Nagyon jól illik a szilvásgombóchoz is, z ízéhez is ad egy kis pluszt és a színe is gyönyörű tőle.
SZILVÁSGOMBÓC ÉDESBURGONYÁBÓL (tej-, zsír- és tojásmentes, vegán) kb. 15-20 db
10 dkg durumliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
csipet só (nem finomított, természetes)
10 szem nagy, vagy 20 szem apró szilva
10 szem nagy, vagy 20 szem apró szilva
szilvánként 2 mokkáskanál cukor (nyers nád)
1-2 mokkáskanál őrölt fahéj
bundához:
zsemlemorzsa
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1-2 mokkáskanál őrölt fahéj
bundához:
zsemlemorzsa
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1. pucoljuk meg az édesburgonyát, majd vágjuk apró (2*2 cm) darabokra és kevés sóval tegyük fel főni (kb. 10-15 perc alatt megfő)
2. szűrjük le a megfőtt édesburgonyát, villával törjük össze, adjunk hozzá csipet sót és a liszteket (enyhén ragacsos, de formázható legyen a massza)
3. keverjük össze a fahéjat a cukorral és széltében felezzük, magozzuk ki a szilvát és tegyük fel forrni a főzővizet csipet sóval
3. keverjük össze a fahéjat a cukorral és széltében felezzük, magozzuk ki a szilvát és tegyük fel forrni a főzővizet csipet sóval
4. jól belisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1/2 cm magasra a tésztát, kb. 9-10 cm átmérőjű pohárral, vagy pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a korongokat, tegyünk mindegyik közepébe egy fél szilvát (vagy, ha apró, akkor egy egész kimagozottat), a magházba szórjunk 1 mokkáskanál fahéjas cukrot, majd gondosan nyomkodjuk össze, zárjuk a korongot és formázzuk gombóccá, ezt ismételjük addig, amíg van tészta
5. amikor lobog a víz, tegyük bele a gombócokat és főzzük, onnantól számítva 3-4 percig, hogy feljöttek a víz tetejére (kanál hátával kicsit mozgathatjuk a gombócokat, hogy ne ragadjon az edény aljához, de nagyon óvatosan, hogy ne repedjen ki
6. serpenyőben hevítsünk kevés olajat, majd pirítsuk meg rajta a morzsát (folyamatosan kevergessünk, mert gyorsan megég)
7. ha megfőttek a gombócok, szűrőkanállal szedjük a morzsára és a serpenyő rázogatásával borítsuk be a felületüket
8. porcukorral (nyers nád) meghintve tálaljuk
Praktikák:
- más gyümölccsel is finom (pl. sárgabarack, eper)
- készíthető csak teljes kiőrlésű tönkölyliszttel is, abból kicsit kevesebb is elég, de ha gluténmentes a cél, más alternatív liszttel is (pl. rizsliszt, kölesliszt) lisztenként eltérő, hogy mennyit vesz fel a massza
7. ha megfőttek a gombócok, szűrőkanállal szedjük a morzsára és a serpenyő rázogatásával borítsuk be a felületüket
8. porcukorral (nyers nád) meghintve tálaljuk
Praktikák:
- más gyümölccsel is finom (pl. sárgabarack, eper)
- készíthető csak teljes kiőrlésű tönkölyliszttel is, abból kicsit kevesebb is elég, de ha gluténmentes a cél, más alternatív liszttel is (pl. rizsliszt, kölesliszt) lisztenként eltérő, hogy mennyit vesz fel a massza