vasárnap, április 05, 2015

Húsvéti fonott kalács

Nem is olyan bonyolult elkészíteni, mint amennyire látványos kis szépség...
Recept ötlet, egyben fonási segítség is: innen

HÚSVÉTI FONOTT KALÁCS 50-55 dkg-os

tésztához:
340 g liszt (tönköly fehér)
34 g porcukor (nyers nád)
34 g hideg vaj
1 db tojássárga (bio-, vagy szabadtartású)
165 ml kézmeleg tej
1/2 csomag porélesztő
4 g só (természetes, nem finomított)
csipet őrölt vanília
1 teáskanálnyi reszelt citromhéj (kezeletlen)

kenéshez:
1 tojás (bio-, vagy szabadtartású)

1. mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sót, a citromhéjat, a vaníliát, majd reszeljük hozzá a hideg vajat (tökreszelővel) és morzsoljuk el a lisztben
2. készítsünk egy kis mélyedést a lisztben, szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot, majd öntsük fel a tejjel és adjuk hozzá a tojássárgát
3. gyúrjuk össze a tésztát (nagyon enyhén ragacsos), majd fedjük le (pl. borítsuk rá a keverőtálat) és 20 percig pihentessük
4. ha letelt a 20 perc, gyúrjuk át újra a tésztát és újra pihentessük lefedve 20 percig
5. ha a második pihentetés is letelt, osszuk 6 egyenlő részre a tésztát, melyeket sodorjuk ki egyforma szálakra és fonjuk meg a kalácsot (video segédlet)
6. tegyük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a felvert tojással és letakarva (pl. alufóliával, ami nem ragad a tojásba) kelesszük meleg helyen 20 percig
7. ha letelt a kelesztés, kenjük le újból a felvert tojással és pihentessük, amíg a sütő előmelegszik 190 fokra,
majd süssük aranybarnára a kalácsot 20-22 perc alatt.

Praktikák:
- hagyományos hármas fonással is szép
- kezeletlen narancs héját is használhatjuk