kedd, január 03, 2023

Gyümölcsös kosárka, avagy mince pie (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

 A vegán mince pie receptünk gluténmentes változata és a töltelékbe is más aszalványok kerültek, most mazsola és datolya, de jól illik hozzá az aszalt barack és áfonya is. 

A mince pie eredete a 13. századra vezethető vissza, tradicionális karácsonyi édesség, melynek fűszerezése (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió) a három napkeleti bölcset szimbolizálja.

A tölteléket kihűlt, hideg állapotában kell használni, hogy ne olvassza fel a tésztát, ezért érdemes egy nappal korábban elkészíteni. Ráadásul így megoszlanak a feladatok és tényleg nagyon gyorsan elkészíthető ez a finom és dekoratív édesség.

MINCE PIE (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán) 20 db 6 cm-es kosárka formára 

töltelék:

300 g hámozott, reszelt alma (kb. 400 g-ból lesz)

50 g mazsola

50 g mag nélküli datolya

40-50 g cukor (nyers nád) az almától függően

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

1/4 teáskanál őrölt gyömbér

csipet frissen reszelt szerecsendió

1 teáskanál frissen facsart citromlé

2-3 evőkanál víz


tészta:

100 g szilárd kókuszzsír

100 g porcukor (nyers nád)

100 g mandulaliszt

150 g gm. zabpehelyliszt

3 g sütőpor (foszfátmentes)

1 teáskanál frissen facsart citromlé

0,5 dl víz

5 teáskanál zabkorpa a sütés előtti összeállításhoz 

 

1. állítsuk össze a tölteléket (ha tehetjük, előző nap, de legalább annyival a tészta készítése előtt, hogy legyen ideje teljesen kihűlni), ehhez áztassuk forró vízbe a mazsolát, pucoljuk meg, majd reszeljük le tökreszelőn az almát egy kis főzőedénybe, öntsünk alá a vizet, fűszerezzük és gyakori keverés mellett pároljuk, amíg az alma megpuhul és elpárolog alóla a lé is (ekkor ízlés szerint még adhatunk hozzá citromlevet, cukrot, vagy fűszereket), majd hagyjuk teljesen kihűlni

2. kókuszzsírral alaposan kenjük ki a kosárka sütőformákat (a kenéshez lehet folyós a zsír, de a tésztához használt szilárd legyen)

3. a tésztának akkor kezdjünk neki, amikor a töltelék már hideg, konyhai aprítóval morzsoljuk össze a hideg kókuszzsírt a lisztekkel, a porcukorral és a sütőporral, majd tegyük át egy keverőtálba a nedves homok állagú alapot

4. adjuk hozzá a citromlét és a vizet, majd gyors, inkább nyomkodó, mint gyúró mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát (ügyelve, hogy a kezünk ne olvassza meg nagyon a kókuszzsírt)

5. tegyük a tészta gombócot 2 sütőpapír közé, nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra és 6 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a kosárka alapját, majd óvatosan béleljük ki a kókuszzsírral kikent formákat (nem kell erősen benyomkodni a tésztát, csak finoman beleengedni a formába, töltés és sütés közben szépen felveszi az alakját)

6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, tegyünk minden tésztakosár közepébe 1/4-ed teáskanálnyi zabkorpát, majd osszuk el a tölteléket a tésztakosárkákban (nem kell lenyomkodni, csak finoman egyenletesre igazítani), majd a maradék tésztát gyors mozdulatokkal összenyomkodva és kinyújtva, szúrjuk ki a díszítésnek választott mintákat és tegyük a töltelék tetejére (ahol találkozik az alsó és a felső tésztaréteg, ott enyhén, finoman nyomjuk a tésztakosárka pereméhez, de azok a minták is szépen fent maradnak, amelyek nem érnek el a kosárka tésztájához)

7. a 180 fokra előmelegített sütőben süssük 18-20 percig (ne legyen barna a tészta, épp kapjon egy kis színt)

8. várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek a gyümölcsös kosárkák, majd a forma és a tészta között vezessünk végig óvatosan egy spékelőtűt ("hústű") és azzal megmozgatva emeljük ki a formából a süteményeket

 

Praktikák:

- a kosárkák tetejét 5 cm-es pogácsa szaggatóval is készíthetjük, ebben az esetben a tésztakorongba vágjunk egy pici x-et, hogy a gőz tudjon távozni

- másféle aszalványokkal és fűszerekkel is készíthető


Itt is mi szorgoskodunk: