péntek, január 20, 2012

Gabona saláta sült zöldségekkel

Kedvenceink a gabonák, különösen a bulgur és a kuszkusz. Arra gondoltam, hogy a hűtőben várakozó, maradék zöldségekkel kombinálva saláta legyen belőlük :-)

Elképesztően finom, lehet enni önmagában salátaként, köretként, hidegen, melegen és persze számtalan variációs lehetőséggel (más fűszer, más zöldség)...


GABONA SALÁTA SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL 4 személyre

2 db cékla
1 db lilahagyma
4 db csiperke gomba
2 db sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
10 dkg kuszkusz
10 dkg bulgur
2 teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál curry por
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál olívaolaj

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, szeljük 2-2,5 cm-es darabokra, a fokhagyma gerezdeket elég felezni, vagy ha pici, akkor egészben is maradhat
2. kenjük ki az olajjal egy hőálló tálat, tegyük bele a feldarabolt, céklát, sárgarépát és vöröshagymát, majd szórjuk rá a fokhagymát és az egészet borsozzuk meg tetszés szerint (sót ekkor még ne tegyünk rá, mert kivonja a zöldségekből a vizet, így nem sülne, hanem főne a lében)
3. alufóliával fedjük le és 180 fokon süssük 15 percig fólia alatt, majd utána 15 percig fólia nélkül (az utolsó 5 perc előtt lehet enyhén sózni a zöldségeket)
4. egy edényben öntsük fel a bulgurt kétszeres vízzel, adjunk hozzá 1 teáskanál koriandert és curryt, majd fedő alatt főzzük puhára (ha elfőtt a víz és még nem puha a gabona, lehet alatta pótolni a vizet)
5. egy edényben forraljunk másfélszeres vizet a kuszkusznak, adjuk hozzá a maradék koriandert és curryt, majd, ha forr, vegyük le a tűzről és egy hőálló tálban öntsük fel vele a kuszkuszt, majd fedjük le, amíg megpuhul
6. ha a gabonák megfőttek, a zöldség megsült, keverjük össze őket

Praktikák:
- friss petrezselyemmel és korianderrel, vagy pár csepp citromlével meglocsolva is tálalhatjuk
- más zöldségekkel is elkészíthető