szerda, április 01, 2015

Dupla csokis, ribizlis muffin

Alapvetően nem tartozik a kedvenc édességeink közé a muffin, de a mélyhűtőben talált maroknyi fagyasztott fekete ribizlit el tudtam képzelni ebben a formában egy kis csokis körítéssel. 

Nagyon finom lett, érdemes valamilyen savanykás gyümölcsöt választani a csoki mellé.

DUPLA CSOKIS, RIBIZLIS MUFFIN 12 db

30 dkg liszt (5 dkg teljes kiőrlésű és 25 dkg tönköly)
10 dkg csokoládé (magas kakaótartalmú)
10 dkg fagyasztott ribizli
2 evőkanál cukrozatlan kakaó (karobpor)
15 dkg cukor (nyers nád)
2 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
10 dkg olvadt vaj (ghí)
2 evőkanál semleges ízű olaj (hidegen sajtolt)
2 dl tej (növényi tej, vagy víz)
csipet só
csipet őrölt fahéj
1 dkg sütőpor (foszfátmentes)

1. olvasszuk fel a vajat és a csokoládé felét
2. adjuk a tojásokhoz a cukrot, a csipet sót, a fahéjat, keverjük habosra, majd keverjük hozzá a tejet, az olajat, a kakaóport és az olvasztott vajas csokit
3. mérjük hozzá a lisztet, a sütőport és keverjük csomómentesre
4. adjuk a tésztához a gyümölcsöt és a maradék csokit apróra darabolva
5. kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), tegyünk kapszlikat a sütőformába
6. osszuk el egyenletesen a 12 formában a tésztát és az előmelegített sütőben süssük 20-25 perc alatt készre

Praktikák:
- bármilyen savanykás, bogyós gyümölccsel finom, frisset is használhatunk
- a massza adagolása fagylaltszedő kanállal a legegyszerűbb
- ha tejmentes sütemény a cél, vaj helyett használjunk ghí-t, tej helyett vizet, növényi, vagy laktózmentes tejet