csütörtök, november 08, 2018

Szilvásgombóc édesburgonyából (tejmentes, tojásmentes, vegán)

A klasszikus, burgonyás receptet is imádjuk, de épp kapóra jött az édesburgonya szezon.
Nagyon jól illik a szilvásgombóchoz is, z ízéhez is ad egy kis pluszt és a színe is gyönyörű tőle.

SZILVÁSGOMBÓC ÉDESBURGONYÁBÓL (tej-, zsír- és tojásmentes, vegán) kb. 15-20 db

60 dkg édesburgonya (batáta)
10 dkg durumliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
csipet só (nem finomított, természetes)
10 szem nagy, vagy 20 szem apró szilva
szilvánként 2 mokkáskanál cukor (nyers nád)
1-2 mokkáskanál őrölt fahéj

bundához:
zsemlemorzsa
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

1. pucoljuk meg az édesburgonyát, majd vágjuk apró (2*2 cm) darabokra és kevés sóval tegyük fel főni (kb. 10-15 perc alatt megfő)
2. szűrjük le a megfőtt édesburgonyát, villával törjük össze, adjunk hozzá csipet sót és a liszteket (enyhén ragacsos, de formázható legyen a massza)
3. keverjük össze a fahéjat a cukorral és széltében felezzük, magozzuk ki a szilvát és tegyük fel forrni a főzővizet csipet sóval
4. jól belisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1/2 cm magasra a tésztát, kb. 9-10 cm átmérőjű pohárral, vagy pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a korongokat, tegyünk mindegyik közepébe egy fél szilvát (vagy, ha apró, akkor egy egész kimagozottat), a magházba szórjunk 1 mokkáskanál fahéjas cukrot, majd gondosan nyomkodjuk össze, zárjuk a korongot és formázzuk gombóccá, ezt ismételjük addig, amíg van tészta
5. amikor lobog a víz, tegyük bele a gombócokat és főzzük, onnantól számítva 3-4 percig, hogy feljöttek a víz tetejére (kanál hátával kicsit mozgathatjuk a gombócokat, hogy ne ragadjon az edény aljához, de nagyon óvatosan, hogy ne repedjen ki
6. serpenyőben hevítsünk kevés olajat, majd pirítsuk meg rajta a morzsát (folyamatosan kevergessünk, mert gyorsan megég)
7. ha megfőttek a gombócok, szűrőkanállal szedjük a morzsára és a serpenyő rázogatásával borítsuk be a felületüket
8. porcukorral (nyers nád) meghintve tálaljuk

Praktikák:
- más gyümölccsel is finom (pl. sárgabarack, eper)
- készíthető csak teljes kiőrlésű tönkölyliszttel is, abból kicsit kevesebb is elég, de ha gluténmentes a cél, más alternatív liszttel is (pl. rizsliszt, kölesliszt) lisztenként eltérő, hogy mennyit vesz fel a massza