szerda, január 18, 2012

Burgonya krémleves indiai ízesítéssel és vendéggel

Próbáltuk alaposan feszegetni a chia mag tesztelés határait, eddig bármibe tettük, megállta a helyét, ráadásul ebben a selymes krémlevesben különösen tud érvényesülni a nedvesség hatására a mag körül keletkező finom, kocsonyás bevonat.

BURGONYA KRÉMLEVES INDIAI ÍZESÍTÉSSEL ÉS CHIA MAGGAL 4 személyre

1 kg burgonya
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zellergumó
1 teáskanál curry por
1 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál őrölt kömény
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál olívaolaj

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a burgonyát és a zellergumót kockázzuk fel 1,5-2 cm-es darabokra, a vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel
2. az olívaolajon pirítsuk meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és zellert, valamint a fokhagymát, kevergessük össze (egy kicsit így is pirítva a zöldségeket)
3. adjuk a fűszereket a zöldségekhez és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd fedő alatt főzzük, amíg a burgonya és a zeller megpuhul
4. ha a zöldségek puhák, botmixerrel pürésítsük össze, majd adjuk hozzá a chia magot (ha túl sűrű a leves, adjunk hozzá vizet és egyszer forraljuk össze)

Praktikák:
- az erős és az enyhe curry, valamint a cayenne bors is jól illik hozzá
- halványító zellert is lehet bele tenni a zellergumó helyett, vagy mellett


Itt is mi szorgoskodunk: