péntek, október 16, 2015

Gyömbéres hagymakrémleves (glutén- és laktózmentes)

Tipikusan a ne ítélj elsőre kategória... 
Egyszerű kis semmiség, mégis selymes, ízletes, melengető egy hűvös napon. 

Tálalási javaslat mellé a bécsi perec.

GYÖMBÉRES HAGYMAKRÉMLEVES 4 személyre

3 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb krumpli
1 nagyobb sárgarépa
kb. 5 cm friss gyömbér
olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
bors (lehet vegyes is)

1. a gyömbéren kívül szeljük közel egyforma méretűre a megtisztított zöldségeket (nem szükséges nagyon apróra, mert pürésítve lesznek)
2. kevés olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a sárgarépát, a krumplit, majd  reszeljük hozzá a gyömbért és öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi
3. sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak és botmixerrel pürésítsük krémesre (ha túl sűrű, kevés vízzel hígítsuk)

Praktikák:
- friss petrezselyem, zellerlevél és lestyán is illik hozzá
- más gyökérzöldséggel is készíthető