Egyszerű, szuper gyors, nyers szósz, amely kiválóan használható tésztára, salátára, vagy mártásnak.
Sajt nélkül készítettük, de belecsempésztünk két olyan összetevőt is, amitől igazán különleges lesz ez a változat. Az egyik az íz fokozására a sörélesztő pehely, a másik a még krémesebb, sűrűbb állag elérése érdekében a bazsalikom mag, ami úgy működik, mint a chia mag, nedvesség hatására zselé burok veszi körül és besűríti az ételt.
Korábban készítettünk ruccolával hagyományos pestot, valamint reteklevél pestot és napraforgó maggal sajt nélküli pestot, de mindegyiknél nagyobb szerelem a mostani összeállítás.
BAZSALIKOM PESTO 2 személyre
75 g friss bazsalikom levél
50 g olaj (szűz, vagy hidegen sajtolt)
4 teáskanál sörélesztő pehely
1 teáskanál fokhagymapor
1/2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1/2 teáskanál őrölt bors
1 dl víz
1 teáskanál friss citromlé
1 teáskanál
1. Tegyük az összes hozzávalót a botmixer keverőedényébe, mixeljük homogénre (kóstoljuk meg, hogy az ízlésünk szerint kell-e még bele valamelyik fűszerből), majd hagyjuk állni fél órát, hogy a bazsalikom mag besűrítse kissé a keveréket.
2. Kifőtt tésztával, salátával, vagy ízlés szerint tálaljuk.