Tavaly akkor sikerült eldönteni, hogy bodzavirágot szeretnék, amikor épp elvirágzott, így hosszas keresés eredményeként sikerült pár tányért találni, amely elegendő volt egy felturbózott, bodzamézes vasárnapi reggelihez...
Idén figyeltem, mikor érkeznek a hírnökei a mennyei mannának, így HeF-el már célirányosan mentünk sétálni :-)
Mohóságot félretéve egy pici kosárnyi bodzavirág tányért gyűjtöttünk, mivel a tavalyi lekvár befőzés tapasztalatai alapján idén is maradunk a több típusú gyümölcsből kevesebb üveggel elvnél.
Bár az az igazság, hogy a bodzavirág zselé annyira finom csemege, hogy ebből kell még egy kis tartalék...
Update: eltelt egy év, talán még a tavalyinál is szebbek az idén nyílt tányérok, így természetesen felkerekedtünk a kosárkánkkal, amit most már tele szedtünk. A tavalyi sikere után idén már bátrabban szedtük a tányérokat, kisebbek, nagyobbak szépen sorakoztak, amíg közel 100-an lettek.
A tányérokat mindig szellős gyűjtőbe szedjük, ne fülledjenek be, ügyelve arra, hogy a lehető legvédettebb (szennyeződésmentes) helyről gyűjtsük és óvatosan vágjuk el a szárát, hogy a virágpor ne hulljon le.
És ami miatt fontosnak tartottam, hogy kiegészítsem a tavalyi receptet, az az, hogy kicsit másképp készítettem a szörpöt és a zselét, ami még az emlékeimben élő ízeket is felülmúlta...
A tányérokat mindig szellős gyűjtőbe szedjük, ne fülledjenek be, ügyelve arra, hogy a lehető legvédettebb (szennyeződésmentes) helyről gyűjtsük és óvatosan vágjuk el a szárát, hogy a virágpor ne hulljon le.
És ami miatt fontosnak tartottam, hogy kiegészítsem a tavalyi receptet, az az, hogy kicsit másképp készítettem a szörpöt és a zselét, ami még az emlékeimben élő ízeket is felülmúlta...
BODZAVIRÁG SZÖRP (SZIRUP) ÉS ZSELÉ 8-9 dl szörp és 8-9 dl zselé (egészségesebb összetevők)
60 dkg cukor (gyümölcscukor, nyers nád, nyírfa)
1 citrom leve
1 csapott evőkanál citromsav
3 l víz
1 csapott evőkanál citromsav
3 l víz
zseléhez továbbá:
1 csomag 3:1 dzsemfix2. öntsük fel annyi vízzel, ami kényelmesen ellepi és lefedve tegyük hűvös helyre 1 napra ázni
3. ha letelt az áztatás ideje, sűrű szövésű textílián keresztül szűrjük át egy másik lábosba és fedő nélkül, közepes lángon forraljuk, amíg közel felére besűrűsödik (1-2 óra)
4. amíg forr a lé, tisztítsuk meg, csírátlanítsuk a szörpös üvegeket és ha elfőtte a lé közel felét, akkor töltsük meg az üvegeket és zárjuk le
(ha csak szörpöt szeretnénk, akkor az összes szirupot adagoljuk, ki, ha szeretnénk zselét is, akkor a kívánt mennyiséget tegyük félre és várjuk, amíg kissé kihűl)
5. ha kihűlt a szirup, mérjük le és az útmutató szerinti mennyiséget keverjük hozzá a dzsemfixből (nálam 9 dl maradt, így az egész csomagot beletettem)
6. közepes-magas lángon forraljuk fel a dzsemfixes levet, majd, ha forr, hagyjuk 1/2 percig lobogva forrni
7. szedjük csírátlanított, tiszta befőttes üvegekbe, zárjuk le fóliával és tetővel, majd fordítsuk fejre az üvegeket 5 percre (ezzel vákuum képződik és segíti a tartósítást), majd mehet a kamrába
Praktikák:
- ízlés szerint lehet az összetevők mennyiségét változtatni
- a szörp fogyasztásakor adhatunk hozzá friss citrom levét és hígítsuk vízzel
- olyan helyen szedjük bodzavirágot, ami védett, távol esik az autós forgalomtól (ne legyen szennyezett), mert nem kell lemosni áztatás előtt a tányérokat