Egy érdekes kísérlet eredményeként született, meglepően finom vegán "resztelt máj" utáni lelkesedésből újabb recept jött létre.
"MÁJGALUSKA" LEVES (glutén-, hús- és tojásmentes, vegán)
leves:
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 szál szárzeller
1 cs petrezselyem (friss, ha elérhető, de szárított is jó)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1-2 mokkáskanál szárított majoránna
olívaolaj (extra szűz)
"májgaluska":
30 g tökmagliszt
30 g zabliszt
30 g kölesliszt
1 mokkáskanál szárított majoránna
1 mokkáskanál só
tört bors
kb. 0,5-1 dl víz
kb. 0,5-1 dl víz
1. tisztítsuk meg a répákat és aprítsuk nagyobb kockákra, a zellerszárat is vágjuk hasonló méretűre
2. 1-2 evőkanál olívaolajon pirítsuk meg a felszelt zöldségeket, fűszerezzük, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje és fedő alatt főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek
3. amíg fő a leves, készítsük el a "májgaluskát": egy kis tálban mérjük ki a liszteket, fűszerezzük, öntsük hozzá először fél deci vizet és keverjük össze alaposan, ha szükséges, fokozatosan adagolva és összekeverve adjunk hozzá annyi vizet, hogy keményebb nokedli tészta állagú legyen
4. ha megfőttek a zöldségek, kanál segítségével "szaggasunk" pici galuskákat a forrásban lévő levesbe (a kanalat óvatosan mártsuk minden darab után a lébe, így könnyebben leesnek róla), várjuk meg míg feljönnek a galuskák a leves felszínére, utána elzárhatjuk a hőt alatta
Praktika:
- ha lehetőség van rá, használjuk friss zöldfűszereket, de a szárított is jó
- ha nem szükséges a gluténmentesség, a zabliszt és a kölesliszt helyettesíthető durum, sima, vagy teljes kiőrlésű búzaliszttel is
- ha nem szükséges a gluténmentesség, a zabliszt és a kölesliszt helyettesíthető durum, sima, vagy teljes kiőrlésű búzaliszttel is