szombat, szeptember 22, 2012

Csokis-narancsos muffin

Sokáig azt gondoltam, hogy az általam ismert muffin alapreceptnél nem is lehet finomabbat elképzelni, aztán a legutóbbi könyvteszt éppen kapóra jött, gondoltam, itt a remek alkalom új utakat nézni. 

Megérte..., jelenleg ez a muffin recept a favorit nálunk :-)

CSOKIS-NARANCSOS MUFFIN 12 db (egészségesebb összetevők)

tészta:
10 dkg étcsokoládé (70-80% körüli)
15 dkg cukor (nyers nád)
2 db narancs reszelt héja és leve
35 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
10 dkg olvadt vaj (ghí)
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 evőkanál sütőpor (foszfátmentes)
1/2 teáskanál szódabikarbóna

máz:
10 dkg porcukor (nyers nád)
1/2 narancs leve

1. felezzük el a csokoládét, egyik részt olvasszuk fel a vajjal, a másikat pedig kockázzuk apróra
2. verjük fel a tojásokat a cukorral, majd reszeljük hozzá az alaposan megmosott narancsok héját, majd keverjük bele az olvasztott, vajas csokit
3. préseljük ki a narancsok levét (ha nem szeretnénk még egyet megkezdeni a mázhoz, akkor ebből tegyünk félre annyit, hogy a porcukorral sűrű, kenhető krém legyen), majd öntsük fel annyi vízzel, hogy a lé összesen 1,75 dl legyen
4. mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát és az aprított csokoládét, majd öntsük bele a narancslevet, az tojásos csokoládés masszát, az olívaolajat és alaposan keverjük össze
5. a muffin sütőformát béleljük ki papírkapszlival és osszuk el egyenletesen a masszát 12 részre
6. 190 fokon süssük készre a süteményt 20 perc alatt

Praktikák:
- csoki és narancs nélkül alaprecept, tetszés szerint fűszerezhető, magvakkal, aszalványokkal, stb. dúsítható
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly lisztből, nyers nádcukorral és ghí-vel készült


Itt is mi szorgoskodunk: