péntek, május 17, 2013

A választás szabadsága. Szavazat? Divat? Lehetőség? Tudatosság!

Szerte a Világon kezd éledezni a felismerés, hogy változások, változtatások kellenek, melyre kifejezetten jótékonyan hat a válság nevű változás, ami még a tétlenkedőket is erre a felismerésre buzdítja. Számtalan területen lehetne ténykedni, de az oldal témája miatt nálunk a táplálkozás az egyik fő irány. 

Sok visszajelzés érkezik hozzánk, hogy igen érzik / látják / tudják / szeretnék, de hogyan is kezdjék a változást. Egyszerűen: apróbb lépésekkel, türelemmel, időt szánva a megismerésre, legyen szó akár a saját szervezetünkről, akár az (új) alapanyagokról, azok hatásáról, helyettesíthetőségéről, a komfortérzetünk, a megszokás fokozatos feszegetéséről.
Ezzel a döntéssel kezdetét veszi egy mesés utazás tele kísérletezéssel, tanulással és egy folyamatosan körvonalazódó, saját igényekre szabott táplálkozási kultúrával.

Mire érdemes figyelni ezen az úton?

Elsőként az alapanyagaink megválasztására:
-          finomított helyett teljes kiőrlésű, finomítatlan,
-          szintetikus helyett természetes, natúr,
-          feldolgozott helyett feldolgozatlan,
-          tömegtermék helyett egyedi, szezonális, változatos.

Természetesen minden káros tényezőt nehéz kikerülni, de tudjuk csökkenteni még akkor is, ha saját magunk nem rendelkezünk kiskerttel, termelési lehetőséggel.

Ha nagy a kínálat, miért válasszam a hazait?
-     kevesebb idő telik el a szüret és a fogyasztóhoz kerülés között, ezért nincs feltétlenül szükség vegyszeres tartósításra,
-          az érett terményeket szüretelik, nincs szükség kényszerérésre,
-          rövidebb a szállítási út, nem, vagy kevéssé terheljük a környezetet,
-          segíti a hazai gazdaságot, mellyel élénkíti a termelést,
-          csökkenti a függést más országoktól.

Nem is olyan bonyolult, igaz? Gondolatébresztőnek semmiképp...

Két fontos összetevőre van szükség a vevőre és az eladóra, vagyis a keresletre és a kínálatra. Nem titok hát, hogy a hosszútávú sikerre, a fenntarthatóságra óriási hatásunk van.