szombat, május 09, 2015

Krumplis pogácsa újhagymával (gyors, élesztőmentes, vegán)

Ezen pogácsa elkészítésénél a leghosszabb idő a 20 perc sütés, minden más ennél jóval rövidebb. Fel lehet használni hozzá a családi ebédből megmaradt krumplipürét, vagy főtt krumplit, de ha épp nincs kéznél, akkor apró kockákra darabolva a szükséges krumpli mennyiség is megfő 10-15 perc alatt. 

Önmagában is finom csemege, de kiváló kísérője lehet valamely tartalmas, sűrű levesnek, akár a kettő együtt főfogásként is elegendő.

KRUMPLIS POGÁCSA ÚJHAGYMÁVAL (40-50 db, a szaggató méretétől függően)

600 g hámozott krumpli (700-750 g hámozatlanul)
3 szál újhagyma
250 g liszt (tönköly fehér)
30 g olívaolaj (extra szűz)
12 g só (természetes, nem finomított)

Előkészület:
- pucoljuk meg és kockázzuk kb. 2 cm darabokra a krumplit, öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi és csipet sóval főzzük puhára

1. aprítsuk fel a hagymát, törjük össze a krumplit (pürésíteni is lehet, de darabosan is jó), adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze
2. adjuk a masszához a sót és a lisztet, gyúrjuk össze (enyhén ragacsos, de könnyen kezelhető legyen a tészta)
3. lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 1,5-2 cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt méretre
4. tegyük sütőpapírra a pogácsákat, majd 180 fokos sütőben süssük aranybarnára (15-20 perc, 10 perc sütési idő után forgassuk meg, így szép kérget kap mindkét oldalon) 

Praktikák:
- hagyma helyett friss zöldfűszerek, őrölt bors, stb. használható
- a képen látható pogácsa 10 dkg teljes kiőrlésű és 15 dkg fehér tönköly liszttel készült