kezeletlen)

2 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

2-3 mm reszelt szerecsendió


1. áztassuk forró vízbe a mazsolát és az aszalt sárgabarackot 

2. pucoljuk meg a répát, az almát és mindkettőt reszeljük le apróra (sajtreszelő mérettel, az almából pép lesz, így a jó) egy keverőtálba, majd mérjük hozzá a cukrot, a csipet sót, a vizet és a citromlét, keverjük össze manuális, kézi habverővel, majd keverjük bele a szódabikarbónát

3. mérjük hozzá az olajat, a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió) és reszeljük bele a kezeletlen narancs héját, ismét keverjük össze 

4. mérjük a keverékhez a lisztet, a zabpelyhet és a sütőport, majd keverjük homogénre, ne maradjanak benne lisztes csomók

5. aprítsuk fel a diót és a kandírozott gyömbért, nyomkodjuk ki a mazsolát és a barackot, ez utóbbit szintén aprítsuk fel és szórjuk meg mindkettőt egy kávéskanál liszttel, amivel keverjük el, így adjuk a sütemény masszához az aprított dióval és gyömbérrel együtt, majd keverjük össze alaposan a masszát

6. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára a süteményt, vékonyabb tészta esetén 35-40 perc, vastagabb pl. zsúrtorta, vagy kenyérforma esetén 40-45 perc alatt


Praktikák:

- nem túl édes sütemény, aki édesebbeket kedvel, emelje a cukrot 150 g-ra

- a felső képen lapos formában, az alsó képen tortaformában sütött sütemény látható

- más aszalványokkal, kandírozott gyümölccsel és fűszerezéssel (pl. zöld kardamom) is variálható

- alacsony hisztamin tartalmú, ha a diót elhagyjuk

- ha nem teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, akkor kevesebb vízzel kezdjünk (150 g) és szükség esetén apránként adjunk hozzá kevés vizet, lágy, könnyen keverhető, de ne túl folyós legyen a tészta