Almás pitéből is van néhány recept már itt ablogon, ez egy újabb, de eddig ez a kedvenc. A karamell tető, csak hab a tortán :-)
ALMÁS PITE TEJKARAMELL TETŐVEL 22-es átmérőjű forma
(egészségesebb összetevők)

Tészta:
18 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
8 dkg vaj
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
0,5 dl víz
Töltelék:
1 kg alma
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

csipet őrölt gyömbér
1/2 citrom leve
Karamell:
10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa)
1,5 dkg vaj
1,5 dl tej
1 mokkáskanál vanília kivonat
1. tisztítsuk és hámozzuk meg az almát, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le
2. tegyük egy lábosba a reszelt almát, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét és a tölteléknél írt fűszereket, majd közepes lángon főzzük, amíg az alma levet ereszt és kicsit megpuhul
3. a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, majd a vizet fokozatosan adagolva gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát (nem biztos, hogy felvesz az összes vizet, ez liszt függő)
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat
5. nyújtsuk ki a tésztát 0,5 cm vastag kör alakra és tegyük a tálba (óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd a tál fölött letekerjük) és a peremét egyenletes magasságra igazítsuk ki
6. tegyük a pite tésztát a sütőbe és a 4. pontban írt hőfokon süssük elő 10 perc alatt, tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor picit szúrjuk meg és nyomjuk le (hőálló kesztyűvel, mert forró!), így kiszorul alóla a levegő
7. ha elősült a tészta, terítsük el benne egyenletesen az almát, majd süssük készre további 20 perc alatt
8. amíg sül a pite készítsük el a tejkaramellt, tegyük egy tálba az összes hozzávalót és gyakran kevergetve, közepes lángon forraljuk, amíg kissé besűrűsödik (15-20 perc)
9. ha megsült a pite, várjuk meg, amíg legalább langyosra kihűl, majd terítsük el egyenletesen a tetején a karamellt
10. tegyük hűtőbe, hogy a karamell is meg tudjon szilárdulni
Praktikák:
- más gyümölccsel, vagy fűszerezéssel is elkészíthető
- a képen látható pite teljes kiőrlésű tönköly liszttel, nyírfacukorral és nyers nádcukorból főzött karamellel készült
2. tegyük egy lábosba a reszelt almát, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét és a tölteléknél írt fűszereket, majd közepes lángon főzzük, amíg az alma levet ereszt és kicsit megpuhul
3. a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, majd a vizet fokozatosan adagolva gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát (nem biztos, hogy felvesz az összes vizet, ez liszt függő)
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat
5. nyújtsuk ki a tésztát 0,5 cm vastag kör alakra és tegyük a tálba (óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd a tál fölött letekerjük) és a peremét egyenletes magasságra igazítsuk ki
6. tegyük a pite tésztát a sütőbe és a 4. pontban írt hőfokon süssük elő 10 perc alatt, tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor picit szúrjuk meg és nyomjuk le (hőálló kesztyűvel, mert forró!), így kiszorul alóla a levegő
7. ha elősült a tészta, terítsük el benne egyenletesen az almát, majd süssük készre további 20 perc alatt
8. amíg sül a pite készítsük el a tejkaramellt, tegyük egy tálba az összes hozzávalót és gyakran kevergetve, közepes lángon forraljuk, amíg kissé besűrűsödik (15-20 perc)
9. ha megsült a pite, várjuk meg, amíg legalább langyosra kihűl, majd terítsük el egyenletesen a tetején a karamellt
10. tegyük hűtőbe, hogy a karamell is meg tudjon szilárdulni
Praktikák:
- más gyümölccsel, vagy fűszerezéssel is elkészíthető
- a képen látható pite teljes kiőrlésű tönköly liszttel, nyírfacukorral és nyers nádcukorból főzött karamellel készült
Itt is mi szorgoskodunk: