vasárnap, június 26, 2022

Barackos, kurkumás sütemény (tejtermék- és tojásmentes, vegán)

Furcsa lehet, hogy egy sütemény kurkumával készül, de amíg nem próbáltam, addig el sem tudtam képzelni, hogy az édes ízhez mennyire jól illik ez a fűszer, szinte új mélységet ad neki, érdemes használni desszertekben is. 

közel-keleti eredetű kurkumás darás sütemény (Sfouf) ihlette finomság, nem annyira édes, valamint a recept őszibarackkal egészült ki és nem tartalmaz darát. 

Bátran lehet mindig más verzióban készíteni, mivel ez a sütemény szereti a liszteket többféle variációban is keverve (csak sima búza, csak teljes kiőrlésű búza, ezek tönköly változata, lehet fele-fele arányban keverve, illetve 10 %-ban mehet bele zabliszt is a többi benne lévő -összesen 220 g- lisztet ügyanennyivel csökkentve).

A mostani verzióban sima és teljes kiőrlésű búzalisztet, illetve zablisztet használtam, a zsiradék pedig hidegen sajtolt kukoricaolaj volt.

BARACKOS, KURKUMÁS SÜTEMÉNY 20x25-ös sütőformára

110 g búzaliszt

90 g teljes kiőrlésű búzaliszt
20 g zabliszt

110 g nyers nádcukor

1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)

2 teáskanál őrölt kurkuma

30 g semleges ízű olaj (hidegen sajtolt)

1 teáskanál friss citromlé

2,5 dl víz

tetejére 300 g őszibarack pucolva, kockázva


1. pucoljuk meg a barackokat, majd vágjuk kockára és béleljük ki sütőpapírral a sütőformát

2. egy keverőtálba mérjük ki a vizet, abba a cukrot és a citromlevet, keverjük össze manuális, kézi habverővel, majd keverjük hozzá a szódabikarbónát is

3. adjuk az olajat a keverékhez, abba tegyük a kurkumát és így is keverjük össze alaposan, majd mérjük hozzá a liszte(ke)t, valamint a sütőport és keverjük csomómentesen homogénre

4. öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjuk meg a tetejét a megpucolt és felkockázott őszibarackkal, majd 180 fokon süssük aranybarnára kb. 30 perc alatt (tűpróba!)


Praktikák:

- a tésztába tehetünk más fűszereket is (pl. fahéj, szegfűszeg, vanília, kardamom)

- a tésztához használhatunk kandírozott gyömbért, vagy narancsot is


Itt is mi szorgoskodunk:

szerda, június 22, 2022

Kellemes érzet egész nap? Természetesen lehetséges!

Parabén, aluminium, cink, parfüm, zsír és olajmentes, higiénikus, nem kell belenyúlni kézzel, nem folyik ki, nem hagy nehezen eltávolítható foltot a ruhán.

100% tiszta, natúr, vegán és hatékony.
Jó Neked!




Forrás: Szappanműves

szerda, június 08, 2022

Vegán palacsinta alaprecept sós és édes töltelékhez (tej- és tojásmentes)

Hosszú kísérletezés után megalkottuk a legeslegfinomabb palacsinta tésztát, ami annyira jó, hogy édes és sós tölteléket is lehet tenni bele. Leggyakrabban cukros kakaóporral, vagy lekvárral esszük, de a gombás hortobágyihoz és a muszakás palacsintához is ezt a receptet szoktuk használni.

A klasszikus, gyerekkori és balatoni palacsintázós emlékeket idézi... 

További előnye, hogy hisztamin érzékenyek, tojásallergiások és vegán étrendet követők is ehetik.

PALACSINTA 10-15 db (vegán, cukormentes)

alaprecept (sós és édes töltelékhez is jó)

100 g sima, vagy tönköly fehérliszt
100 g zabpehelyliszt
600 g víz
30 g semleges ízű hidegen sajtolt olaj

1. mérjük ki és keverjük homogénre az összetevőket
2. forró palacsintasütőben, olaj nélkül süssük aranybarnára a palacsintákat

- ha alacsony hisztamintartalom a cél, akkor kukorica-, repce-, vagy olívaolajjal készítsük
- kizárólag sima liszttel is működik (ezesetben 550 g vízzel kezdjünk és akkor öntsünk még hozzá, ha túl sűrű a tészta)